Narodno blagostanje

18, април 1939,

KRIZA I KONJUNKTURA

— По извештају енглеске анкете о царинама који, истина, не обухвата целу привреду, била је чиста вредност производње испитаних индустрија у 1988 за 6% мања него у 1930. Број запослених лица смањио се за то време чак за 6,4%, тако да је нето вредност производње по особи порасла са 197 на 198 фунти годишње. Изузев индустрије намирнице и пића, дувана, хемијску, хартије и графичку све индустрије показују назадовање, и то највише индустрије производних добара, као оне гвожBa ин челика и машинска. У 1934, међутим, наступило је свуда повећање, колико се може видети по непотпуним подацима. Тако је код индустрије гвожђа и челика после опадања од 8% у 1983 према 1930, наступио у производњи 1934 пораст од 13%; код запослености је у исто време опадање износило 10% према порасту од свега 1%. Код текстилне индустрије смањила се у 1988 према 1930 чиста вредност производње за 1,7%, а у 1934 је порасла за 2%; запосленост је у 1988 према 1980 опала за 3,5%, а у 1934 за даља 2%.

— Због повећаног наоружања појединих земаља непрестано расте број радника запослених у ратној индустрији. Тако у Чехословачкој Шкодине фабрике броје 26 хиљада радника, док су у 1985 упосљавале само 21.5 хиљ.

— U Velikoi Britaniji je broi nezaposlenih za poslednji mesec dana opao za 155 hiliada. Prema prošloj godini broj uposlenih radnika veći je za 411 hiliada.

IZ POSLOVNOG SVETA

Zborovi akcionarskih društava 19 april. — Leonard Treno ujedinjene ciglane d. d. Karlovac (redovan).

22 april. — Jugoslovenska tekstina tvornica Braća Holcner d. d., Zagreb (redovan).

28 april. — Osiečka levaonica željeza i tvornica stroјеуа d. d. u Osijeku (redovan). — Srpska štedionica d. d. u Vinkovcima (redovan). — Jugoslovenska oceanska plovidba d. d. (redovan).

24 april. — Dioničko društvo Vilhar na Sušaku (redovan). 25 april. — Prva brvatska štedionica (redovan). Uglienik Ladanja donja d. d. u Varaždinu (redovan). — Industrila ulia d. d. Koprivnica (redovan). — Prekomorska plovidba d. d., Sušak (redovan). — Međunarodna banka d. d., Zagreb (redovan). — Hotel-Pansion »Sanatorii Pećine« druŠštvo na dionice u Sušaku (redovan). — Nonenberg i Šadereks tvornica traka i čipaka d. d., Subotica (redovan). — KMotarska industrija d. d., Varaždin (redovan).

26 april. — »Drvar« d. d., Novi Sad (redovan). — Bačko Petrovoselska kreditna banka d. d. (redovan). — Industrija gvožđa d. d., Zenica (redovan). — Preger d. d. krojačka dvorana u Zagrebu (redovan).

27 april. — Jugoslovensko 4. 4. та сезфогтадпје ! уодоgradnje, Zagreb (redovan).

- НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Стрвна. 261

28 april. — Kava Hag d. d., Zagreb (redovan). — Propaganda d. d. prije Jugoslav. R. Mose d. d. u Zagrebu (redovan). — Hrvatska banka d. d., Zagreb (redovan). — Prva jugoslavenska tkaonica svilene robe d. d. u Osijeku (redovan).

5 maj. — Ciklon d. d. za građevnu industriju, Zagreb (redovan).

10 maj. — Štamparsko i izdavačko d. d., u Novom Sadu (redovan).

Trgovački registar

»Cement« a. d., Beograd, upis firme i članova upravnog odbora g. g.: Savčića Miloša, inž., pretsednika; d-r Gramberga Ferdinanda, potpretsednika; d-r Bulata Tomislava, Koronelia Karla, Jona Juliia, Lavokata Paule, Nagelšmita Rikarda, Ко: та Сада, Šomođia Dezidera i d-ra Vrhuneca Vinka.

RAZNO

— Prof. Ferdinand Tenis (Tonnies), Nestor nemačkih sociologa koji je 1889—19833 na univerzitetu u Kilu predavao nacionalnu ekonomiju i statistiku, umro je 9 o. m. u 81 godini. Pripadao je onome krugu sociologa koji su se, oslanjajući se na Konta, ograničavali više na istraživanje empiričnih činjenica, i to metođima i pojmovima prirodnih nauka. Tenis je zastupao više psihološki pravac ove naturalističke sociologije, proučavajući društvo na osnovu psihičkih uzaiamnih uticaja pojedinaca. God. 1935 izišlo je novo izdanje njegovog glavnog dela iz 1887, »Gemeinschaft und Gesellschaft«; pod uticajem istoričarski nastrojene nemačke filozofije, a nasuprot jednostranom pojmu čistog, nepromenljivog prvobitnog stanja društva, Tenis tu razlikuje: zajednicu koja nastaje usled ihnstinktivne volje (Wesenwillen), usled prirodne želje za jedinstvom života, i društvo, koje stvata svesna volia (Kirwillen), konstruktivna snaga liudskog uma. Pored njepove dugogodišnje borbe za priznanje sociologije kao nauke, glavna jie Tenisova zasluga što je utvrdio osnovne kategorije koje će biti potrebne za svako proučavanje ljudskoga društva.

— Ноново је започело исељавање Турака из Румуније у Турску. Због регулисања и нормалног развоја 'овог процеса обе владе ће као и ранијих година закључити један нарочити споразум.

— Друштво дипломираних економиста у Загребу протестовало је против оснивања још једне Економско комерцијалне високе школе, тврдећи да за њу нема потребе, а с друге стране да ни постојећа школа у Загребу не добива довољно сретстава потребних за живот.

=— Управа државних монопола пустила је у промет нову врсту цигара под називом „Цигаретас“. Цигаре су упаковане по 5 ком. у кутији уз цену од 3 дин. по кутији.

ISPRAVKA

U prošlom broju, na str. 237, drugi stubac, 83 red odozgo pogrešno je označen iznos klirinškog salda sa Nemačkom sa 40 mil. dinara a treba: 470 miliona dinara.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 АПРИЛА 1936

У првој недељи овога месеца није било у стању Народне банке већих промена изузев оне које се редовно јављају почетком свакога месеца.

Подлога се повећала за 3,9 на 1.506,5 мил. што са 28:/2% прима износи 1.935,9 мил. динара, т.ј. за 5 мил. ДИН.

више но у последњој недељи месеца фебруара. Од тога.

повећања отпада на злато у касама свега 1 мил. динара, тако да. оно износи 1.448,2, односно са 28:/2% прима 1860,9 мил. динара. То је најмање недељно повећање злата У касама ове године. Злато на страни је остало непромењено на 42,8 мил., новчанице у страној монети су се мало повећале за 0,2 на 0,83 мил. динара, а највећи је пораст код девиза који износи 2,8 на 15,2 мил. динара,