Narodno blagostanje

Страна 824 ЗАРОЛДНО

— Argentina je donela novi Zakon o žitu kojim ustanovljava vrhovnu komisiju sa pravom rešavanja svih pitanja u vezi sa proizvodnjom, prometom i izvozom žitarica. Prvi zadatak komisije jeste da utvrdi vrste žita i reone u kojima će se ove gajiti. Drugi je zadatak da obezbedi izgradnju mreže elevatora kao bitnog uslova za regulisanje unutrašnjeg tržišta i izVOZa.

— У Естснији је Државни привредни савет одобри) владин пољопривредни програм. Населиће се пусто земљиште и предузеће се мере за повећање приноса по хектару. Раж и пшеница сејаће се само колико је потребно за унутрашњу потрошњу; култура зоби, јечма и грашка унапређиваће се ограничењем увоза и откупом за војне потребе; нарочита пажња обратиће се трави и детелини., Забраниће се увоз ланеног семена. У погледу сточарства помагаће се пласирање домаће вуне забраном употребе туђе вуне у домаћим фабрикама текстила, и уређење великих живинарника помоћу дугорочних кредита. Што се тиче извоза пољопривредних производа, решено је да се он концентрише код задруга.

— У Бугарској су половином септембра у целој земљи пале цене дувану за око 10%, те је и понуда опала.

— Бугарска дирекција за откуп и извоз жита објавила је следеће цене пољопривредних производа: кукуруз 100 кг 190 лева (95 дин.), јечам 225—250 лева (113—125 дин. франко гранична станица), 306 300 лева (159 дин.), репица 400 лева (200 дин.), пасуљ 450 лева (225 дин.), семење сунцокрета 340 лева (170 дин.), памучно семе до 209 лева (100 дин.). |

— Иностране фирме купиле су ове године око 200 вагона херцеговачког дувана по просечној цени 37 дин. Откуп је почео пре 20 дана. Првих дана дуван је плаћан 15-—16 дин, а сада је просечна цена пала на 11 дин. Када се од овога изузму одбици онда произвођач добија 8 дин.

— У Аргентини је влада овластила своју комисију за регулисање трговине житом да покупује сву пшеницу и ланено семе које се налазе по станицама. Откупна цена је 10 пезоса (115 дин.) за 80 кг. пшенице средњег квалитета, и 14 пезоса (150 дин.) за ланено семе са 4% примесе. Ова мера се образлаже тиме што је последње године смањена површича под типеницом и ланеним семеном и што су усеви страдали од суше и скакаваца.

— U Egpta je vlada rešila da preduzme velike radove · na navodnjavanju pustih krajeva, većinom, u delti Nila. U roku od 20 godina treba da se osposobe za zemljoradnju 410 hilj. fedana zemlje (184,5 kv. km), i to na taj način što će se ponovo proširiti jaz kod Asuana i sagraditi brana па Džebel Anliji. Oko 70% zemljišta državna je svojina, i treba: da se jevtino da u zakup što seljacima, što velikim posednicima, što društvima.

= Za 1936 god. predviđena je u Mađarskoj proizvodnja 2400 vagona lanenog semena; kupiće ih podjednako mađarske i nemačke tvornice ulja. Cena je 28 penga po metr. centi franko Budimpešta.

— У Далмацији неколико повртарско-воћарских задруга активно раде ва повећавању производње раног поврћа. Тако је прошле године у околини Трогира произведено око пола милиона ком. карфиола, а ове године више од милион ком. Трогирски карфиол налази врло добру прођу у Швајцарској. Услед свога последњих година знатно се смањио увоз раног поврћа у нашу земљу.

— Медицински институт у Хол. Индији, после више "опита, пронашао је да млеко од соје пасуља може одлично заменити природно млеко од краве. Справљање се врши на тај начин што се прво самеље пасуљ па се потом брашно меша са шећером и јаима. Тако добијено млеко садржи 20% беланчевине, 16% масти и 46% угљених хидрата.

БЛАГОСТАЊЕ Бр/52

—- У Немачкој износи овогодишња берба хмеља 85,9 хиљ. метр. центи, што значи 30% повећање према прошлој години.

— Ове године је у свету засејано ланом 2.571.000 ха. према 1.976.000 у 1934 год. |

— PenyOmukauHcku KaHnMnmar aa mpercemHMKa C. A. Ji. М. Ф. Кнокс израдио је пољопривредни програм који је хсто тако етатистички као и Рузвелтова привредна политика. Он наиме предлаже двогодишњи план по којем би се смањивала засејана површива на тај начин што би држава откупљивала од фармера земљу по 6 долара акр.

— U Dalmaciji i Crnoj Ogri duvan se otkupijuje po prosečnoi ceni 12 din. kg. Proizvođači su nezadovoljni klasifikacijom, jer smatraju da je ovogodišnji rod, usled suše, куа аtivno mnogo bolji od prošlogodišnjeg.

— Pred Božić iz hrvatskog Zagorja izvezeno je 30.000 kom. ćurana.

=". А. Д. даваће спет зајмове на кукуруз пољопривредницима. Даваће се, као и пре две године, 45 центи по бушелу, према 55 центи лањске године. Рачуна се да he држава добити у залог соко 150 мил. бушела кукуруза овогодишње бербе. Кредити ће се давати само оним фармерима који су се обавезали на планско регулисање производње кукуруза; даваће их опет Рефико.

= Бугарска је донела закон о сађењу лозе. Убудуће смеју се садити само сорте Афус-Али, Чауш и Дамјат. Сађење нових винограда на земљишту које до сада није служило тој грани пољопривреде, могућно је само уз одобрење од стране власти. Пописују се сви виногради у погледу површине, врсте и старости лозе и просечног приноса.

ИНДУСТРИЈА

— У С. А. Д. утрошено је 1934/35 год. 32,28 мил. либри хмеља према 31,16 мил. у 1933/34. Од тога је 29,75 мил. (према 25 мил.) употребљено за производњу пива.

— Korporacija talijanske tekstilne industrije u iednom izveštaju iznosi, kako su pronađene nove biljke za proizvodnju tekstilnih vlakana kao surogata pamuka i Vuić.

— Код нас има 450 текстилних предузећа чија годишња производња достиже вредност од око 5 милијарди динара.

— У француској није успео покушај са принудним свиларским картелом, јер се није постигла двотрећинска веБина код трговаца и трочетвртинска код произвођача; једено код предионица било је и више гласова него што је тражено, за образовање картела.

_— Između rumunske fabrike oružja Ćur-Kop:š i čehoslovačke Zbrojovna u Brnu sklopljen je ugovor O pomoći za izvršenje državnih nabavaka.

—_ Pretstavnici evropske izvozne industrije drveta sklopili su sporazum, koji predviđa za narednu godinu smanjenje izvoza za 10%. Za svaku pojedinu zemlju utvrđen je izvozni kontingent. Ostvarenie ovoga sporazuma Vezano је za odobrenje od strane vlade zainteresovanih država.

__- Međunarodni kartel čelika, koji vodi pregovore u Londonu, odlučio je da se provizorni sporazum produži do 8 |una iduće godine.

__ швајцарски кантони Ват и Нефшател почињу са бушењем извора нафте. Рачуна се да ће се у дубини од 700 до 2000 метара наићи на нафту.

— Турска намерава да за две године подигне творницу гвожђа код станице Карабик близу града Сафранболу, на прузи Филиос—Ирмак, 100 км од мора. За градњу овог предузећа које треба да има капацитет од 100 хиљ. тона гвожђа, интересују се Круп и једна еаглеска фирма.

__ Белгијски претседник владе Ван Зеланд изјавио је да треба потпомагати нове гране ивдустрије у Белгији,