Narodno blagostanje

|| 25. јануар 1936.

“и == Бупет Вараждина за 1936—37 г. износи 10,1 мил, о дин. према 7,58 мил, у прошлој години. | __— Лицитације за изградњу путева Цриквеница— Нови ПИ " Солин— Трогир одржаће се 24 о. м. и 15 идућег месеца. — После пресуде против А. А. А. Врховни Суду С. А, ML одлучио је да се порески износи депоновани код су- дова, врате индустријалцима. Није, међутим, рекао шта ће "бити са стварно плаћеним порезом који износи скоро 1 ми" лијарду долара. — Буџег града Бање-Луке за 1936/37 год. износи 9,023 мил, дин., за 15 хиљ. мање од прошлогодишњег, | — Нови шпански министар финансија Рико Авељо, "изјавио је да ће наставити конверзију јавних дугова, када "буде време за то. Нарочиту пажњу обрагиће, иначе, решавању проблема заосталих дугова шпанске девизне централе. — Холандија намерава да емитује унутрашњи зајам од 104 мил. хол. форинти са 4% камате и по курсу од 99%. У случају да се зајам не упише потпуно, пристају Рајк" фондсен да га до 50% преузму. Зајам ће се употребити за консолидовање летећих дугова. — Румунија продужује преговоре са Француском 0 регулисању сгарих кредита за наоружање и о новим кредитима који би углавном служили истој сврси,

— Ма седници Управног одбора Самосталне управе "државних монопола 17 0. м. посвепена је велика пажња · кудтури дувана и инвестицијама које су с тим у вези. Откуп дувана у листу повећао се са 6 мил. кг. у 1934 г. "на 11 мил. у 1935 г. Истовремено се повећао и извоз ду-

вана у листу који је у 1934 г. износио свега 752 хиљ, кг. 7 вредности 23,36 мил. дин., а у 1935 г. 6 мил. кг. у вредности 152 мил. Извоз се према томе по количини уосмостручио, а по вредности ушестостручио, Дуванских прерађевина извезено је у 1935 г. у вредности од 9,58 мил. "дин. према 64 мил. у претходној години. Надаље је Монополска "управа констатовала, да су се приходи од. дуванских прерађевина, продатих у земљи, повеhang, упркос снижењу цена. У периоду од ! априла до 31 децембра 1935 r. приходи од монопола дувана изнели су 1,058 милиарду дин. према 1,032 милиарди у истом периоду претходне године, и више повећали за близу 26 мил. дин. за 9 месеци. Да би се нашој култури дувана дало „више потстрека, Управа је одлучила да оснује Дувански „институт у Прилепу, који ће имати задатак да научно испитује сва питања која су у вези са дуванском привредом. Са друге стране за практично усавршавање културе дувана повећаће се број месних огледних станица. У Бајиној Башти и у Крушевцу подићи ће се магацини за преузимање и лагеровање дувана из Северне Србије, а у Дубровнику и Смедеревској Паланци за извозну трговину. У Београду ће Управа монопола у 1936 г. подићи модерну зграду за Државну маркарницу, магацин за со на Сави и управну зграду, на месту старе зграде Министарства фи=нансија. — Доходарина је 1935 год. у Француској донела 5,5 милијарди фр. Ова врста пореза је у Француској тек иза рата протегнута на све дохотке јер је 1916 год. износила тсвега 32,4 милиона фр. Ипак у поређењу са ранијим годинама она је у опадању; 1929 била је највиша износећи [065 милијарди франака.

— Париска општина дала је свом претседнику овлашЋћење да закључи зајам у висини од 150 милиона франака.

— По писању енглеске штампе Француска настоји да у иностранству закључи зајам од 5—6 милијарди франака. Француска је упућена на овај корак због неповољних прилика на. домаћем новчаном тржишту.

— Енглеска се изјавила спремном да Турској одобри

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ DB a 0

кредит од 5—10 милиона фунти стерлинга за набавку војних и цивилних аероплана и евентуатно бродова. Воде се преговори за изградњу турских лука и електрификацију неких железница.

— Пољска влада је објавила присилну конверзију шест малих унутрашњих зајмова из година 1928—534 као и добровољну конверзију националног зајма из 1933 год. Нова каматна стопа износи 4%.

САОБРАЋАЈ

— 19 о. м. свечано је отворена 85 км. дуга пруга Велес— Прилеп коју је градила 5Зосјеће Еџгореппе, Раш. још 1929 г. почето и завршено је грађење пруге Битољ— Прилеп чији је она наставак. Оба дела имају дужину 129 км. С једне стране ова пруга ствара изванредно важну железничку везу Битоља са Скопљем и преко Скопља са северним деловима наше земље, а с друге са источним делом Јужне Србије. Битољ до отварања пруге Велес— Прилеп није имао непосредну везу нормалног колосека са нашом железничком мрежом него само преко грчких пруга, преко Солуна. Пруга ускога колосека (0,60 м.) Градско—Прилеп—Битољ која је остала иза немачких окупационих трупа, ниуколико није могла да задовољи саобраћајне потребе.

— У Шемачкој је прошле године пуштено у промет око 300 хиљ. нових аутомобила. Сада у Немачкој на сваких 59 становника долази по један ауто.

ПЛАНСКА ПРИБРЕДА

— У С. А. Д. предложио је 9 јануара демократски сенатор Логен измену устава Уније. Према томе предлогу конгрес би добио овлашћење да регулише и контролише пољопривредну и индустријску производњу, уколико она има везе са трговином између појединих држава— чланица и спољном трговином. Међутим, конгрес сам не може да мења устав, него одлуку имају да донесу законодавна тела у појединим државама са трочетвртинском већином гласова,

— Познати амерички привредни критичар проф. Кемерер упозорио је ва опасности које прете ако се настави Рузвелтова политика. Огромно повећање пореза, каже он, и инфлационистичке мере чија је вредност само пролазна, уништили су природно богатство земље, тако да је опште побољшање слабије него у другим земљама, иако су уложени већи напори.

— Рузвелт је прошле недеље сазвао нарочиту конференцију на којој ће се испитивати „програм аграрне одбране“ која треба да замени ван снаге стављену А. А. А.

СЕМТРАГА: ВЕРИМ

Mreža podružnica u 165 mesta u zemlji i inostranstvu

Zastupstvo za Kralievinu Jugoslaviju

Berthola FAST

banbovni direhtor, Beograd, MKnežev Spomenih 5. — Telefon 230908,

Sopstvena sredstva 165 топа РМ.