Narodno blagostanje

e

_ Страна 586 НАРОДНО зато 2а деме, задаспје сене гаупаји se uglavnom prema svetskom paritetu. Vremenske prilike poslednje dve nedelje bile su veoma povoljne za sazrevanje kukuruza tako da će Derba u Bačkoi, Banatu, a delimično i u Sremu početi već za nedeliu-dve dana.

Stari kukuruz paritet Inđija za prompt rađen je po 90 din., a šlep Dunav—TfTisa 90—91 din. Sušeni za oktobar šlep Dunav—_Tisa :rađen je po. 76—77.50 din., paritet prema HRoterdamu za novembar mešeć bio ić 67.15 din.

| Stoka. — Bečko tržište svinja i goveda ove nedelje bilo je Ččvršće. Cene švinia popravile su зе za 3 groša na 158—1.72 51. Оуај popravak ima se pripisati i ukidaniu ugovorne carine na mesnate svinje od 40 do 150 kg u frgovinškom ugovoru s Poliskom, što je praktično dovelo do povečanja carine na ovu vrstu svinja sa 13 na 18 zl. kruna za 100 Ке.

Usled većih dovoza, naročito iz naše zemlje, cene svinja na pijaci u Pragu ove nedelje popustile su za 0.60 hHelera na 6.80—7.50 kr. za ke prema kvalitetu.

Na domaćem tržištu kod svinia vlada čvrsta tendencija, jer nema dovolino robe, naročito teške. Svinje su trgovane i to: prima 9—9.50 d., sekunda 8—8.50 d., lagane 7.50—8 din. Mlade svinie, koje se meću na hranu, usled izgleda za dobru berbu kukuruza, jako su tražene i plaćaju se 9—10 din. Očekuje se da će produkcija. svinja- ove. jeseni i zime biti vrlo velika.

Goveda su malo popustila, ier nema izvoza. Volovi su rađeni ove neđelie po 4.50—5 dinara.

Mast. — Na svetskom tržištu masti vlada vrlo čvrsta

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 36 tendencija. Usled toga i u_nas je skočila cena za standardnu robu namenjenu izvozu na 16—16.50 din. franko granica.

Šliive, grožde, pekmez. — Izvoz svežih šliiva razvija se punom parom. Do sada је izvezeno preko 2000 vagona. Po svemu sudeći izvoz će preći ranije predviđenu količinu od 3.000 vagona. Kvalitet šlijve ie odličan, ali cene nisu naipovoljinije. Tako n. pr. u Beču, po odbitku troškova, postiže se efektivna cena od 9.12 groša za kg. Nešto su bolie cene u Pragu, Švaicarskoi i Poliskoj. Naibolje cene postižu se u Nemačkoi gde se naša šliva prodaje po 33—36 mk. za 100 Ке. Na većinu izvozničkih tržišta počela je da stiže već domaća roba pa će to biti od uticaja i na smanjenje našeg izvoza i na dalji razvoi cena.

Na srednjeevropskim tržištima naša sveža šljiva postiže ove cene: u Beču 20—296 bolja roba, loša 10—15 groša Ке, u Pragu 140—160 kr. 100 kg.; u Poliskoi 50—55 groša kg.; u Švajcarskoj 1415 fr. franko Buks. : ;

Izvoz grožđa takođe se razvija. Upućene su prve partile za Englesku gde je izvoz za sada nairenfabilniji. Cene su postizavane ovako: u Beču 60—70 gr. kg.; u Pragu 450—550 kr. 100 kg.

U terminskom poslu suvom šljivom vlada potpuna neizvesnost pošto ovogodišnii izvoz nije ioš regulisan. U terminu za isporuku 'septembar—oktobar zaključeno je oko 400 vagona, i to najviše za Čehoslovačku i Polisku. Cene za garnituru kreću se između 280 i 300 din. paritet Valjevo.

I u poslu sa pekmezom vlada neizvesnost. Ponuda postoji na bazi 250 din. Ovoi ceni odgovarala bi otprilike cena za trešene šljive od 40—50 din. Izgleda da će proizvodnja

pekmeza biti veća no što iznose prodajne mogućnosti.

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

САРДОУТЕ МАЉЗЉИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc.

__БАГРББ БЕОГРАД

ESSA

DER OESTERREICHISCHE

SWIRT

HERAUSGEBER M. L. KLAUSBERGER

Die inhaltsreichste wirtschaitspolitische Zeitschrift der Nachfolšestaaten, Erscheini jeden Samstags in Wien — Gegrindet 1908

Der Oesterreichische Volkswirt ist far jeden unentbehrlich, der die Gescheh= nisse in Oesterreich und den Nachlol-

gestaalen verstehen will. |

Glossen, Aufsatze, Nolizen, Bilanzkriti-

ken des Oesterreichischen Volkswirts

sind als zuverlassige Fuahrer durch den

verwickelten Aufbau der Nachfolgestaalen anerkannt.

Seine gesammelten Jahrgangše bilden eine unerschopiliche Fundgrube sons nur schwer erreichbaren wirtschaftspolitiscthen und slatistiscthen Matterials.

Bestellungen nimmt jede Buchhandlung sowie die Verwaltung des Oesterreichischen Volkswirls im \W/ien |X, Porzellangasse 27, emtgeden. Der Bezugspreis betragt viertelj. Din, 190mit Zustellung. Das Abonnement kann jederzeit beginnen, Probenummern kostenlos.

ЕН ИН ЈИ ИРИНЕ IS OAaOı АГ НЕЈ ~