Narodno blagostanje

16: мај 1936. НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ. Страна 33 РОБНО ТРЖИШТЕ Ситуација на домаћем тржишту остала је непромењена. Пословања скоро уотните нема. Шлепска роба нуђеСировине. — Пбошле и ове недеље на светском тр- на је но 100—102 дин.

жишту сировина владала је лабавнја тенденција. проузро-

"кована двема чињеннцама. све већом затегнутошћу поли-

тичке ситуације у свету и валутно-политичком несигурно шћу, која прети да слисти и последње остатке златнога блока. Сем тога, појачано снабдевање сировинама у првом тромесечју утицало је такође на смањење тражње. У истом правцу деловала су и нова девизна и друга ограничења међународне трговине. Земље, које практикују систем контингентирања увоза, у последње време овај су знатно прошириле; исто тако све се више шири и режим увозних дозвола. Ова нова ограничења неповољно делују на снабдевање услед чега отпада тражња а с тим у вези и цене.

Пшеница. — Пред сам крај прошле недеље и у це лој овој светско тржиште пшенице карактерисала је лабавија тенденција. Поред смањења ефективних послова промени ситуације допринели су с једне стране извештаји о стању усева у главним произвођачким земљама, а с друге извештај канадског уреда за жито о положају овога на светском тржишту. Стање усева у већини земаља за сада се сматра повољно; према њиховом досадашем развоју рачуна се и са раном и са добром жетвом. Канадски извештај о стању на светском тржишту пшенице, с обзиром на могућности пласмана, није тако оптимистички. У њему се подвлачи, да је бољи пласман канадске пшенице у текућој кампањи био омогућен рђавом америчком и аргентинском жетвом и малим извозним вишковима подунавских земаља. Према томе, иако су се цене побољшале и залихе смањиле, ипак се не може рећи, да је проблем канадске пшенице решен. У извештају се наводе два начина за речнење овога питања; или премирање извоза или ограничење засејане површине. Међународни пољопривредни институт у Риму такође је објавио преглед стања на светском тржишту. По његовом извештају светски извозни Бишак на почетку текуће кампање био је 200 мил. кв. од чега је у периоду август—фебруар извезено 83.2 мил. кв. Према томе, на дан ! марта о. г. расположива количина за азвоз у свету износила је 117 мил. кв. према 151 истога дана прошле године.

У Ротердаму пшеница је нотирала 4.720); хол. фор за кв, а у Чикагу 9371, центи за бушел.

На домаћем тржишту лабава тенденција наставља се и У овој недељи. На Бегеју и Тиси Призад је интервенисао купујући пшеницу по 140.— дин, те је тако ' било спречено ново попуштање цена. Тамо пак, где није било Призадове интервенције, цене су прилично попустиле. Тако је на главној прузи пала цена на 128—130 дин.

Кукуруз. — Овај производ још увек има чврсту тенденцију благодарећи томе што је Аргентина једини регулатор цена на светском тржишту. Она пак не форсира продају у жељи да добије што више цене, како би својим произвођачима надокнадила један део губитка претрпљеног услед подбацивања жетве пшенице. У Ротердаму цена је остала непромењена на 3 хол. фор. за квинтал, а у Чикагу је пала на 63: |, центи за бушел.

а Призад је куповао франко утоварна станица 99 дин. |

Стока. — На прашком тржишту свиње су ове неде“ ље ослабиле за 0.30 круна а продаване су 6.25—6.60 жр: према квалитету.

И у Бечу су цене свиња попустиле за 5—6 гр. по килограму на 1.32—1.42 шил. према квалитету. Говеда су продавана: терција 0.656 — 0.70 — 0.80 шил., секунда 0.80 —0.95, екстремна 1—1.15 шил.

На домаћем тржишту за дебеле свиње, које се извозе у Праг, влада чврста тенденција, јер је понуда све-мања пошто робе нестаје. Ове свиње постизавале су цену 7—7.95 дин. Полутовљене свиње намењене бечкој пијаци продаване су по 6.50—6.75., Суботичке укрштене 7—, за домаћу потрошњу 6—6.25 дин.

Говеда су ове недеље била чвршћа и продавана су: прима 5—.90, секунда 4—4.50, .терција 3.80—4 дин.

Сточарски производи. — Маст је на међународном тржишту ослабила за 1 дин. по килограму услед јаче конкуренције америчке робе. Наша стандаризована маст за извоз продавана је 14 дин. франко утоварна станица, а домаћа за унутрашњу потрошњу 10—11 дин.

Доста се тражи сољена и свежа сланина за извоз у Чехословачку и Немачку.

Бекони у Лондону постизавају цену просечно 76 шил. за 50 кг. што би франко станица у земљи одговарало 13—18.50 дин. кг.

ЗАДОВОЉСТВО ЈЕ. ПОПУШИТИ МОЈУ |

ВеРДаР.- ДРИНУ

Главни заводи: БЕОГРАД — ЗАГРЕБ

Филијале: ЉУБЉАНА — НОВИ САД

Тедефон интерурбан Београд: 21-801, 21-802, 21-803, 21-804. |

~

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУПЕВО А.Д.

телегр ЂБАНКФЕРАЈН

Глевнике т резерње #7:5>.000.000 динара

ами : Телефон интерурбан Загреб. 5442, 5443, 5444, 5445, 5446, 5447.

||