Narodno blagostanje

- 14. март 1930,

ковмо ТЕШ5ТЕ .

Pšenica. — Lagana hosa, koja ie na svetskonti tržištu započela pre dve nedelje, nastavila se i u ovoj. Ovoga puta hosu izazivaju dve okolnosti. Prvu pretstavlja znatno oštećenje ozimih useva u Sjed:njenim Američkim Državama i Sovjetskoj Rusiji. Izgleda da će u poslednjoj па proleće znatne površine morati da budu preorane, te snabdevanje potrebnom količinom semena zadaje dosta brige. Druga se ogleda u znatnom. popravljanju stanja zaliha pšenice. Prema jednom elaboratu Меđunarodnog poljoprivrednog instituta u Rimu po isteku tekuće kampanje vidljive zalihe biće svedene skoro na normalu; prema zalihi od 1928 one će biti veće svega za nekoliko desetina miliona bušela. Na osnovu toga Institut dolazi do zaključka, да је svetsko tržište pšenice ozdravilo i da je otklonjena opasnost za perturbaciju većeg obima. Po mišljenju Instituta sada_ šnje cene pšenice trebalo bi da budu. veće i stabilnije. Što to, međutim, nije slučaj, uzrok leži u nepoverenju trgovačkih krugova čije je finansijsko stanje u реподи depresije znatno osla'bilo pa se danas boje makar i najmanjih gub'taka. Razloge popravljanju stanja zaliha, Institut ne vidi u ograničenju zaseiane površine na osnovu Londonskog sporazuma, već u dvema uzastopce rđavim žetvama u Siedinjenim Američkim Državama.

Martovski termin u Roterdamu notirao je 5 hol: forinti prema 4.921/> u prošloj nedelji, a u Čikagu za maj 98.75 centi za bušel.

Na domaćem tržištu u ovoj nedelji vladala |e malo bolja tražnja, naročito od strane mlinova. Kao što je poznato iz naših ranijih izveštaja mlinovi su se u poslednje vreme uzdr-

|L

Главни заводи: БЕОГРАДЛ — ЗАГРЕБ

Филијале: ЉУБЉАНА — НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд: | 21-801, 21-802, 21-803, 21-804.

__БАРОДНО_Б/ ЛАГОСТАЊЕ

телеграми : БАНКФЕРАЈН

Страна 183 žavali u težnji da na: taj način obore. cene: Međutim, ta njihova akcija. nije uspela, jer su.brzo. istrošili. zalihe i sada su ponova prinuđeni: da. kupuju. Povećana tražnja. uticala |e па

»popravlianje. cena: i- ove. su, not:rale: Tisa;-170—172, Sava 166:

do 168, Srbija glavna pruga 166—168 dinara.

Kukuruz. — Cene kukuruza na svetskom tržištu i u ovoj nedelji. ostale su nepromenjene. Roterdam za mart notirao je 2.65 hol. forinte za kvintal, a Čikago za mai 00 8) centi za bušel.

Pošto je Argentina ove godine imala odličnu berbu oče-

' kivalo se да će cene popustiti čim se ova: bude pojavila na

svetskom tržištu. Međutim, do ovoga nije došlo pošto Argentina postupa na tržištu sa ponudama vrlo oprezno. Njen je cilj da po svaku cenu održi sadašnje cene, koje, šta više, smatra niskim s obzirom na stvarne svetske potrebe.

Na domaćem tržištu ove nedelje tražnja je bila nešto

življa, uglavnom za potrebe pasivnih krajeva. Usled toga cene

su se popravile i notirale su: vagonska roba paritet Inđija 108—109, paritet Vršac 107-—108, šlepska roba prompt 110 din.

Stoka. — Na domaćem tržištu goveda u ovoj nedelji znatno su skočile cene. Do skoka cena u Savskoj banovini došlo je ne samo zbog akcije sellaka. za povećanje cena, već i usled veće tražnje od strane trgovaca. Ovi su kupovali za račun grčkih trgovaca. Gde ovi izvoze ovu stoku, u Grčku ili negde drugde, to nam nije poznato. Goveda se traže za Grčku. Na saimu u Zagrebu cene su notirale: volovi 4.25—5.50, bivoli 3.50—4, krave kobasičarke 2.25—2.50, krave za klanie 3—4.50, junci i junice 3—5.25 din. prema kvintalu.

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВО А_Д.

Клева т резејрње 7 .О ДОО О ди а јр» =

Телефон интерурбан Загреб. 5442, 5443. 5444, 5445, 5446, 5447

DIE. DEUTSCHE VOLKSWIRTSCHAFT

Издавач: проф, Др. ХУНКЕ, Берлин

Главни уредник: фр] оес, Ханс РУБАН, Берлин

Главни немачки привредни часопис и поборвик национал - социјалистичког привредног програма,

Чланци, глосе, белешке и анализе биланса у „Die deutsche. Volkswirtschaft" Hajrauguje Oбавештавају о привредном животу нове Немачке, Зато је „Die deutsche Volkswirtschaft" saжан и неопходан часопис за све југословенске економисте и предузетнике, увознике, извознике, индустрију, банке и надлештва која се интересују за немачко-југословевске привредне везе,

„Die deutsche Volkswirlscbaft" pamm на са- ; радњи свих народа Средње Европе и њиховом привредном благостању.

„Рале дешвеће Мо вамливсћан" излази 3 пута месечно, чита се у свима немачким привредним круговима, и зато је најбољи орган

за оглашавање,

\

мрена КМ 5.— тромесечно. Поједина свеска КМ 0, 6” Добија се у свима књижарама и код издавача |

_Jiaude •& o laehhandhune | | НП Пе пој

рер РЕЏШТ5СНЕ VOLKSWIRT

(НЕМАЧКИ ЕКОНОМИСТ)

Водећи привредни часопис у Немачкој

ИЗЛАЗИ СВАКОГ ПЕТКА

Тражите. | БЕСПЛАТАН БРОЈ НА УГЛЕД

OJ Панса BERLIN W. 35 | 5ећбпеђегбет Uler 32