Narodno blagostanje

>. селтембар 1790. НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Страна 611

вини. 'BpourkbBn сушења нису велики, те се може узети да се код утврђене цене суве шљиве јавља вишак од око 100 _ HO мтц. Према томе, уколико сами произво-

У ПОЛОЖАЈ

Намеће се питање, као код сваког интервенистичког "режима, да ли постоји могућност за приватну трговину, да развије своју делатност у дотичној области и какве су шансе. Пројект уредбе то питање уопште није регулисао. Одлука гласи просто и јасно да Призад има по од кога ни у којим количинама. Овде постоје две могућности: да Призад 100%-тно изврши овај задатак или да буде у закашњењу. У првом случају само може да се одржи декретирана цена. Само под условом промптног и неограниченог преузимања свију количина са тржишта, може да се одржи декретована цена. То пак зависи од два услова: један је финансијски, а други технички. Први услов је потпуно испуњен. Призад ће располагати потребним средствима. Технички услов је довољност простора за магазинирање и организација. Ова свакако не мора бити компликована, као што би то било код жита, пошто овде долази у питање мањи број тржишта. Али ипак зависи од организације на свима могућим тржиштима, да ли ће Призад моћи да 100%-тно оствари циљ. И ми овде стављамо знак питања.

Ако то не би био случај, онда би настала варијација цена и отворено поље за рад трговине, која, узгред буди речено, располаже и магацинима. Како ће Призад располагати довољним средствима, то трговци могу ризиковати да купују од произвођача, наравно по нижим ценама но што су Призадове. То би било једно скроз нездраво стање. У том случају цену не би диктирала др-

ђачи буду сушили, они ће кроз суву шљиву моћи.-да остваре за сирову шљиву цену од 60-70 дин. по мтц., а то је 50-60% више од садашњих цена.

ТРГОВАЦА

жава, већ конкуренција на тржишту. У овом случају цео план о интервенцији постаје мртво слово на хартији. Ми се надамо да ће Призад учинити натчовечански напор да до овог не дође.

Ако Призад савлада све техничке тешкоће, како већ располаже довољним средствима, онда питање о томе да ли има посла за трговце под овим режимом за суве шљиве, зависи искључиво од тога, да ли ће Призад куповати од произвођача сваку понуђену количину или ће, као што је било преклањске године код пшенице, утврдити извесне минимуме који ће премашати бербу појединих произвођача. За трговце би остало посредовање између малог произвођача и Призада. (Наравно да би овде задруге могле јако да сузе трговачки сектор. По себи се разуме да је код свију ових артикала положај трговаца знатно условљен функцијом задругарства).

Ако би Призад одредио минималне износе који би били релативно велики, онда би се појавиле две цене: једна за великог произвођача, друга за малог. Тога смо већ имали у нашој економској историји иу историји Призада. То није добро. Обрнуто би било правично, ако већ треба цене да се диференцирају. А најправичније је да за све произвођаче буде иста цена. То ће моћи да се постигне, ако Призад буде куповао сваку количину по истој цени. Ако он то уради, произвођачи ће бити најзадовољнији, али онда неће бити места ни за трговину ни за задруге.%)

ДОГАЂАЈИ И

Čitaoci se sećaju Živog diskuSjajan uspeh kratkoročnog tovanja u javnosti u januarui državnog zajma od 500 mi- februaru o. g. o nameri с. Mi-

liona dinara nistra finansiia, — Која је uskoro za tim bila i realizirana — da putem kratkoročnih blagajničkih zapisa pribavi sredstva državnoj blagajni za pokriće deficita i otplatu letećih dugova, naročito prema liferantima. Bilo ie mnogo njih koji su bili veoma skeptični prema ovome planu. 500 miliona dinara je za naše novčano tržište vrlo velik iznos. To se najbolje vidi iz upoređenja ove sume sa ukupnim ulozima kod naših banaka. Kako je kod nas ušlo u modu, a za vreme deflacije i prilično s pravom, da. se kuka na oskudicu sredstava na novčanom tržištu, to su baš laički krugovi bili mišljenja da država ne može naći taj iznos. Posle toga je naša javnost prestala da se zanima ovim pitanjem. Još je bilo nešto malo pisanja prilikom .emisije prve tranše, pa se za tim ućutalo. Zbog toga smo se mi po dužnosti informisali o stanju ove operacije. Saopštenje koje smo dobili, potpuno je potvrdilo naše očekivanje. Naime, upisano je svih 500 miliona. IL što je glavno, izgleda. da je još uvek nepodmirena celokupna tražnja. Kod Narodne: banke su nam izjavili da joj se još uvek obraćaju privatni novčani zavodi sa tražniom za tim bonovima. Oni koji i imaju "ке Бопоуе, zajedno sa novčanim zavodima javne 'uke, ne upuštaju ih, jer smatraju to za vanredno povoljno Sreli VO га · plasiranje jednog. dela svojih gotovina.

1 ПРОБЛЕМИ

Монополски приходи у јулу дали су 159.2 мил. дин. према

Опадање прихода од дувана 165.7 у истом месецу прошле

године. Према томе, јулски RR НИЛ Х-Р ЛОРЕН РАЛЕ РОНЕ РЕТЕЛ ИТ] = . приход према прошлој годи-

ни подбацио је за 6.5 мил. дин. или 4%. Највише је подбацио приход од дувана, за 7.6 мил. дин. или 6.1%. Ово је већ четврти месец како подбацује приход од дувана, према одговарајућем месецу у прошлој години. Изгледа да је ово опадање наступило услед смањења потрошње. Извесно мало повећање показује се само код прихода од соли и петролеума, док су приходи од жижица и хартија за цигарете опали и у овоме месецу.

За прва четири месеца буџетске 1936/37 (април-јули) монополски приходи били су 614.7 мил. дин. према 6411 у истом периоду буџетске 1935/36. Опадање износи 964 мил. дин. Кретање прихода по појединим врстама у овоме периоду изгледа овако (у мил. дин.):

= или --=

1985 1935 У МИЛ. дин. Дуван 486.4 458.5 = 28 Со 86.2 89.0 + 2,8

%) Цело је ово излагање теоријске - HpHDOJe,- jep Уредба још није објављена, а довоз почиње 91 о. м., тако да је немогуће довршити организационе предрадње за спровођење стопроцентне интервенције,