Narodno blagostanje

Страна 716 НАРОДНО

"БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 45

САОБРАЋАЈ

— Нева железничка пруга певарин епа uu отворе

на је и дужа је за 1 км. од старе пруге. Како су међутим том поправком укинуте зупчанице то ће се моћи постићи већа брзина те тако скратити пут од Сарајева до Мостара за 10—415 минута. | ||

— Друштво за Суески канал узима за пролаз каналом 140 динара за човека, а! за сваку тону још 80 динара. Према званичним статистикама друштво је само за пролаз талијанских бродова наплатило 430 милиона динара. ·

— Воде се преговори између Русије и Румуније о успостављању ваздушног саобраћаја у вези са линијом ПрагМосква. Пројектовано је да та линија прелази преко румунског земљишта (Праг—Клуж—јаши—Кишињев— Москва).

— Još u toku love godine pristupiće se građenju nove telefonske linije Beograd—-oOogulin radi pojačania telefonskog saobraćaja sa Primorjem.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Број запослених радника у Енглеској достигао је

19,2 мил. што значи да се је изједначио са бројем запослених у 1929 години. — Продукција шећера у Француској у месецу сеп"тембру (први месец шећерне кампање) о. г. износила је свега 6.974 тона, што значи 4.570 тона мање но у истом месецу прошле године. TOT a је напротив порасла од 51.407 на 70.453 тона.

— У Шведској се ове године манифестује нарочито побољшање економских прилика. Увоз за првих девет месеци износи 1,04 милијарду круна према 931,7 мил. кр. у истом раздобљу прошле године. Незапосленост је постигла најнижи ниво од 1930 године, док је индекс продукције порастао чак на 120 (1925—30 = 100). У буџету предвиђа се суфицит од 30—35 мил. круна. Исто је тако и положај банака повољнији но прошле године; чисти добитак 25 главних банака износи 34,8 мил. круна према 28,5 мил. у прошлој години.

— Амерички платни (биланс за прво полугодиште 1935 показује губитак од 10 мил. долара у билансу текућих позиција, према добитку од 159 мил. у 1934 и 466 мил. у 1933. Узроци су: јако смањење вишка извоза, пораст пасивног туризма и даљи пад прихода од камата и дивиденди. — По статистици енглеског министарства рада више него четвртина незапослених већ преко годину дана не"мају посла. Највећа трајна незапосленост мушкараца влада у индустрији угља; ту су 25% оних који су преко годину дана, а 30% који су преко пет година без посла. Жена има највише незапослених у индустрији памука, 40%, одн. 75%. Од трајно незапослених 46% има преко 45 година живота; изузетак чине само трговина и саобраћај где 24% незапослених имају 25—34 године.

= Индекс производње у Данској, према обрачуну државне статистике, износи у априлу 1935 год. 120 према П9у марту и 111 у априлу 1934 год. (1931 година = 100%).

— Незапосленост у Данској износила је крајем месеua Maja 14.6% према 16,8% у мају 1934 год. У правим мндустријским струкама износио је у мају ове године постотак 7.0 према 15,8 у мају 1934 год.

— Чехословачки министар социјалне политике изјавио је прошлог месеца да у Чехословачкој 6 до 7 мил. становника, дакле 50%, живе од дохотка испод 6000 ч. кр. годишње (12 хиљ. дин.), дакле испод минимума за егзистенцију.

— У Холандији настала је претерана тражња животних намирница, услед опште тенденције за повишавањем

цена сировина која је у вези са ратним заплетом. У неким местима дошло је до пролазне оскудице у појединим намирницама, што је изазвало велико. повећање цена и услед тога нова куповања из страха. Највећи пораст цена, преко 50%, био је код махунастих биљака; влада је зато одредила чврсте цене.

—_ У Енглеској се осећа известан застој у побољшању послова. Добици индустријских предузећа за треће тромесечје показују побољшање од свега 12,2% према добицима у истом раздобљу прошле године; За друго тромесечје то побољшање износи 17,8%.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

9 новембар — „Аграр“ југословенско д. д. за индустрију дрва у ликвидацији (ванредан).

12 новембар — Новосадска фабрика шрафова и гвоздене робе д. д. у Новом Саду (ванредан).

14 новембар — „Кулпин“ творница конзерва д. д. У Новом Саду (ванредан). -

18 новембар — Сјеменар д. д., Осијек (редован).

Трговачки регистар.

Српска привредна банка д. д. у Чуругу, упис промене члана 2 друштвених правила. — Бергер д. д. за трговину дрва у Загребу, упис чланова управног одбора г. г. Бергера Срећка, 'Грнског Драгана, др. Талера Николеи Гремера Фрање и промене чланова 3, 6, 7, 8, 16, 21, 22 и 27 друштвених правила.

DIE. DEUTSCHE, VOLKSWIRTSCHAFT

Издавач: проф, Др. ХУНКЕ, Берлин

Главни уредник: фр] оес, Ханс РУБАН, Берлин

Главни немачки привредни часопис и поборник национал- социјалистичког привредног програма,

Чланци, глосе, белешке и анализе биланса у „Die дешасће МојЈКзулизећан"“ најтачније обавештавају о привредном животу нове Немачке. Зато је „Die deutsche Volkswirtscha{t" Baжан и неопходан часопис за све југословенске економисте и предузетнике, увознике, извознике, индустрију, банке и надлештва која се интересују за немачко-југословенске привредне везе,

„Die deutsche Volkswirtschaft" pamm на сарадњи свих народа Средње Европе и њиховом привредном благостању.

„Die. deutsche Volkswirtschaft" aanaan 3 myra месечно, чита се у свима немачким привредним круговима, и зато је најбољи орган за оглашавање,

Џретплата : ВМ 5.— тромесечно Поједина свеска RM 0,60. Добија се у свима књижарама и код издавача

Haude & Spenersche Висћћапа те Мах Paschke 0 fur Wirtschaltswissenschaši Berlin У 35