Narodno blagostanje

НЕ

БЛАГОСТАЊЕ 53 Бр. 31

Страна 506 5 НАРОДНО Париз. 20.212 20.377 |. 20.26%љ 20.283: 2 20.2183Ј4 Праг 12.69 12.80 12:72. 12:67:25. 12:69 Београд 7 7 1 7— 7—

Београд је и ове недеље нотирао непромењено са 7. Лабавији су Амстердам, Париз, Берлин и Праг, док су Њујорк и Лондон у порасту.

РОБНО ТРЖИШТЕ

+

Сировине. · На светском тржишту сировина већ неколико недеља влада чвршћа тенденција. Највише су порасле цене бакра и олова, што је последица све веће упослености индустрије наоружања. Такође су у приличном скоку и цене свих осталих метала, које потребује ова индустрија. Једино калај има лабавију тенденцију, јер влада још неизвесност у погледу споразума са Сијамом. Текстилије (памук, манила, кудеља, јута, чешљана вуна) имају такође чвршћу тенденцију.

Пшеница. Чврста тенденција на светском тржишту пшенице наставила се и у овој недељи. У Ротердаму термин септембар нотирао је непуних 5.50 хол. форинти за квинтал, а март 5.15. Чикаго за септембар нотирао је 106 центи за бушел, Винипег 957, центи за бушел а Ливерпул за октобар непуних 7 шилинга за 50 фунти. Оцене садашње ситуације на светској пијаци жита врло су различите. По једнима садашње цене могу се сматрати реалним; шта више, услед суше у Северној Америци и великог смањења светских залиха жита оне могу још и да порасту. Напротив, по другом гледишту садашња ситуација на светском тржишту не може се сматрати реалном. По овоме у садашњим ценама есконтовани су врло широко и америчка суша и смањење залиха у свету. Од

- понуђача на европским пијацама данас је скоро једина

Канада. Аустралија има само 12,75 милиона бушела за-

Тлихе, коју ће лако пласирати у Енглеској и на Далеком

Истоку. Аргентина има још свега неких 60.000 вагона за извоз. Од Дунавских земаља једини понуђач је Румунија, јер је Мађарска, као што смо већ јавили, успела да прода цео свој извозни вишак, а Југославија се још не јавља као понуђач. Међутим, тражња млинова у западној Европи је прилична, јер се они у ово време снабдевају већим количинама. Дакле, моментана ограниченост понуде узрок је садањој чврстој ситуацији. То, међутим, може трајати само још неколико недеља док се на тржишту не појави нова канадска роба, која ће, као што то бива сваке године, и овога пута сигурно утицати на извесно попуштање цена. Тек после појаве канадске робе моћи ће се говорити о стабилнијој и реалнијој ситуацији на светском тржишту, која ће трајати до конца октобра, кад обично почиње спекулација са жетвом на јужној хемисфери. По овом другом гледишту јаче скакање цена тешко је претпоставити и због тога што при садањим продукционим трошковима канадска и америчка циф ев-

ропско пристаниште вреде 28 центи. бушел, аргентинска 25 а аустралијска 32.

На домаћем тржишту ситуација је врло неодређена. Одмах после 15 јула Призаду су стизале понуде по неколико стотина вагона дневно, последњих дана међутим дневне понуде крећу се до 200 вагона. То је знак да се притисак на домаћем тржишту није још појавио, нарочито, кад се све више потврђује да имамо знатну коли-

"чину извозног вишка, а изгледи за кукуруз су више него "повољни. Узрок овоме лежи, пре свега, у пролонгирању вршидбе због кишовитог времена. Од не мање важности је и пропаганда, која се врши код произвођача, ·да не продају робу, јер ће цене порасти. После доношења Уредбе о минималним ценама и максималној трговачкој маржи, 0 чијем негативном дејству пишемо на другом месту у овом броју, појављује се и резервисаност трговаца. Као што смо у прошломе броју подвукли, трговина се у главном, ограничава на болесну робу, коју купује уз превелике бонификације. Тако на појединим тржиштима у Србији, дуж Дунава и Саве, произвођачи, под изговором да им је роба болесна, добијају 70—90 дин. за метричку центу.

, Кукуруз. — На светском тржишту кукуруза ове не: деље владала је стална тенденција. Термински курсеви мало су напредовали. Будући да је Аргентина једини понуђач на тржишту, она искоришћује свој монополски положај и пушта само онолику количину, која глатко пролази. У елеваторима Јужне Африке 15 јула било је 9.000 квотерса кукуруза према 141.000 истога дана пре годину дана. Ротердам је нотирао 3.50 хол. фор. за квинтал а Чикаго за септембар 90 центи за бушел.

На домаћем тржишту ситуација је лабавија. Призад је покрио све налоге Министарства социјалне политике, па се и тај једини купац повукао са тржишта. У пасивним крајевима има доста јечма а сад се већ јавља и пшеница, те је услед тога увоз кукуруза у ове крајеве знатно попустио. Стање новог кукуруза у целој земљи је врло повољно. Последња киша дошла је баш у време формирања зрна. Цене су нотирале: паритет Вршац 97—95, вагон Инђија, Дунав— Тиса, Бегеј, Банат 98—96, што значи да су још увек изнад светског -паритета, јер овај износи 72,50 шлеп Дунав— Тиса (циф Ротердам вреди 109.50, од чега треба одбити 36.70 за трошкове).

Стока. — На бечком тржишту цене свиња и. ове недеље скочиле су за 4—5 гроша на 1,52—1,63 шилинга према квалитету. На тржишту влада чврста тенденција. Цене говеда биле су непромењене.

На прашком тржишту свиња цене су скочиле ове недеље на 6,70—7,50 кр. према квалитету.

Домаће тржиште је такође у знаку чврсте тенденције, јер нема довољно робе. Свиње прима товљене раБене су по 7,25—7,50. Говеда су тражена по 5—6,50, а прима товљени волови и по 7 дин.

Управни одбор Југославенске удружене

банке а. д. Београд

јавља тужну вест да је заслужни директор и члан управе њене

претходнице Босанске банке а. д,

Београд, господин

РАФАЛ ИЗРАЕЛ

преминуо у Бечу 27 ов, м,

Београд. _

Ушрања Југославенске Улрунне банке а. д-