Narodno blagostanje

Страна 844

ватних компензационих послова треба увек навести банку којој ће завод доставити своје решење. Банке којима су поверени такви послови, дужне су да пазе да се цео компензациони посао обави у року три месеца; у појединим случајевима Иаститут може дозволити и дужи рок. Пре него што да дозволу за извоз, банка мора да се увери да је против-вредност слободна за увоз; то нарочито вреди за извоз у санкцијске земље.

— Гувернер Народне банке отпутовао је у Берлин где ће са надлежнима расправљати извесна питања у вези са платним прометом између наше земље и Немачке,

— Нова управа канадског Пшеничног уреда продала је до сада најмање 25 мил: бушела пшенице, а према најновијим вестима чак и 40 мил.

SOCIJALNA POLITIKA

— Занатски пензиони фонд у Београду установљен 1898, претворен је у Занатски пензиони фонд Краљевине југославије. Фонд ужива потпору државе од 50.000 дин. годишње. — Прописан је правилник о заштити радника код радова за лаковање и бојење путем пистолета.

EKONOMSKA POLITIKA

— Пољска је до сада распустила 107 картела, дакле око 40% домаћих картела којих је у октобру било 273, поред 95 међународних. Картели су тада обухватали 35% целокупне пољске производње. ·

NOVČARSTVO

— U čehoslovačkoj doneta je Uredba prema kojoj se mogu neposredno kod Narodne banke eskontovati menice na kojima nedostaje treći potpis, ako one potiču iz poslova za koje postoji državna garancija do 200 mil. kr.

— Upravni odbor praške berze propisao je uslove o eskontovanju kupona državnih zajmova, koji će posao početi 1 Januara i od koga se očekuje veliko olakšanje na novčanom tržištu.

— U vezi sa novim kamatnim stopama koje stupaju na snagu 1 januara 1936, sniziće čehoslovačka Narodna banka diskontnu stopu sa 31/J-% verovaino za 1Jx% na 3%.

— Čehoslovački zakon o razduženju predviđa da od 1 januara 1936 kod dugoročnih dugovanja amortizacija ne sme biti veća od #/a%, što znači smanjenje za 1!/a%. Kratkoročni dugovi zemljoradnika i nezaposlenih otplaćivaće se 8—9 godina.

— Улози код трговачких банака у Немачкој почетком новембра износили су 6.934 мил. мк. према 7.300 у истом периоду прошле године, а код штедионица повећали су се са 12.242 на 13.238 мил. мк.

— Загребачка Градска штедионица испала је испод заштите и сада нормално и слободно послује. Ово је први новчани завод, који престаје да се користи заштитом.

— У Аустрији било је крајем (новембра 2257 мил. шилинга штедних улога, према 2244 мил. крајем октобра 1935 и 2131 мил. крајем новембра 1934. Данашње стање је највише после 1930 год.

— У Француској се настоји смањењем каматне стопе олашшати терет дугова. Сада је законодавни одбор предложио да се смањи каматна стопа хипотекарних зајмова за 10%.

— Америчка влада настоји и даље да одржи ниску каматну стопу која по њеном мишљењу има врло важну улогу у оживљавању привреде. У ту је сврху Рефико гарантовала упис 100 мил. долара 4% обвезница које треба да служе за конверзију 5% обвезница америчких _ жељезничких предузећа.

— Ма лондонској девизној берзи изненада је 20 децембра опет почело нотирање лире, Курс је био ОВ

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 53 JAVNE FINANSIJE

— Прорачун. Брос бановине за 1936/37 предвиђа расходе 33 мил. 729.870 дин, и већи је од текућег за 1 мил. 170.928 динара.

= Државни дуг С. А. Д. износи 30,5 милијарди долара; то је највећи износ до којега се икада попео,

= Франнуска скупштина је прихватила предлог владе о скраћеној бупетској дебати, која ће вредети изузетно за ову годину. Гласаће се глобално по министарствима а не по поглављима. На тај ће начин буџет бити готов до краја ове године и избећи ће се дванаестине,

— Прорачун Приморске бановине за идућу буџетску годину износи код расхода 40 мил. дин. са анексом од 2—7 мил. дин. Прошлогодишњи прорачун и анекс износили су 37.8 односно 1—6 мил. дин.

— Прорачун града Марибора износи за идућу годину на страни расхода 28.0 мил. дин. према 27 у прошлој години,

SAOBRAĆAJ |

— Prvog januara stupaju na snagu nove poštanske takse između država Male Antante i to: za Ćehoslovačku: obična pisma 3 din., preko 20 gr. težine taksa ostaje nepromenjena, štampane stvari 0.25 din. za svakih 50 grama, taksa na pakete smanjuje se za 3.50 din. za svaku stopu težine od naših terminalnih taksa; za Rumuniju, Grčku i Tursku obična pisma do 20 grama 3 din., svakih daljih 20 gr. po 1.50 din., dopisnice 1.50, poslovni papiri za svakih 50 grama 0.25 diu., a najmanja taksa 1.75, štampane stvari za svakih 50 grama 0.25 din., vrednosna pisma za svakih 300 franaka u zlatu 4.50 din., faksa na pa- · kete smanjuje se za 3.50 din. za svaku stopu težine od naših terminalnih taksa.

— iloiugeca je pore ia SorDeGaukoM ()UDMOM NeJKp= ман о грађењу савског моста. Копање темеља почеће у пролеће, |

PLANSKA PRIVREDA |

— MV HeMasWoj je OJ нових аутомобилских друмова 108 км. већ у употреби, а 1768 км. се граде; од октобра запсчета је градња нових 129 км. а 61 км. предат је саобраћају. Грађење друмова стало је од почетка радова до краја октобра 1935 год. 601,7 мил. марака; крајем октобра било је запослено :02,9 хиљ. липа (према 112,5 хиљ. у сеп тембру),

TURIZAM |

— Nemačko-švajcarski ugovor o turizmu istekao: je ]5 decembra i nije produžen. Švajcarska vlada je rešila da do 15 januara dozvoli ulaz putnika iz Nemačke samo do iznosa od 5 mil. franaka. To ima za posledicu da će Nemačka otsada davati dozvole za putovanje u Švajcarsku samo preko jednog пагослог centralnog nadleštva u Berlinu, a ne kao do sada preko mesnih putničkih biro-a. Jedino na taj način može se kontrolisati da li |e dostignut pomenuti najviši iznos.

— Савез за проме: странаца у Љубљани у донетој резолуцији, поред осталога, тражи: закључење туристичких споразума пре почетка сезоне са свима земљама, које учествују у нашем туризму; оснивање туристичких бироа у појединим земљама; грађење велике модерне железничке станице у Љубљани; смањење цена у железничким колима за јело; за време сезоне у свима туристичким крајевима пустити у саобраћај моторна кола; успостављање железничке везе Словеније с морем.

— Француска је овогодишњи туристички биланс завршила са активним салдом од 98 мил. фр. према 3333 у 1929. Пасива биланса. О. А. Д. смањила се на 131.3 мил. дол. према 685.0 у i год.