Narodno blagostanje

30. „мај 1936.

:—. Da bi unapredili potrošnju domaćeg drveta, rešili su švajcarski fabrikanti nameštaja da raspišu konkurs za modele koji se mogu izraditi iz domaće sirovine, koja ni malo ne. zaostaje za. stranom. ·

HOBUAP GTB о

— Поштанска штедионица је повећала ломбардну“

квоту на државне папире од вредности, тако до сада даје: 230 динара зајма на 1 обвезницу Ратне штете, (номинала 1.000 динара), 35 динара на 1 обвезницу 4% Аграрног зајма (ном. 100), 50 дин. на 1 обвезницу 6% Беглучког зајма, 50 дин. на 1 обвезницу 7% Инвестиционог зајма (ном. 100), 5.000 Дин. на 1 акцију Народне банке, 50 долара на 1 обвезницу 7% Блеровог зајма (ном. 100 долара), 60 долара на 1 обв. 8% Блеровог зајма (ном. 100 долара), 60 долара на 1 обв. 7% Селигмановог зајма (ном. 100 долара), 60 фрфранака на 1 обв. 7% Стабилизационог зајма (ном. фр. фр. 100). Камата је 6% годишње, а регулисање зајма тромесечно. :: — Zbir bilansa kod 7 najvećih švaicarskih banaka роvećao se u prvom tromesečju о. g. za 99 mil. fr. na 4195 mil., i to zahvaliujući porastu zbira bilansa kod zavoda Schweizerischer Bankverein (za 39 mil) i Schweizerische Kreditanstalt (ха 25, mul:), od Poli svaki iskazuje zbir od preko 1 milijarde franaka.

— Грчки министар финансија одлучно је демантовао све вести о претстојећој девалвацији драхме. :

-“_ Управни одбор Англо-палестинске банке емитовао је крајем априла за 300 хиљ. палестинских фунти нових акција. Један део од.преко 100 хиљ. фунти. номинале дат је старим акционарима као бонус у сразмери 3:1, чиме је

овај износ припао Јеврејском колонизационом трасту (Је-.

wish Colonial Trust). 3a остатак нове емисије добили су стари акционари право опције 1:1 за 27,6 шил, а и ту је главни корисник Јеврејски колинизациони траст. Сада је траст продао цео пакет у износу од 300 хиљ, фунти лондонској банци Бенсон по 35 шил.;. добитак од 250 хиљ. фунти употребиће се за отплату дугова траста. Банка са своје стране сада продаје те акције по 37,6 шил. Велика тражња може се. објаснити високом дивидендом У 1985 год. (8%). = =— Francuska Магодпа banka је izgubila od početka aprila: do sredine o. m. zlata za preko 8 milijardi franaka. Naiveći je oticaj bio u prvoj nedelji o. m., kada je izneo 2,7 milijardi franaka. Zlatna роцова је раја, ргета tome, na 57,5 milii{ardi.

— S. A. D. zaključile su sa Kinom ugovor o kupovini srebra radi snabdevanja kineskog stabilizacionog fonda zlatom. Do vezivanja kineske valute za dolar ili funtu neće doći. Ministar finansija Morgentau izjavio, je ujedno da se S. A. D. protive sazivanju svetske. srebrne.. konferencije, alt da SU voline da povedu pojedinačne, Dre sa zainteresovanim zemljama. n

JABHE ФИНАНСИЈЕ | _ e

— Engleski paflameni ukinuo je crkveni desetak, uveden: još u-X veku, koji Je·u.mnogim krajevima Engleske pretstavliao zrratno opterećivanje za seosko štanovništvo. Mesto дезе ка emitovaće se- zajam” kojt će amortizovati dosadašnji obveznici.”

— Енглеска општина“ Стоктон-он-Тис-емитовала је зајам,- али је успех био толико слаб да је емисиона група сама морала да преузме 84% зајма. Ниједна комунална емисија у Енглеској није прошла горе од ове.

— У Чехословачкој уведена је трошарина на маргарин, и то, према квалитету робе, у висини од 0,30 до 0,70 круна по килограму.. Рачуна се да ће ова дажбина донети приход од око 30 мил. круна.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 359

— Почев од 26 о. м. почели су доспевати 4%-ни благајнички записи издати у фебруару и мају. Доспеле благајничке записе треба подносити на наплату директно Народној или преко Држ. хипотекарне банке и Поштанске

штедионице. Плаћање ће се вршити у готову или ће се по ·

захтеву ималаца доспели благајнички записи заменити новим исто тако тромесечним и са истом каматном стопом. — Шведска емитује државни лутријеки зајам од 120

мил. кр. по курсу од 52%; 100 мил. круна До ИН. за кон-

верзију обвезница из 1931 год.

— Г. Леон Блум изјавио је да Француска није обавезна да плаћа своје ратне дугове, пошто је и Немачка престала да плаћа репарације. Америчка штампа, међу“

тим, предлаже компромисно решење, по коме би Фран~

цузи платили бар онолико колико се у данашњим приликама може трансферирати. При томе новине указују на чињеницу да Енглеска намерава да поведе нове преговоре о уређењу својих ратних дугова, т.ј. да не стоји на гледишту неплаћања.

—- Градска општина у Крижевцима стављена је год банске управе Савске бановине под секвестар, због дужних дажбина у износу од-300 хиљ динара. Општина је већ неколико година унатраг убирала те дажбине, али их није слала бановини, него трошила за своје потребе.

— Neposredno posle konverzije čehoslovačkih državVnih zaimova, pri čemu je izvršeno izjednačenje u pet vrsti sa zasebnim uslovima, odlučena je emisila novog državnog zajma u dve serije sa ukamaćenjem od 41% i 3%. Interesantne su pogodnosti 3% zaima. Njegov prinos ne podleži plaćanju poreza na prihod, a osim toga upisnici će uživati poresku amnestiju. Utaje onih prihoda i prinosa koji se upotrebliavaju za upis zaima, opraštaiu se kazne. Porez na ove ne može se naknadno odmeriti za 1935'i ranije godine. Lutrijska amortlizacija vršiće se u 50 jednakih godišnjih rata počevši od 1938 godine. Ministar finansija imaće pravo da osim redovne amortizacije otkupi hartije od vrednosti na bazi ispod nominale. Zajam se može otkazati delimično ili u celosti na tri meseca. Zajimom dobivena svota upotrebiće se isključivo u svrhe narodne odbrane; zvanični naziv zajma biće: »zajam za narodnu odbranu«. U zakonskom nacrtu, koji će u najkraće vreme izglasati parlamenat, nije predviđeno koliki će biti celokupni iznos zaima, isto je tako utvrđivanije. kursa 1 drugih detalinih uslova emisije prepušteno ministru finansija.

ЈАВНИ РАДОВИ

. = Ради бржег извођења инвестиционих радова у оквиру државног програма продуктивног сузбијања незапослености Пољска банка је одлучила да влади одмах стави на: расположење допунски кредит од 20 мил. зл. који ће се употребити за грађење путева.

— Почетком јуна започеће у јужним државама С. А. Д. грађење првих памучних друмова, у укупној дужини од 565 миља (900 км.. Друмови ће имати ширину од 18 стопа (5,5 метара); за изградњу потребно је 5,962 мил. квадратних јарда (4,985 мил. кв. метара). Друмови се састоје из памучних простирки, превучених дебелим слојем катрана. Влада је за ове опите ставила на расположење укупно 1,3 мил „долара. |

САОБРАЋАЈ |

— Приходи америчких железница прве категорије износили су у априлу о, г. око 315 мил. долара, према 308 У марту. односно 975 мил. у априлу 1985.

— U toku jula meseca Beograd dobija tri nove telefonske linije: prema. Dubrovniku, Banioj Luci i Sarajevu. Isto tako dobija još ida direktnu vezu -sa Ljubljanom.