Narodno blagostanje

25. јули 1936. __

| Mađarska je donela uredbu o intervenciji na tržištu pšenice u 1936/37. Nova uredba se znatno razlikuje od pro-

šlogodišnje; njene glavne osnove oVako., izgledaju: prema

prošloi godini cene su povećane za 14 fil., tj. na 14.40 penga po metc. za pšenicu 80. kg. hl. težine; ukinuti su mesečni repori i za čitavu kampanju utvrđene su jedinstvene cene Dprema kvaliteta i vozarinskim relacijama; prema Uredbi niti se

sme kupovati po nižim cenama niti će se dopustiti da cene ·

pređu nivo dekretiranih. Ova poslednja mera: doneta je iZ razloga. da bi se obezbedilo izvršenje ugovora, koji su sklop“ ljieni sa pojedinim zemliama i to na bazi fiksno utvrđenih cena: Unutrašnji promet i izvoz su slobodni, izuzev onaj u Italiju koji je rezervisan za intervenciono društvo Futuru a. d.

Na domaćem tržištu vlada dosta povolina tendencija. Očigledno se primećuje, da se proizvođači uzdržavaju od naglih ponuda, te otuda na tržištu nema tako mnogo robe kao ranijih godina. To potvrđuju i male ponude Prizadu. Pored Prizada, znatna tražnja dolazi od strane mlinova usled čega n. pr. imamo pojavu da su srbijanske relacije danas skuplje od onoga što plaća Prizad: Tražnja mlinova takođe utiče na, održavanje cena. Trgovina se uglavnom bacila na glayničavu robu, koju kupuje uz bonifikaciiu, koia je znatno iznad normalne. Odnosno izvoza pšenice očekuju se. uskoro pregovori sa Čehoslovačkom, Nemačkom, Holandijom i Švajcarskom. Prve dve nas interesuju kao preferencijalne zemlje, a sa drugim dvema izgleda da će se zaključiti kompenzacioni ugoVvofi.

Kukuruz. — Svetsko tržište kukuruza i dalie jie u znaku vrlo čvrste tendencije. Roterdam je skočio.na 8.36 hol. for. za kvintal, a Čikago za septembar na 847/g centi za bušel. Čvrsta tendencija tumači se s jedne strane otsustvom dovolinih ponuda iz Argentine, gde je žetva podbacila i Kvan-

DER OESTERREICHISCHE

| ___HERAUSGEBER M. L. KLAUSBERGER·

|| Die inhaltsreichste wirtschafispolitische Zeitschrift der Nachfolgšestaaten, Erscheint jeden Samstag in Wien = Gegrindet 1908

Der ()-atertcichi She Volkswirt ist fur

jeden unentbehrlich, der die Gescheh- ~

nisšse in Oesterreich und den NachIolgeslaaten verstehen will.

Glossen, Aufsatze, Noltizen, Bilanzktriti--

ken des Oesterreichischen Volkswirts ·

sind als zuverlassige Fahrer durch den

verwickelten Aufbau der Nachfolgeslaaten anerkanni.

Seine gesammellen Јаћгаапве bilden eine unerschopiliche Fundgrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschaftspo=Ибзећеп und. statistischen Materials.

1 Везе ипбеп пити jede Buchhandlung sowie |

| die Verwaltund des Oesterreichischen Volks= |

|| ил in Wien IX, Porzellangasse 27, entge-· | gen, Der Bezugspreis betradtviertelj. Din, 190mit Zustellung. Das Abonnement kann jeder "зен bepinnen, Probenummern. повео i

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 491

titativno :i kvalitativno, a s druge slabom ponudom dunav-

skog i ruskog ječma. Južna Afrika takođe nema više kukuruza .Za iZzVOZ. Usled ovoga očekuje se, da će se· narednih meseci moći vrlo: lako plasirati sva pšenica slabijeg kvaliteta, koja· je nameniena stočnoj hrani. Na domaćem tržištu situacija je nepromenijena. Paritet Vršac, Inđija, Đunav——<isa, Begej rađeni su po 102—101 din. · Stoka. — Na praškom tržištu ove nedelje došlo je do znatne popravke situacije; cene su skočile za 1 kr. na 6.307.10: kr. prema kvalitetu i sva dopremljena roba našla je prođu.

I u Beču situacija se ove nedelie takođe popravila. Cene svinja skočile su ха 3—4 gr. po kg. na 1.48—1.58 šil.

' za našu robu prema kvalitetu. Cene goveda ostale su nepro-

menjene.

. Prva pošilika naših goveda u Nemačkoj naišla je na odličan prijem. Od 385 grla oglašeno je za »prima« 340 kom., a ostalo za prvu klasu. Početkom ove nedelie upućena je druga partija goveda i svinia.

Na domaćem tržištu vlada čvrsta tendencija, jer se sve više pokazuje da nemamo dovolino robe, naročito goveda. Svinje su ove nedelie prodavane po 7—7.50 din. prema Куаlitetu, a cena goveda skočila je na 5—6.50 din. Prima tovljeni volovi, usled otvaranja izvoza u Nemačku, skočili su na 7 din. Bikovi su 0.50. din. po kg. jevtiniji.

| Voće. — Sa šljivama rankama, koje izvozimo u Beč, doživeli smo krah, jer je bila poslata nezrela i rđava roba. Cene su pale.na 20 gr. za kg. od čega treba odbiti troškove oko 15 groša. Od ostalog voća izvozimo nešto malo kiselih jabuka, koje se u Beču prodaju po 40—50 gr. 18 jula stigla je u Beč prva partija iz Novog Sada »Čabarski biser«, koje je prodavano po 1.20—1.30 šil. kg.

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GABDGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

STANDARD — МАСПЦИМ

Oil Company of Jugoslavia Inc, __ ЗАГРЕБ - БЕОГРАД