Narodno blagostanje

__Страна 538

народни одбор за жито, који је одржао седницу поло-

вином јула у Лондону, изразио мишљење. да су. садање

цене пролазна појава и да ће скоро морати да наступи падање. Напротив извештаји великих трговинских кућа и млинских концерна у центрима светске житарске трго-

вине, који су објављени почетком августа, оптимистички

гледају на развој ситуације у овој години. Они проце-

њују“ целокупни расположиви извозни вишак -за текућу кампању на 1,5 мил. вагона, док светску увозну потребу

"процењују са 1,45 мил. вагона, T. | исто као и прошле године. У овој години цифром расположиве количине обухваћени су и вишци јужне хемисфере, базирани на просеку за дужи период времена. Из овога би излазило. да би на крају кампање 1936/37 имала да преостане сен-

зационално и незапамћено ниска светска видљива залиха од једва 50.000: вагона, док је ове године, на дан првог августа она износила 665.000 вагона. Ако поменута цифра расположивог вишка буде и знатно већа — макар и за неколико стотина хиљада вагона — ситуација би, ипак, могла остати трајно чврста, јер се сматра да је нормална преносна залиха 500.000 вагона.

На западним европским тржиштима ради се Манитоба и дунавска роба. Аустралија са расположивим вишком бод неких 25.000 вагона и не долази више у обзир за Западну Европу. То исто важи и за Аргентину, чија је количина расположива за извоз последње недеље пала на испод 50.000 вагона. Западни млинови, који имају потребе, за мешањем, упућени су искључиво на дунавску робу, коју, услед клиринга, набављају са великим тешкоћама. Због тога садања разлика у цени између Манитобе и просечне дунавске робе износи свега 10—15 дин.

| На домаћем тржишту прилике се мењају према развоју ситуације на светском тржишту. Пред крај прошле недеље, када су цене Призада остале за десетак динара испод паритета, стране фирме и домаћи трговци радили су за свој рачун надајући се доброј продаји на континенту. Услед тога кроз целу недељу Призад је врло мало куповао. ·_ У међувремену, међутим, скочио је поморски подвоз, те су због тога а и због извесног попуштања термина на иностраним тржиштима, наше цене опет дошле на ниво извозног паритета, те је сва продаја поново скренула Призаду, а стране фирме престале су да купују директно.

Кукуруз. На светском тржишту кукуруза ситуација ове недеље је нешто мало лабавија, вероватно због великог скока цене у прошлој недељи. Ротердам је нотирао око 3,75 хол. фор. за квинтал а Чикаго за септембар 105 а за децембар 93,75 центи за бушел. Сматра се да ће ситуација до појаве робе са јужне хемисфере остати „трајно чврста, јер је америчка берба упола пропала а у Румунији се очекује осредња жетва. На домаћем тржишту ситуација у старом кукурузу је лабава, док је у новом сушеном стална. МИ ове недеље прављени су знатни послови у новом сушеном и миксед кукурузу. Аустријски и чехословачки житарски трговци стално се интерерују -за- обе врсте. кукуруза. Цене су биле: за стари кукуруз 94—95 паритет Инђија, 96—97 франко шлеп Дунав; 78—80 франко шлеп Дунав сушени кукуруз за октобар, 72—73 за нови кукуруз за децембар/јануар паритет Инђија.

Стока. На бечком тржишту ситуација ове недеље остала је према прошлој недељи непромењена. Свиње су продаване 1,44—1,56 шил. према квалитету. Говеда су била скупља за 5 гроша и рађена су ИЕ класа 0,75—0,90, 1 класа 0,90—1,05, а 1 класа 1,05—1,25 шилинга.

_НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 33

"У Прагу је ове недеље забележен велики скок цена свиња услед повећане. тражње и слабог догона домаће

"робе. У четвртак прима свиње рађене су и по 8,20 круна.

„Ha домаћем тржишту свиња. влада чврста тенденција, као. последица врло чврсте ситуације у иностранству. Чврстини доприноси такође и почетак извоза у Немачку лаганих свиња од 100—140 кг. за које до сада нисмо“ имали тржишта. Бечке свиње рађене су

по 8 а прашке по. 8,50. ДИНА |

beHa ie по 15 дин. Тенденција је и код масти |

Воће. — Око 20 августа почеће извоз. свежи шјива пожегача. Овогодишња производња цени се "на 7100:000 вагона. Рачуна се да ће сувих шљива бити произведено око 4,500 вагона. С обзиром на ограничене могућности извоза песимистички се гледа на развој ситуације на тр-

жишту, уколико се не би одлучила интервенција за: коју

би се лепо могао искористити приход од преференцијала. Немци су нам за свежу шљиву одобрили контингент. од 50.000 метц. са царином од 10 марака за 100 кг. нето.

ЧИТАЈТЕ НАШЕ АНАЛИЗЕ БИЛАНСА

Сваки напредак у производњи им

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације соја обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOYILE MASHUBA ~

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан · погон. o

STANDARD -— VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

5