Narodno blagostanje

Страна 152

lika iskazuje za septembar 597.000 radnika prema 429.000 prošle god., a sumu nadnica sa 65,6 mil. prema 45,9 mil. dol. prošle god. Proizvodnja čelika za oktobar iznela je 4,545.000 tona, prema 83,142.000 tona prošle godine. .

— Нови тарифни уговори енглеских радника у кројачким и конфекционим радњама осигурава повишење надвица 250.000 радника за 1|, до 1 пени по часу и омогућује им плаћени допуст ако су код једне фирме провели пола године.

= На конференцији станара у Сплиту донета је резолуција у којој се тражи доношење закона о становима.

САОБРАЋАЈ

— Ukupni prihodi Sev. amerikanske kompanije železnica za prvih 9 meseci t. g. izneli su 2931 mil. dolara t. i. 16,7% više nego u isto vreme 1995. Čista dobit dostigla ie 435. mil. dolara ili 35% više nego za isto vreme 1925.

— Sada ie i Sovjetska Rusija pristupila gradnji automobilskih puteva. Prvi ovakav put već se dovršuje na liniji Moskva—Minsk u dužini od 700 km. Druga linija će se izgraditi u pravcu Moskva—HKijev sa 800 km. Ovim putevima se pridaje velika strategijska važnost. Rad na ovim putevima је prisilan i državu ne košta mnogo.

— Ministar trgovine i industrije odobrio je osnivanje akcionarskog društva »Jugoslovenska komercijalna plovidba« (>Jougoslav Commercial Shipping Company Ltd.«) sa sedištem u Splitu. Glavnica od 5 mil. din. podeljena ie na 10.000 akcija.

ШТРАЈКОВИ

— Према подацима загребачке радничке коморе од 1 јануара до 15 октобра о. г. било је у Савској бановини 186 штрајкова (41 у Загребу) и то 156 у индустрији и 30 у занатству. Укупан број радника који су шрајковали је око 23.700, радних дана је изгубљено око 460 хиљада (радних сати око 4.150 хиљ.). Радници су изгубили на надницама око 14,3 мил. дин. а предузећа у којима се штрајковало око 23,6 мил. дин. — каже се у извештају.

— У двема Гутмановим фабрикама за прераду вуне и тепиха у Петровграду ступило је у штрајк 130 радника.

— Дрварско-возарски радници у Загребу после неуспелих преговора са дрварским трговцима ступили су У штрајк тражећи колективни уговор и повишење надница. Шрајкују око 600 радника у 350 дрварских радњи.

— У Француској су поново почели да избијају штрајкови радника. 3.000 радника фабрике аутомобила Левасор ступили у штрајк, јер је фабрика најавила отпуштање 800 радника због смањеног пословања, Радници захтевају да фабрика усвоји предлог владе и место отпуштања приступи скраћењу радног времена. Из истих разлога ступило је у штрајк 1.500 радника порцеланске фабрике Сардеминд. Сем тога ступило је у штрајк. 2.000 радника шећерне фабрике у Лебодиу и сви париски електромонтери, који се штрајком солидаришу са својим друговима електротехничких фабрика у Паризу.

— Пекарски радници у Сплиту ступили су у штрајк тражећи закључење колективног уговора и повећање надница. ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

«а. DUN & CO.

wemznpRHHEBBHH wgWmRHBMBBHHH

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

кнез михжеђлова. за.

_Бр. 46_

-— G. Božo Banac, generalni direktor Jugoslovenskog Lloyda a..d, izabran je za člana upravnog odbora Lloyds Register of Shipping u Londonu.

— Решењем Министарства пољопривреде основан је завод за испитивање вуне. |

— На седници претседништва Осјечке Трговинскоиндустријске коморе закључено је да није потребна посебна заштита трговачких дугова, пошто су исти довољно заштићени постојећим законом о принудном поравнању ван стечаја; заштита би шкодила трговачком кредиту.

— Opštinska uprava Virovitice otkazala je Muniari a. d. u Virovitici ugovor o osvetlenju ulica, koja je navodno sa 110 hili. din. godišnje preskupa. Opštinska uprava namerava da pređe na ovetlenje petroleumskim lampama.

— Na Zagrebačkom saimu Francuska je postala stalan izlagač. Njena izložba pretstavlia”T за eštetskog i Dprivred: nog gledišta jedan od najinteresantnijih kutova sajma. Francuska namerava sada da podigne stalni pavilion od betona i stakla, sa velikom salom u suterenu, koji će biti i za grad Zagreb i njegov sajam monumentalna građevina visoka 14 metara.

— Турска влада декретирала је реорганизацију управе вакуфских имања, која су досад била под. управом Министарства финансија. У ту сврху основана је банка са капиталом од 500.000 т. фунти, који има да се уплати из активе имања: Новој банци ће припасти у својину сва вакуфска имања, тако да ће њезина актива изнети > до 30 мил. турских фунти.

POSLOVNI SVET

Trgovački registar Tinara općine grada Zagreb, upis ртотепе čl. 59: Ргаvila. — Šumsko gospodarstvo i eksploatacija d. d. u Zagrebu, upis člana upravnog odbora g. Koda Nikole iz Zagreba. Šumska industrija »Pale« d. d. u Zagrebu upis člana upray-

nog odbora 9. Koda Nikole iz Zagreba. — Jugoslovensko električno a. d. Braun-Boveri, Beograd, upis člana upravnog odbora 2. inž. Karla Šancera. — »Zefir« d. d. tvornica gVOZ-

dene i metalne robe Subotica, upis osnivanja filijale u Beogradu. — Holender a. d., Subotica, upis promene čl. 5, 8 i 14 društvenih pravila.

Zborovi akcionarskih društava

14 novembar — Breuer d. d., Bielovar (redovan). Dugoselo, d. d. za ind. drva, Zagreb (redovan). — Trgovačkoindustrijska banka »Vardar« a. d., Skoplie (vanredan).

18 novembar — Trepča Mines Limited, London (redovan). 19 novembar — Jugoslovensko, nakladno d. d. »Obnova« u Zagrebu (redovan). i па 20 похуетђаг — D. „d. za O Stohova u Subotici

(redovan). 5

21 novembar — Lim а. d. tvornica željeznih bačava, metalnih proizvoda i kisika u Zagrebu (vahredan). — Mostonga, bački paromlin i tvornica škroba d. d. u Zagrebu (vanredan).

25 novembar — Međumursko petrolejsko d. а u 56! пе! (уапгедап).

28 novembar — »Zorka« prvo jugoslavensko društvo

za kemičku industriju ma dionice, Zagreb—Subotica (redovan).

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА | БЕОГРАД ЗАГ РЕБ

_ вериславићево_ ма

Маје