Narodno blagostanje

27, јуни 1936.

Светски картел калаја налас зи се пред распадом, из два _ . на тржишту калаја разлога: први је закулисна |_____ борба између чланова картела за извојевање што већих контингената производње, а други све одлучнији став аутсајдера противу картела. Картелски уговор обухвата произвођаче калаја малајских држава, Холандске Индије, Бо: ливије ин Нигерије. Он истиче концем ове године. Споразум базира на утврђеним основним квотама производње, а сваког тромесечја одређује се за поједине произвођаче контингент производње у проценту основне квоте. Картел је основан под утицајем Енглеске чији су капитали најви: ше заинтересовани у светској производњи калаја. Међутим, због важности овога метала. за индустрију наоружа ња настојале су и друге земље да створе своје базе и осло· боде се монополског положаја Енглеске на тржишту калаја. Благодарећи политици тих земаља, у првом реду Сједињених Америчких Држава и Јапана, изван картела остали су произвођачи у Белгијском Конгу, Сијаму и Кини. У Конгу и Кини заинтересован је амерички, а у Сијаму ја: пански капитал. И сви покушаји картела да аутсајдере привуче споразуму остали су без успеха.

Картел је пристајао да Сијаму призна основну про изводну своту од 9:800 тона годишње, док је овај тражио 20:000' тона. Сада је Јапан понудио Сијаму да изгради топионице уз обавезно преузимање целокупне производње руде. На другој опет страни знатно повећање квоте тражи Боливија — чланица картела, чији се највећи део произ водње налази у рукама Американаца. Положај Боливије

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 421

такав је, да она на тржишту Северне Америке може да пласира сваку произведену количину. На тај начин, акцијом С. А. Д. и Јапана доведено је у питање досадање воћство Енглеске на светском тржишту калаја, који ће пасти заједно са картелом. пене (0) рјауепа је омћ dama UjredOkrnjeno zlatno važenje u ba o »zaštiti domaće valute« u 5уајсагзкој буајсагзкој, ро Којој зе kazni zatvorom i novčano do 100.000 šv. fr. onaj ko čini ma šta ili posreduje u kakvoj radnji kojia može da škodi zemaliskoj valuti i zemaljskom kreditu. Formalno su zabranjeni sledeći

poslovi: trgovina zlatom na termin, lombardovanje zlata i de--

viza i kupovanje deviza na termin u koliko nije opravdano poslovnom potrebom kupca. Isto tako će se kazniti i onaj, koji sličnu radnju u inostranstvu učini. Ako to radi stranac, biće proteran iz zemlje. A svi ti poslovi gube svaku pravnu zaštitu.

lako je ova uredba izazvala veliko iznenađenje u celom svetu, za stručnjake nije bila nikakva tajna, da je ona više od godinu dana u praksi od strane švajcarskih banaka. Ma koliko da je ova mera opravdana, više etički nego ekonomski, ipak njoj nije mesto u zemlji koja tvrdi da ima čisto zlatno važenje.

Mi ne znamo kakvih ograničenja ima u Holandiji, ali prema današnjem stanju može se reći, da je Holandija možda još jedina zemlja na svetu koja ima čisto zlatno važenje. Nema knjiga, dakle, više ni dva lista.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPRIVREDA

— Принос пшенице у Румунији биће 250—270.000 вагона што значи да за извоз неће бити више од 23—30.000 вагона.

— Турска жетва биће, по свој прилици, осредња, јер се на анатолској тврдој пшеници услед превелике влаге, појавила рђа.

— Господарска Слога је сазвала за крај ов. мес. састанак произвођача пшенице у Винковцима у сврху организације пољопривредника за заједничку борбу за заштиту њихових интереса. Између осталога ће се том приликом расправити следећа питања: Становиште произвођача пше. нице у погледу овогодишње жетве, одређивање најмањих цена пшенице, организација самопомоћи произвођача пшенице итд. ;

— Творнице уља очекују да ће наш овогодишњи принос уљарица бити следећи: 2,5 хиљ. вагона репице, 300 вагона мака и 1 хиљ. вагона сунцокрета.

— У Министарству пољопривреде одржала се конференција виноградара, на којој је тражено да се изврши попис свих равниниских и хибридних винограда, да се забрани увоз грчког сувог грожђа.

= У Грчкој је у 1935 год. произведено 35,4 мил. ока дувана; од тога на Македонију и Тракију отпада 22,7 мил. Продато је до краја априла 1936 год. од тога 31,6 мил. ока. Цене су свуда порасле; просечна цена попела се у Источној Македонији и Тракији са 38,85 драхми поокина 63,77 драхми, а у Средњој и Западној Македонији са 20,95 на 37,13 драхми. Међу купцима је на првом месту Немачка (19,23 мил. кг.); затим долазе САД. (6,89 мил. кг.), Швед ска (1,36 мил. кг.), Аустрија (926 хиљ. кг.), Чехословачка (884 хиљ.), Финска (822 хиљ.), Холандија (647 хиљ.), Ита-

лија (519 хиљ.) и Русија (518 хиљ.). Извезено је укупно 50 мил. кг., према 37,38 мил. у 1934 и 49,47 мил. у 1930.

— Ministar poljoprivrede odobrio je kredit od 900 hilj. dinara za likvidaciju agrarne reforme u Dalmaciji.

— Gospodarska sloga je odlučila da po uzoru na svoja sajamska poverenstva za stoku, osnuje po selima i mlekarske odbore koji će određivati i kontrolisati cene mleka i onemogućavati da seljaci prodaju ispod utvrđene cene koja će iznosi oko 1 dinar po litri.

— Жетва у Италији неће бито врло добра, јер су честе кише и хладноћа у многим крајевима оштетиле усеве. У источној Сицилији, напротив, влада суша.

— Жетва у Шпанији донеће око 38 мил. метр. центи жита према 42,7 мил. у 1985, тј. свега 77% лањске жетве. За потрошњу и семе потребно је 42 мил. метр. центи; разлика од 9 мил. покривена је, међутим, старим залихама.

— Род шљиве у околини Брчког ове године биће и квантитативно и квалитативно врло добар. Међу произвођачима јавила се идеја о колективном држању за време кампање у циљу одржавања цене. Трговци су већ почели да обилазе произвођаче и капаришу шљиве на стаблима.

INDUSTRIJA

= Пре две године основано је у Грчкој акционарско друштво за искоришћавање баукситне руде на источном и северном делу Парнаса. У првој години рада 1935 извезено је 8 хиљ. тона, у току прве половине о. г. 12 хиљ. тона.

— Код Тузле су у дубини од 250—8350 метара нађене наслаге соли дебеле 10—15 метара. Рачуна се да на том терену има око 5 мил. тона соли.