Narodno blagostanje

_ 72 децембар 1935. ROBNO TRŽIŠTE _ бтоуше. — Ма svetskom tržištu sirovina situacija u Ovoj nedelji ostala. |e skoro nepromeniena. Cene izvesnih proizvoda, naročito metala, malo su popustile što je posledica višemesečnog pokrića potreba iz bojazni da ne bi nastupilo тпаније роskuplienie. Bakar se već više nedelja drži na 30—40 Ist. za tonu. Proizvođači bakra, pa i oni američki, ne žele da forsiraju podizanje cene bojeći se da bi se u tome slučaju potrošnja preorijentisala u jačoj meri na aluminium. То је slučaj i sa ostalim ieškim metalima, kojima pretstoji u izvesnoj meri konkurencija lakih metala. Tekstilije su takođe nešto malo popustile sa izuzetkom sirove svile čija je cena pala za oko 10%. _ ___ Pšenica. — Posle pobolišanja na svetskom tržištu u prošloj nedelii, ove nedelje cene su ponova popustlie usled znatnog smanjenja tražnje. Jedini kupci bile su zemlje Dalekog istoka i Engleska. Poslednja je veći deo potrebe pokrila u Australiji. U Roterdamu cena je ponova pala na 4.30 hol. for. za kvintal, a u Čikagu na 96“s centi za. bušel.

Na domaćem tržištu vladala je mirna tendencija, |er su

se mlinovi povukli sa tržišta pošto su sada zauzefi meljavom za vojsku. Cene su notirale: na Tisi 170, na Savi 160—162, sribijanska roba 165—170 din. - Kukuruz. — U poslednie vreme svetsko tržište kukuruza razvija se paralelno sa onim pšenice. Otuda su u ovoj nedelji рориз е 1 пјесоме cene. Roterdam је з15а0 па 2.55 ћо!. Тог. 7а kvintal, a Čikago na 575/s centi za bušel.

Na domaćem tržištu početkom nedelje tendencija је bila

___ НАРОДНО БЛАРОСТАЊЕ

Страна 799

čvršća, ali jc pri kraju postala malo labavija. Sredinom nedelje na tržištu se pojavio Prizad plaćajući 04 din. Cene su notirale: prompt масопзка гођа 93—94 рагте! Inđija ili Vršac, termin mart—maj vagon 114—115, maj šlep 116 din. | Stoka, -—_ Na bečkom tržištu: stoke ove nedelje nije bilo nikakvih značajnijih promena... Mesnate svinje pobolišale su зе.

·та 2—3 gr., dok je cena masnih:pala za 2—3 01. Svinje su

prodavane po 1.45—1.50 šil. prema kvalitetu. Goveda. su ostala nepromenjena i notirala su 0.70—1.20 50. јео. ј | Na praškom tržištu svinja, usled slabog interesovanja: kupaca, cene su pale za 0.80 kr. i notirale su: 6:50—7.10 kr. prema 7.30—7.60 u prošloj nedelji. · LI | Italija je obiavila zabranu uvoza stoke iz zemalja, koje primenjuju privredne sankcije.. = 1 Na domaćem tržištu situacija |e ostala перготепјепа. Urpkos padu cena na čehoslovačkom tržištu na domaćem cene nisu popusfile, jer je otpočeo izvoz u Nemačku sa kojom smo zaključili sporazum. za 40.000 kom. Nemci polaćaju franko hemačka granica 0.97—0.00 mk. Goveda su još uvek neob'čno slaba. Govori se, da. uskoro treba da počne izvoz u zemlje Бе vanta i u Francusku, koji treba da bude omogućen subvencioniranijem. Mi u ovaj izvoz ne verujemo pošto stoka neće moći da izdrži transport u Francusku, a iržišta Levanta već su акаparisana od strane Rumuna i Bugara. . Mast. — Na tržištu masli vlada čvrsta tendencija. Сећоslovaci plaćaju 14.75 din. franko iagoslovenska granica, a Nemci 70 pfleniga, čemu treba dodati još i premiju. POL IP

==

| - Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005,

Авнело-Лехослова чв и ПИррениниска Feppe BN ERE Крас среилијала У Њ E ОГРАДУ — Пошт. фах 17.

Телефон 23402. 23403, 23404, 23405, 23406.

Прима улоге на штедњу по најповољнијој камати. Врше све банкарске послове у земљи и вностранству, Издаје сефове под закуп,

оштанска,

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ, — Филијале у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Сиопљу.

“= Зуи

А Иби

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

| сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су ___ брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ |

штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније · је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

| ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. | ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ Код ПОШТ. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења даје Поштанска штедионица и све поште у земљи.

7