Narodno blagostanje

Страна. 260

— Bolivija зе definitivno prikliučila sterling bloku; bolivijanski pezo otsada će imati vrednost “/so engleske funte. Pokriće će. se obezbediti time što će rudnici kalaja koji celu svoju proizvodnju u vrednosti od 100 hilj. funti mesečno izvoze u Englesku, primliene funte staviti na raspoloženje vladi.

— Izveštaj talijanske novčanične banke iskazuje za 81 decembar 1935 zalihe zlata od 3394 mil. lira prema 4316 па dan 20 oktobra 1935, što znači smanjenje za 922 mil. lira. Od 1 januara 1936 do 20 marta smanjio se iznos novčanica u Opticaju sa 15,5 milijardi na 14,5 miliiardi lira. Treba, međutim, imati na umu da se izveštaj ne obazire na zlato i devize koji su dobijleni dobrovolinim prilozima i kojima raspolaže vlada. Oni se cene na 1—2 milijarde zlata i 2—6 milijardi deviza.

— Kupon 3% mađarskog đerdapskog zaima za 1934 god. dospeo je sada do isplate. Kupon se isplaćuje sa 5,44 šv. franaka za komad od 480 kruna. To je 36% u zlatu, dok je dosada isplaćivano 32% u zlatu.

— Španska vlada zabranila je uvoz novca iznad 500 pezeta. Sve izvezene noyčanice moraju biti registrirane od španske Narodne banke, jer će se u protivnom slučaju smatrati bezvrednima. Novčanice u inostranstvu su morale biti vraćene u zemlju do 23 marta, iz Francuske, Maroka i Gibraltara, do 26 iz ostalih evropskih, a do 18 o. m. 12 уапеугорskih zemalja. |

JAVNE FINANSIJE . | _

-— Немачка намерава да у Лондону склопи један стабилизациони зајам. Овај зајам не би се директно употребио у Немачкој, него би служио искључиво за одржавање сталне размере између марке с једне а фунте стерлинга и долара с друге стране. | |

- — У Бугарској је довршен упис 5%-тног унутрашњег зајма у висини од 200 милиона лева. Зајам је опроштен пореза и биће амортизован за 6 година. Резултат уписа је врло повољан.

— Између Француске и Холандије воде се преговори за склапање једног зајма Француске у износу од ! милијарде франака. |

— Градско трошаринско одељење у Суботици показује из године у годину повишење прихода. Буџетом за 1935/36 било је предвиђено 8,2 милиона прихода од трошарина, а остварено је 8,284 милиона дин. На режијске трошкове отпада 16,4%, тако да ово одељење спада међу најактивнија.

— Пореска управа у Вировитици пописала је и прихранила покретности вировитичке општине због неплаћања глобе од 30 хиљада динара. Ову казну ошштина · мора платити по пресуди Државног савета због употребе кријумчареног бензина.

. — Grčka je predvidela 405 mil. drahmi za јаупе гаdove. Sada se traži još 650 mil. za dovršenje produktivnih javnih radova u Makedoniji.

— Španski 5%-tni blagajnički zapisi koji su stigli na isplata u visini od 500 miliona pezeta, biće zamenjeni 4%-tnim zapisima sa rokom od 4 godine. Od ovih zapisa 300 miliona se nalazi u privatnim rukama a samo 200 miliona u posedu banaka. Prema dosadanjem raspoloženju većina posednika zapisa zadovolino je primila konverziju, tako da će tek jedan neznatan deo tražiti isplatu.

— U Nemačkoi su ponovo smanjeni udeli pokrajina i opština u državnim poreskim prihodima. Kao i lane one potpuno dobijaju: tečevmu do visine od 1100 mil. maraka, društveni porez do 240 mil., i porez na poslovni promet do 573

mil. Preko tih iznosa pokrajine i opštine dobijaju od prvih.

100 milk maraka 15%, od drugih 100 mil. 19%, a od svakih daljih 100 mil. po 2% manje. Lane su dobile 1/s toga и

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 16

— Poliska vlada je pred kraj zasedania parlamenta dobila nova ovlašćenja u pogledu zakliučivanja zajmova u inostranstvu. Vlada namerava da zaključi neke takve zajmove radi unapređenja privrede velikim javnim radovima i pojačanja vojne snage zemlje oživljeniem industrije. Parlament je odbio jedino zahtev vlade da za vreme parlamentarnih ferija može doneti i neke uredbe u pogledu poreza, plata i penzija, јег пе želi nova opterećenja stanovništva.

SAOBRAĆAJ

— Englesko Ministarstvo saobraćaja odlučilo je да preudesi stare i izgradi nove drumove u dužini od 30 hilj. km. Svaki drum biće jednim malim travnjakom rastavljien u dva dela. Sem toga na njima će biti posebne staze za pešake, bicikliste i motocikliste. |

— Најважнија тачка другог турског петогодишњег плана је и изградња лука. Највећа пажња обраћена је луци Зонгулдак у којој се товари угаљ и луци Трабезунт због повољног положаја према Персији.

— Француско паробродарско друштво Сотраоте (епетаје ТтапзаЏапнаце уводи од 6 јуна о.г. сталну путничку пругу Ле Авр—Саусемптон— Копенхаген —Гдињ=Лењинпрад. Нова пруга имаће везу са бродовима који врше ссаобраћај. са С. А. Д.

= = Талијанско друштво за ваздушни промет „Ала

Ситориа" усшоставља за ову годину путничку везу: Рим —Цариград и Рим— Солун која ће ићи преко наше земље.

— Ускоро ће се почети асфалтирање друма између Солина и Трогира. Друм ће се изграђивати форсирано у четири смене, да се радови што пре заврше и да се упосли што већи број радника.

— Код нас се проучава могућност оснивања једног централног аутобуског предузећа за читаву земљу, чиме би се решило питање конкуренције између железница и аутобуских предузећа. Досада у том питању није дошло до неког трајнијег решења, и железнице све теже осећају конкуренцију приватног саобраћаја.

— Промет на Дунаву непрестано се појачава. Томе је много допринело транспортовање кукуруза, који је Аустрија набавила у Румунији, затим нашег кукуруза, који је Немачка купила за потребе сејања. Такође је повећан промет петролејских тенк-шлепова из Румуније за Немачку. | |

— Француском Врховном савету за јавне радове предат је пројект за изградњу друмског тунела испод Монблана, између долине Арви (Француска) и Доари (Италија). Тунел би имао надморску висину 1305 м, дужину 12,6 км. и ширину од 8,5 м. Изградња би трајала 6 година, и стала око 200 мил. франака (670 мил. дин.). Запослило би се око 5000 радника.

— U železničkim radionicama u Kraljevu otpočeće gradnja novih vagona i lokomotiva. Dosada su u njoj samo popravliani vagoni i lokomotive, premda je radionica udešena za izradu novih lokomotiva. Popravke će otsada obavljati železnička rađionica u Mariboru.

PLANSKA PRIVREDA

— И у извођењу другог турског петогодишњег плана учествоваће Совјетска Унија. Совјетски трест Туркстрој предузеће изграђивање предузећа за чишћење вуне, цементних фабрика и механичких пекара за градове Анкару

и Смирну.

— У првом тромесечју ове године која се назива годином 'стахановиста, руска индустријска продукција повећала се у поређењу са истим раздобљем прошле године, и то: угља за 29%, петролеја 18%, сировог гвожђа И челика 59 %, 0 А за 55% ИТД.