Narodno blagostanje

Страна 524

требан за властито господарство, онда. | се изнајмљивање.

сматрати узгредним занимањем. — Рузвелт је изјавио да је циљ новог пореског за-

кона спречавање пореске дефраудације од стране најбога-.

тијих. Он наглашава да 58% од оних чији годишњи доходак износи преко ! милиона долара, избегавају плаћање пореза на тај начин што пласирају своју. имовину у хартије од вредности ослобођене порезе. У погледу пореза на поклоне он вели да поклоне великих имовина врше већином људи _ стари преко 75 година, такође у циљу избегавања плаћања наследног пореза. |

— Турско Министарство финансија основало је амортизациону касу за куповину државних обвезница и подржавање курсева. Касом ће управљати два члана управног одбора Турске Централне банке, а ставиће јој се на расположење 5 милиона: турских лира. Сва државна надлештва која рукују ванредним и накнадним кредитима као и банке које су у вези с тим надлештвима морају овој каси подносити извештаје о својим залихама државних обвезница и тражити од ње претходно одобрење за сваку евентуалну продају.

— Сенатор Бора је изјавио да ће, у случају ако Руввелт истраје у свом захтеву да се још на овом састанку конгреса изгласа предлог о пореској реформи, за претседников предлог везати амандмане, којима ће се тражити исплата отштета бившим ратницима и финансирање пољопривредних хипотека. За извођење ова два инфлационистичка предлога требало би да се изда нових новчаница за 5,2 милијарде долара.

САОБРАЋАЈ

— Поред Бугарске, Пољске, Литваније и Југославије долази и Мађарска међу земље са најмањом густином аутомобилског саобраћаја у Европи. На сваких 700 становника долазе по једна кода. За последњих 12 месеци број кола је порастао са 13.950 на :16.100 односно за 15%. Kao што смо у прошлом (броју јавили, Мађарска је учинила знатне царинске уступке талијанској аутомобилској индустрији. — За превоз рицинусовог семена, старог гвожђа и друмских ваљака дате су нове тарифне повластице на нашим железницама.

— Nemačke železnice emituju za 150 miliona. maraka 41% bonova s rokom od 6 godina, a po kursu od 98,25. Dobivena sredstva će se upotrebiti Za isplatu 6%, bonova Кој dospevaju 1 septembra. I nemačka pošta sprema konverziju 8% bonova koji dospevaju 1 oktobra. Veličina i uslovi ove konverzije su isti kao i kod železnica.

— У Бечу је потписана туристичка конвенција између Аустрије и наше земље. Конвенцијом се отклањају 060стране сметње, које су чињене слободном кретању туриста. Тако се укида обавезно подношење уверења о плаћеном порезу при вађењу путне исправе; затим, предвиђене су олакшице у погледу извоза: новца, поступка на граници итд. Такође је закључена и туристичка конвенција са Мађарском, која ће. ступити на снагу после измене нота.

— Италијански и аустриски инжињери проучавају план о изради једног тунела од Мајерхофена у Тиролу до Брунека, у дужини од 20 км. Ако ce OH оствари, линија Берлин—–Милано скратила би се за 200 км. ;

КРИЗА И КОЊУНКТУРА .

— После јула 1930 год. број незапослених у Енглеској први пут сишао је испод два милиона, док је у јануару 1933 године био 2.9 мил.

— Ha подручју Новосадске Т. И. Коморе порастао је у јулу о. г. број занатских радњи за 75, трговачких 27, угоститељских за 42. |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 33

— Комисија за утврђивање максималних цена у Италији издала је. наредбу о снижењу цена и то: пшеничном брашну са 1.80 на 1.70, хлебу са 1.50 на 1.40, пиринцу са 2 на 1.980, тестима са 2.30 на 2.20 лире кг. Цена бутера повећана је за 0.50 лире по килограму.

— Почетком августа број незапослених у Поа био је 51.000 према 100.000 у истом периоду прошле године.

— Код реггоустадзкос Оитога БЛо је и таји о, 2. 23.080 osiguranih, više za 1.345 nego u aprilu o. g. Najveći broj osiguranih. je zaposlen u kućnoj posluzi 3.116, trgovini 2.423, industriji hrane i pića 2.419, kod opštinskih poslova 1949, industrije kamena 1906, odela i čišćenja 1764 itd. Prosečna nadnica je iznosila 15,92 dinara. Sa nadnicom do 8 dinara bilo je 5637, a preko 48 dinara 1043.

— У своме извештају о финансијском положају Аустрије комесар Друштва народа каже да се у земљу у знатној мери враћају аустријски капитали, услед чега се знатно повећало и покриће Народне банке са 246 на 27,6%, · па је појачана и ситуација шнилинга, као што су се поправили и ликвидност на бечком тржишту и кредитно стање.

— Румунски министар финансија изјавио је да Румунија није у стању да дозвачи доспелу рату за службу

дугова у слободним девикама, због сталног смањивања де-

визне залихе. Потребне суме су уплаћене у румунској ва-_ лути код Народне банке, а потребне девизе за трансфер могле би се набавити само повећањем румунског извоза.

= Румунска Народна банка обавестила је имаоце 7% стабилизационог зајма да не може да трансферира потребне девизе за исплату купона који су доспели 1 августа ове

"године. Према споразуму из јула 1934 г. требало је да се

односни купони исплате са 50%.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

11 август — Индустрија месних прозвода д. д. Загреб. — Ланена индустрија д. д. прије Иван Фидлер, Осијек.

16 август — Трговачко-опскрбно дљд. у Загребу.

18 август — Д. д. за израду црева у Суботици. Кредитна банка у Ст. Пазови.

19 август — „Нихаг“ д.д. за индустрију и трговину дрва у Загребу. — Кратинска творница покућства и парна. пилана д. д. Загреб.

20 август — „Фагинеа" д. д. за извоз дрва, Сушак.

21 август — Пенкала творнице дљд., Загреб.

22 август — Шандор Ебеншпангер д.д. творничко складиште ципела д.д. Загреб. — „Кроација“ дд. за индустрију дрва, Загреб. — Фореста д.д. за индустрију и трговину дрва, Загреб.

' 25 август — Српска кредитна банка д. д., Вуковар (ванредан).

Трговачки регистар

Босанско Дод. за искоришћавање дрвета и погон парних пилана у Б. Луци, упис промене друштвених правила. — | Соко а. д., Београд. упис прокуристе г. Јована Тајтацаковића. — Београдска задруга а. д. Београд, упис прокуристе г. Душана Радивојевића. — Обнова а.д. Београд, упис члана управног одбора г. Роберта Бунцла. — Крапинска тек-= стилна индустрија д. д. у Загребу, упис прокуриста г.г.

· Стјепана Левија и Владимира Дрваша, — Беочинска фабри-

ка цемента а д. у Београду, упис члана управног одбора г. Дамјана Бранковића. — Јадранско хотелско и купалишно д. д. у ликвидацији, Загреб, упис ликвидатора, г. Николе Цоде. — Митровачка паропила дљд. у Ср. Митровици, упис члана управног одбора г. Отона Хајнриха. — Брунер ауто трговачко дед., Загреб, упис чланова управног одбора гл. Д-р Армина Брунера, д-р Катичић Натка, Бека O Bajca Оскара | и · Шлехта Леополда.