Narodno blagostanje

Страна 312

na 4%. bruto godišnje za potraživanja do 50 hiljada i 3% za potraživanja koja su veća, počevši od 1 januara ove godine. Pored toga odobravaju se zavodu sve finansiske odnosno poreske olakšice predviđene u uredbi o zaštiti novčanih zavoda.

Pročišćeni bilans Jugoslovenske udružene banke nije nam još poznat, i o njemu ćemo referisati kada bude objavljen, što će biti svakako krajem juna o. g. kada će se, verovatno, držati i zbor akcionara. Domaći poverioci i akcionari kao i inostrani pristali su uglavnome već na ovaj način sanacije, koji obezbeđuje nov, normalan rad bančin, naročito pošto su engleski poslovni prijatelji Udružene banke pripravni da joj posle izvršene sanacije stave na raspoloženje nova sretstva.

NSP EPS

До скора је изгледало да произвођачи злата у Јужној Африци имају интереса, да се депресирају с"златне валуте. MebByTMM, L'nformation доноси да се претседник златног рудника Стоуп М!пез изјаснио за стабилну златну валуту. Ова промена у гледишту свакако да је дошла и услед пословних разлога. У бр. 49 п. г. писали смо о новим условима производње у златним рудницима. Рудници су, наиме, могли да искоришћавају и руду са мањом садржином злата. Ми смо том приликом нагласили, да је то само дотле могуће, док рудници располажу довољном радном снагом са ниским надницама, и док не дође до повећања пореза.

Произвођачи злата за стабилизацију новца

Бојазан да се неће имати довољно радне снаге (у главном Црнаца) није се остварила. У п, г. је укинута забрана, која се односила на апгажовање радне снаге из Родезије и околних покрајина. Са Мозанбиком је закључен споразум, да златни рудници могу годишње ангажовати 80 хиљада урођеника. Ни питање надница није претстављало сметњу за вову политику. Депресијација јужно-афричке фунте није повећала трошкове живота у знатној мери. Наднице црних радника нису прилагођене депресијацији, а плате белих намештеника у рудницима запослених повећане су само у изузетним случајевима. Произвођачи злата основали су социалне фондове за раднике из повећане добити у задњим годинама. Радници на тај начин учествују у повећаним добитима, чиме се оправдава одржавање ниских надница.

Знатно снижење добити, пак, проузроковано је и најновијим уређењем пореза. Досад је постојао поред опште порезе на приход од 20% само један специјални порез на добитак од повећања цена злата, који се кретао између 30%—55%. Влада тај добитак није, дакле, захтевала у целости и одмах. Она је покушала помоћу специјалног пореза да подигне производњу руде са мањом златном садржином, и на тај начин да повећа трајање експлоатације у златним рудницима од чега би цела земља имала велике користи. Држава је осим тога у буџету предвидела приходе од ове порезе и обећала је да ће вратити убрани вишак, Ова пореска политика имала је неочекивани успех. У 1933 г. порасли су приходи од порезе на златне руднике са 15% на 40% укупних прихода, чиме је државни буџет постао У великој мери зависан од производње злата. То је било само у прво време; међутим услед поменуте преоријентације код

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 20

производње рудника државни приходи од ове гране доцније су пали. Влада је стога била принуђена да повећа порезе. Према првобитном предлогу стопа специјалног пореза требала би да се повећа за 35%, а одбитне ставке би се ограничиле на 1,5 мил. фунти. Овај предлог наишао је на јаки отпор, и држава је морала да приступи другом решењу, које предвиђа поред порезе на приход и специјални порез на повећање цене злата, као и допунски порез од 10% на целокупни добитак од производње злата. Али ће допунски и специјални порез заједно претстављати само 50% специјалне добити из повећања цена злата.

Тиме је знатно смањен интерес за депресијацију валута. Произвођачи злата се боје да he држава повећати своје захтеве при новом скоку цена; осим тога мисле да је депресијација валуте прешла кулминацију и да нова не би донела знатно повећање цене злата. Свакако се не може очекивати такав скок цена, да би се производња могла проширити у већој мери. Произвођачи злата виде дакле повољнији изглед за себе у стабилизацији јужноафричке фунте, јер би тако била онемогућена разлика између редовних и специјалних добити. Они се надају да ће бити уведен један јединствени порез, који би водио рачуна о садањем стању и у том случају се не би могао оправдати ни специални порез.

Ceo engleski narod је ргозјаvio 6 maja 25 godišnjicu vladavine svoga kralja Đorđa V. Neobična popularnost koju kralj uživa u svima slojevima britanskog naroda dobila je vidnog izražaja u svečanostima priređenim celim s|ajom ceremonijala engleske tradicije. Vladavina engleskog kralja obuhvata jedan od najtežih perioda engleske i svetske istorije. Krali je u svima prilikama i u najtežim savesno vršio svoju visoku dužnost. Njegova lična skromnost, otvorenost i pravičnost pridobili su srca njegovih podanika. Engleski krali danas nije samo simbol velike britanske imperije, nego je kao čovek u očima svakog En-

Povodom 25-godišnjice vladavine engleskog Kralja Đorđa V.

· gleza primer kraljevskih vrlina. Kritika kojoj je bio izložen

mladi kralj u početku svoje vladavine, ne samo sa strane SsOcialista, već i od nekih lordova, danas nije više moguća. Poštovanje krune je postojalo i u ono vreme, ali danas narod voli svoga kralja. Od toga ne čine izuzetak ni krajnji levičari. Komunisti su izdali također jednu brošuru povodom 25 godišnjice, koja sadrži oštru kritiku tog perioda, ali ni jednom rečiu ne dira kraljevu ličnost. Liubav prema kralju pokazala se na dirljiv način u zimi 1928/29 za vreme njegove teške bolesti.

Đorđe V. je i u unutrašnjoj ı u spoljnoj politici u kritičnim časovima svojom inicijativom činio velike usluge svome narodu. Njemu se pripisuje iniciativa za obrazovanje nacionalne vlade 1931 оод., Која je dovela do izmirenja vođa dveju najvećih stranaka Mac Donalda i Baldwina. U spoljnoj politici je nastavio rad svoga oca Edvarda VII. u izgrađivanju Antante. Posle rata je sa velikom pažnjom pratio događaje na dalekom istoku, pri čemu je nastojao da odnosi Velike Britanije sa Japanom budu najsrdačniji.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Na osnovu zakona o regulisanju 'poljoprivnednih dugova u Nemačkoj osnovani su sada naročiti uredi da bi se ova akcija što pre svršila. ;

— Чехословачка влада је спремила законски предлог о субвенцијама за извоз сточарских производа. Субвенције

треба да износе 2 круне за сваки кг. говеђине и свињетине, а 4 круне за саламу и друге израђевине.