Narodno blagostanje

Страна 700

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Немачки институт за проучавање коњунктуре констатовао је по резултатима прве године Новога плана, да овај није погодан за развој здраве трговинске политике. Клириншки уговори довели су до изравнања трговинског биланса, тј. увоз из клириншких земаља је порастао, а ранији вишак извоза у исте земље смањио се за 90%.

— U engleskom izveštaju o stanovima ima i podataka o razvoju porodice. Eroj porodica porastao je od 1911 do 1931 za 29%; veličina porodice smanjena je za 15%, iako se stanovništvo umnožilo za 10%. Porodica sa 1 do 3 člana bilo je 1931 god. 52,7% (prema 40,8% u 1911); porodica sa 4 do 6 članova 39% (prema 42,9%); velikih porodica bilo je samo 8,2% (prema 16,3%).

— Brookings JInstitation u četvrtoj svesci svojih stadija o američkoj privredi dolazi do rezultata: da do privrednog poboljšania ne može doći putem nove podele postojeće imovine i dohodaka, nego samo pomoću zdrave raspodele pojačanog rada. To je samo onda moguće, ako se putem nižih cena svima omogući da imaju koristi od viška ljudskog i mašinskog rada. Pisac zauzima negativan stav prema stabilizaciji i fiksiranju cena, kao i prema nominalnom poyišavanju nadnica. Za javne radove koji se izvode pomoću poreza, kaže da su vrlo ograničeno sretstvo za podizanje standarda života.

— Na zbortu privatnih nameštenika u Sarajevu saopšten je rezultat izvršene ankete o radnim uslovima trgovačkih pomoćnika. Anketa je obuhvatila 144 sarajevske radnje u kojima ima 344 nameštenika. Prosečne mesečne plate za one do 16 godina iznose 120 dinara; od 16—20 godina 400 d:nara; od 20—25 godina 700 dinara; od 25—40 godina 1000 dinara; od 40—50 godina 1600 dinara, a za one iznad 50 godina 1500 dinara. Navodno, samo jedna od anketiranih radnji drži se Zakonskih propisa o radnom vremenu.

— Do polovine oktobra iznosio je priliv zlata u S.A.D. 230 mil. dolara, a od tada je porastao na skoro 350 mil., pošto je poslednjih dana cdliv zlata iz Evrope postao ogroman. Samo iz Italije ofišlo je u julu i avgustu oko 100 mil. dolara zlata u S.A.D., čime se zlatno pokriće italijanske valute smanjilo sa 41% na 20%.

—:Na području Novosadske trgovačke komore u toku prvih 9 meseci o. g. osnovano je 576 novih trgovačkih radnji, a prestalo je 480 radnji. U istom razdoblju osnovano jie 949 zanatskih i 300 ugostiteljskih radnji, a prestalo je 611 zanatskih i 141 ugostiteljskih radnja.

— Evtopske devize postale su poslednje nedelje čvršće:u ..odnosu prema :dolaru, naročito funta. To je možda reakcija na američku kupovinu zlata i srebra. Naročito čvrstina funte pripisuje se intervenciji egalizacionog valutnog fonda koji je, uostalom, promenio svoj metod. On sada neposredno izdaje “zlato, bez posredništva Francuske banke koje Francuskoj nije bilo prijatno. -

— Чехословачке творнице оружја а. д, имале су великих промптних поруџбина, које су привремено повећале запослење. Како су поруџбине сада све извршене, друштво је решило да смањи број радника који је са 6000 био скочио на 9800, за 1300 људи.

— Овогодишња грађевинска сезона у Сарајеву била

је једна од најбољих. Подигнуто је 150 модерних станова .

у вредности 16 мил. дин. Од ослобођења до данас подигнуто је 2200 станова у масивно грађеним зградама, а 1100 у зградама босанског стила.

— Секција пекара у Сарајеву одредила је следеће

цене за килограм хлеба: бели 4, полубели 3,50, црни 3 дин.

— На новосадској пијаци у последње време знатно су повећане цене масти, свињском месу и млеку, што је у вези са оскудицом и скупоћом сточне хране.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 44

| _— Na kopačkim radovima za prugu Varaždin—Koprivnica uposleno je 600 radnika. Preduzimači su pogodili kubni metar po 8—11 din. prema pojedinim deonicama, a svojim akordantima plaćaju 3.50 din. koji opet radnicima daju 3 din. za iskopani kub. metar zemlje.

— U člatiku pod naslovom »Za uvedbo izvoznih premij« »Slovenec« od 22 o. m. nastavlja kampanju za reflaciju. Člankopisac veli da se država mora brinuti o povećanju izvoza agrarnih i industrijskih proizvoda. Na taj način će porasti i cene i industrijska zaposlenost a mobilizovaće se “celokupni privredni i novčani promet, porašće priliv deviza, kupovna snaga stanovništva i državni prihodi. To se može postići putem izvoznih premija. List nastavlja, da bi država trebala da dade i barkama privremene kredite, koji bi se posle kratkog vremena mogli vratiti: »Kad bi-se za te kredite izvela delimična i privremena inflacija u kakvom bilo obliku, cela transakcija bi se bogato isplatila«. Člankopisac odlučno zagovara: »čak trajniju delimičnu inflaciju, odnosno smanjenje 'dinarskog kursa u Cirihu, jer su to učinile sve veće države, koje danas s:uspehom ometaju razvitak naše trgovine u zenilji i inostranstvu.• '"Маvodno, ne treba se bojati да се doći-do skupoće, јег се зе usled poskupljenia uvezene robe ubrzati industrijalizacija, pro-

met, izvoz i priliv deviza.

— Jertisalim i Haila rešili su da povise plate svojim Činovnicima i nameštenicima, pošto su u poslednje vreme: poskupili troškovi života, a naročito cene životnih namirnica.

—-U Mimstarstvu unutrašnjih poslova obrazovana је specijalna komisija za suzbijanje skupoće životnih namirnica. Na

prvim sednicama komisija se bavila „najnovijim povećanjem

cena hleba i mleka.

— Од ослобођења до данас у Скопљу је подигнуто 2000 нових зграда у вредности око 200 мил. дин.

РАЗНО

— Na konšferenciji katoličke akcije u Zagrebu konstatovano je, da na teritoriji zagrebačke nadbiskupije ima 425 društava. — U svomie raspisu resornim činovnicima Ministar šuma konstatuje, da se u šumarskoj struci mnogo administrira, vrlo mnogo i nepotrebno piše, izbegava odgovornost i zaobilazi kompetencija jasno uivrđena, rešenja odugovlače mnogo puta u nedogled i t. d.

— Министарство пољопривреде упутило је Народној скупштини пројекат јединственог задружног закона.

— Železnička direkcija u Subotici Beograd.

biće premeštena u

— Austri:sko Ministarstvo vojske raspisalo je licitaciju za nabavku 30 hilj. pari cokula, 5000 pari planinarskih cokula i 5000 pari čizama. U obzir dolaze samo austrijske firme.

— Na zahtev ministarstva poljoprivrede otisada će se

· poljska vojska hraniti mlekom mesto kafom i čajem. Ministar-

stvo očekuje da će to jako povećati potrošnju mleka, a ujedno rasteretiti trgovinski bilans.

— Na zahtev {urskog ministarstva privrede objavila je trgovinska komora u Izmiru da će se krivično kažnjavati obaranje cena, širenje vesti koje nepovoljno utiču na cene i širenje pogrešnih podataka o kvalitetu turskih proizvoda.

— Savez goslioničara na svojoj konferenciji održanoj u Beogradu tražio je da se uredi pitanje bespravnog rada, i da se zabrani točenje alkoholnih pića u klubovima i sitničarskim radnjama. |