Narodno blagostanje

029: авлусе 1986 | имали шлепове под утоваром или на путу за Браинлу, у намери да сами извезу, такође су продали робу Призаду, који у случају када цене падају, за њих претставља одличну установу реосигурања, дер их вазда обезбеђује од губитака пошто они не плаћају робу изнад директивних цена. Произвођачи се иначе и даље уздржавају од веће понуде, али међу њима постоји велико негодовање због знатних одбијања која им трговци праве на лошој роби. Одбитци су били нарочито велики ове недеље услед попуштања светских цена. Ми сматрамо да би на ову појаву требало обратити пажњу H створити могућност да Призад интервенише и куповином барем једног дела ове пшенице, коју свакако треба употребити у земљи, јер би, из национално-економских разлога, било штетно извозити је и тиме убијати глас нашој пшеници.

_ Од 1 до 24 августа извезено је 2.405 вагона. — све преко Браиле углавном за западне пијаце. У овој количини приватне фирме на основу извозних дозвола учествовале су са 405 вагона, док остатак отпада на робу Призада.

Кукуруз. — Кукуруз је међународно и даље чврст ма да су, последњих дана, курсеви нешто мало попустили. Чикашки курс нотирао је 1109), центи за бушел и креће се на нивоу курса пшенице. У Ротердаму цена је сишла на 4.07 хол. фор. за квинтал. Аргентина је: половином августа располагала извозним вишком од 700.000 вагона.

На домаћем тржишту ситуација у старом кукурузу је лабава, а у новом сушеном и миксед чврста. Залихе старе робе су мале и ускоро ће бити исцрпене. У новом кукурузу наша се пијаца сада оријентише према ротердамској паритетној цени. Цене на домаћем тржишту нотирале су: за стару робу 92 дин. франко вагон паритет Инђија, 92—93 дин. шлеп Дунав—Тиса; за нову сушену робу 81 дин. шлеп паритет Дунав—Тиса, а за миксед

| ГНАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 571

76—77 дин. Према септембарском курсу у Ротердаму франко шлеп Дунав— Тиса одговарала би цена од бквб-84 дин. што значи, да је наша садашња ИН за. неколико динара испод светског паритета. :

::“ (Стока. Цене -свиња-на бечком тржишту ове не-

деље, према- прошлој, остале су непромењене: 1,55—162 |

шил. килогр. према квалитету. Цене говеда према-квалитету кретале су се од 0,80—1,32 шил. за килограм.“ Прашко тржиште свиња ове недеље било је нешто слабије него ли прошле. Цене су попустиле aa 0,50 круна по килограму и: трговане су по 7,20—7,40. круна. · Попуштање је наступило: услед већег довоза из Румуније: Али

не изгледа. да би цене могле: даље пасти, јер ломађи: про-

извођачи, услед одличног приноса. у: «стачној : крми; нуде врло мало. :

Ha домаћем. тржишту ситуација је и даље чврста. Цене свиња попеле су се ове недеље на 8,50—9,50- дин. према 8,50—8,75 у прошлој недељи. Скок цена свиња последица је с једне стране недостатка зреле робе а с друге релативно високе цене кукуруза: Влада нарочито велика тражња за свиње, које се: употребљавају за: производњу масти, јер се ова много тражи. Цене говеда -су остале непромењене, иако је контингент за: Немачку исцрпен а до посла са Шпанијом није. још: дошло. Цене. су нотирале: екстремни шталски. волови 6—6,50,. секунда 4,50—5,50, бикови 4,50—5, јунице: 4—4,50; краве. 3,50—4 дин.

Воће. — Извоз. свежих шљива развија се и: даље пуном паром. Роба је релативно врло доброг. квалитета: и у добром стању стиже на страна тржишта. Цене су попустиле за добру робу на 26—30 гр. за килограм према бечкој пијаци, на прашкој пијаци на 140—160 круна. за 100 килограма, на швајцарској пијаци на 13 франака за „190 килогр. франко Букс.

Ове недеље продавано је грожђе у Бечу 6070 гроша килограм, у Прагу 3,50—4 Круне килограм.

DIE. DEUTSCHE VOLKSWIRTSCHAFT

Издавач: проф. Др. ХУНКЕ, Берлин Главни уредник: фр] оес, Ханс РУБАН, Берлин

Главни немачки привредни часопис и поборник национал - социјалистичког привредног програма,

Чланци, глосе, белешке и анализе биланса у »„Пле дешвеће МоКаиливећан" најтачније обавештавају о привредном животу нове Немачке. Зато је „Die deutsche Volkswirtschaft" важан и неопходан часопис за све југословенске економисте и предузетнике, увознике, извознике, индустрију, банке и надлештва која се интересују за немачко-југословенске

привредне везе, . „Die deulsche Volkswirtschaft" pamm на сарадњи свих народа Средње Европе и њиховом привредном благостању. „Рале дешзеће Моја зећаћ" излази 3 пута месечно, чита се у свима немачким привредним круговима, и зато је најбољи орган за оглашавање.

Џретилата # ЕМ 5.— тромесечно Поједина свеска КМ 0,60 Добија се у свима књижарама и код издавача.

Напде & Spenersche Buchhandlung Max Paschke Verlag fr Wirtschaftswissenschalt Berlin МУ 35

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

приме шују се код OD наших ·

GARGOYLE _ _ МАЗИВА |

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан _ погон.

STANDARD — VACUUM

:'Oil Company: of Jugoslavia Ine id

__БАТРЕБ БЕОГРАД |