Narodno blagostanje

Пар 1536,

vremena koje je postojalo pre Ruzvelta, ili kako jie on govorio, ponovno spasavanje dobre amerikanske slobode iz Јапа-

"са еугорзке татје 2а гесјетепфасјот celokupnog života.

· Nikad se ne može očekivati da narodni izbori dadu iednoglasan rezultat. Naimanje tamo, gde je osigurana

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 733

izborna sloboda, i gde se bira više kandidata. 23 mil. glasova

i 99% mandata:za Ruzvelta svakako ima karakter jednodušnog odgovora na činjenice poslednie četiri godine Ruzveltovogz rada i frazeološkog programa Landonovog.

агаве

ОБАВЕШТАЈ

— Naš urednik g. d-r Vel. Bajkić otputovao je za Pariz da pretseđava zasedaniu trgovinsko-pravnog komiteta Međunarođne trgovinske komore.

ИНДУСТРИЈА ·

— Ministar trgovine i industrije izdao je objašnjenje da se pod »industrilama ulia«, po čl. 6 Uredbe o snabdevanju industrije semenskozgz ulja uljanim semenom od 15 juna O. 2. podrazumevaju i radionice zanatskog obima koje kupuju i prerađuiu uliano seme, i prema tome i one moraju da plaćaju Uredbom propisane minimalne cene kao i predviđene doprinose i razliku u cenama.

— Čehoslovačka je do sad od početka planskog sprovođenja elektrifikacije sela dala pomoć za elektrifikaciju 5.400 mesta. Suma odobrenih kredita iznosi 270 miliona, a isplaćenih 206 mil. Kč.

— Vlada ije odlučila da otkupi inostrano učešće u glavnici Industrije avionskih motora u Rakovici. Sretstva za to u iznosu od 30 mil. din. obezbeđena su Finansijskim zakonom

— Medđunarodni bakarni kartel zakliučio je da u vezi sa povećanjem cene bakru poveća i kvotu proizvodnje. Restrikciona kvota će sada biti 5% mesto 15%.

— Između Šibenske opštine i uprave društva »Alumi-

·nium« potpisan je ugovor za ustupanje zemljišta društvu. Na

tom zemljištu društvo će podići svoju fabriku. U njemu je zastupljen domaći kapital.

— Fabrika šećera, koja je 1924 g., zbog nesporazuma sa Petrovgradskom opštinom u pitanju finansijskog opterećenia, prenela svoje sedište u Beograd, podnela je ovih dana Petrovgradskoi opštini nacrt ugovora, pod kojim bi ga Vratila. Pošto jie glavni razlog nesporazuma, poreskom reformom otpao, to se očekuje povolian ishod pregovora. Petrovgradska opština je za vreme otsustva sedišta izgubila oko 20 miliona dinara prihoda.

— Društvu Societa It. del Bromo, Rim, data je dozvola da podigne fabriku za dobijanje broma u Sardiniji; Societa A. It. Gamma, Đenova, dobila je dozvolu za podizanje fabrike za dobijanje kalaja od otpadaka svih vrsta, legura i ostalih materijala koji sadrže kalaja. Isto tako će Vetrocoke Soc. Riunite It. Vetri e Cristali, e Italiana-Coke, Venecija podići destilaciju katrana i fabriku za preradu ugljene smole, Snia Viscosa, Turin, podići će šest mašina za motanje konca sa po 100 vretena, S. A. Vetrerit It. Balcaretti Modigliani, Livorno, podiže fabriku staklene vune i najzad S. A. It. Philipps, Milano, fabriku žica za električne žarulje.

— Nemačka vlada naređila je spuštanje ćene Portlandcementu za 10 maraka po vagonu, da bi pripomogla daljem oživlienju građevinske delatnosti u tekućoj godini.

— Nemačke firme Opel i N.S.M. izvršile su interesantnu podelu posla, da bi se mogle nesmetano specijalizirati. Tako je Opel preuzeo proizvodnju atomobila МОМ. а ома од Opela proizvodnju velosipeda.

— Štrajk radnika u transportu А и Земетпој Егапcuskoj prouzrokovao је veliku oskudicu gorivog materijala u tekstilnoi industriji toga kraja, tako da su 34 tekstilne fabrike morale obustaviti posao. Na intervenciju vlade ovih

LA СЛУЖБА

dana je štrajk radnika u Šerburgu završen sporazumom o 10%-tom povećanju nadnica tj. na 9,75 do 4 franka po času. — Prema podacima Centralnog statističkog ureda Sovjetske Rusije proizvodnja industrije u Rusiji iznosi za devet meseci t. god. Promena u % premil. rub. maistom vremenu prošle godine Sovjetska industrija, mesna i 7а-

zadružna industr. 45.532 133,7 Produkciona sredstva 30.243 135,5 Potrošni artikli 19.288 130,9 Proizvodnja Komesarijata Sovjet-

ske industrije 39.281 133,0

Od toga otpada: Teška industrija 23.842 OS Drvna industrija 2.162 117,9 Laka industrija 5.544 136,7 Industrija ishrane 6.414 134,7 Керага ге 1.204 104,8 KMino i fotoindustrija 114 128,0 Mesna industrija 6.389 131,7 Industrijske zadruge 3.860 144,5

— U Savskoji banovini su, prema izveštaju Hidrotehničkog odeljenja Ministarstva građevina, u radu 7 većih objekata u ukupnom, jZnosu od 126: mil. din., a 95 objekata za snabdevanje pitkom vodom.

НОВЧАРСТВО

— Izašao je Pravilnik za izvršenje Uredbe o likvidaciji zemljorad. dugova koji sadrži bliže odredbe, ko se ne može smatrati zemljioradnikom (pripadnici slobodnih zvanja, činovnici, lica koja daju zemliu u zakup itd.), propisuje formulu svedodžbe koje izdaju opštinske uprave zemljoradnicima kao i način ustanovljenja oporezovanog prihoda, definiše izraz ziratnog zemljišta, propisuie otplatne planove za zemljoradnike, predviđa pretvaranje dugova na zlato i strani novac u dinare radi ustanovlienja ukupnog dugovanja pri čemu se, ostavlja na snazi ugovorena moneta, propisuje da tromesečni rok u kojem novčani zavodi moraju predati Prvilegovanoj agrarnoj banci dokumente počinje da teče od dana obnarodovanja Pravilnika, 31-X-1936, propisuje rokove koji treba da buđu merodavni za procenu zemljišta, objašnjava izraz lihvarske kamate itd.

Drugi pravilnik propisuje da sud kod kojeg je dužnik zatražio smanjenje dugova ima da ustanovi vrednost zemljišta na taj način, da katastarski čist prihod pomnoži sa 12. a vrednost ostale imovine i onog zemljišta koje nema čist katastarski prihod komisijski (3 člana) pri čemu je merodavna vrednost na dan procene.

Onim dužnicima, koji imaju preko 50 odnosno 100 ha zemlje i kojima se zaštićuie 50 odnosno 100 ha, komisija” određuje „površinu. kola se zaštićuje. Pravinikom “je predviđeno da se u zaštićenu površinu prvenstveno određuje zemljište pod kućom, dvorište, potrebne poljoprivredne zgra-. de i ono ziratno zemljište koje se nalazi u neposrednoj Би“ zini kuće. & |

Ministar finansija propisao је pravilnikom postupak