Narodno blagostanje

| 14 новембар 1936.

100 : 70). Вишак италијанског извоза употребиће се за ис плату робних“ дугова (27%) и финансијских дугова (3%). По овом односу у спољној трговини ликвидација робних дугова, који износе 2,25 мил. фунти, трајала би 15 месеци.

~ — Италија је повећала досадање преференцијале Аустрији за 50%, да би изједначила на тај начин неповољан ефекат девалвације лире на аустријски извоз. = Nemački Raih je ponudio Austriji otkup čitavog viška agrarnih proizvoda. U zamenu za to Austrija bi imala da za protuvrednost kupi nemačku robu. Prema austrijskim listovima ovde bi pre svega došli u pitanje ugalj i naoružanie. Ali listovi već podvlače teškoće ostvarenja ovog predloga, koje “dolaze iz nemogućnosti Austrije da otkupi toliko nemačke robe. Austrijski budžet naoružania iznosi tek toliko da se pokriju troškovi liferacija domaćih firmi. = — 6o..m. počeli su naši trgovinski pregovori sa Francuskom. ТРГОВИНА

— »Нгуазк! Фпеушк« доноси да је преко Господарске слоге почела размена пољопривредних производа између сељака у Савској и Приморској бановини. За два вагона пшенице дали су сељаци из околине Сплита у замену смокве.

— Između preistavnika italijanske firme »Flotte Riunite« i austrijskih eksportnih firmi, industrija i osiguravajućih društava vode se pregovori za osnivanje trgovinskog društava, koje bi imalo da snabdeva Istočnu Afriku italijanskom i austrisskom robom. Za Austriju bi došle u pitanje drvo, železni polufabrikati, čelik u šipkama, kola i neke tekstilile. ;

— Завршен је извоз стоног грожђа из Бугарске. И ако је према количини нешто мањи од прошлогодишњег (6430 вагона) ипак је Бугарска успела да очува прошлогодишња тржишта, па и да освоји нова и то у Норвешкој, Белгији и Финској. Извоз у Енглеску и Шведску, где се Бугарска прошле године појавила први пут са својим грожђем, ове године је још повећан.

— У Пољској је декретом прописано оснивање Клириншког института са карактером јавно-правног тела. Институт преузима послове Компензационог трговинског друштва, преко кога су се досада објављивали сви клириншки и компензациони послови. Институт сем тога може закључивати споразуме о спровођењу клириншког промета, ако зато буде опуномоћен од владе. Најзад институту је додељена и контрола промета робе с иностранством и Слободним градом Данцигом. Овај пренос послова са компензационог трговинског друштва на клириншки институт уследио је због приватног карактера првог, због кога су државе увознице често тражиле државну гаранцију за послове, који се с њим закључују. За претседника Институ-' та штампа помиње име. г. д-р Млинарског, бившег потпретседника Пољске банке, као најсигурнијег кандидата.

; – У скоро време ће кренути на пут швајцарска делегација за Југославију, Бугарску, Румунију, Грчку и Турску ради вођења привредних преговора у вези са тешкоћама наступелим девалвацијом шв. франка. Досадашњи покушаји отклањања тих сметњи остали су без успеха. Наговешћу је се, да Швајцарска намерава да концем текуће

године“ откаже споразуме O KJHDHHTY" ca балканским земЉма, 1 убљани“ је у октобру O. BANE GHO преко 200 | купопродајних уговора за куће и плацеве, а за првих

9 месеци. 0. T. око -150.. Цене непокретности су: у: порасту.

"НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 751 .

КОЊУНКТУРА

- — На подручју Трговинско-индустријске коморе у Петровграду у трећем тромесечју о. г. повећао се број трговачких радњи за 68 (112 новоотворених према 44 затворене), угоститељских за 24 (47 према 23), саобраћајних 5 (9 према 4), 1 индустријска (3 према 2) и 3 0 ске. Стечајева.и поравнања није било.

— Prema izveštaju poliskog instituta za ispitivanje konjunkture za treći kvartal t. g. privreda pokazuje vidno ožiVljenje. Indeks industrijske proizvodnje za to vreme skočio je na 73,2 prema 71,3 u prethodnom kvartalu. Porast ie ravnomerno raspodeljen na sve mesece, na koncu septembra indeks je izneo 74,4 i veći je nego u godini 1998. za: 40%... Oživljenje je bilo najjače u industriji produkcionih sredstava, dok ie proizvodnia potrošnih dobara samo neznatno porasla. Indeks investicione delatnosti porastao je sa 54,4 na 57,4 i dostigao nivo 1930 god. Paralelno s ovim razvila se porast cena, koji se pripisuje normalnoi pojavi konjunkturnog oživljenja. Indeks cena na veliko porastao je na 54,6 prema 58,9 u prethodnom kvartalu. Od pojave industrijske krize ovo је prvi skok cena industrijskih proizvoda.

— Konjunkturni biro Sjed. amer. država predviđa da će proizvodnja u Americi u novembru 1. g. porasti za 10%.

— Вгој nezaposlenih u Čehoslovačkoj koncem oktobra izneo je okruglo 440.000, što prema prethodnom mesecu pret-. stavlja smanjenje za 8,39% (479.000), dok jie prošle godine isti mesec doneo povećanje za 4,9%. Broi od 440 hili. znači najniže stanje nezaposlenosti u oktobru od 1931 (254.901) i u isto vreme najniži broji ove god. Od kulminacije nezaposlenosti u februaru t. god. (860.239) cifra je pala za 50%.

— U S.A.D. proizvodnja cinka je u oktobru porasla na. 46.300 tona prema 42.300 u septembru.

— Грађевинска делатност у Немачкој према званичној статистици изнела је у девет месеци Т. г. као што следи: број последњих дозвола за грађење изнео је 104.000 (64.500 у исто време прошле год.), т.ј. повећање за 61.1%. Рад отпочет на 90.200 објеката (59.400) дакле 52% више, рад завршен на 94.100 (63.900) т. ј. 47% више. Преграђивање старих кућа смањило се за 12% на 11.800. (13.200). Карактер нових грађевина обележен је малим становима до 3 просторије. Значај јавних средстава за зидање станова повећао се са 37,3% (1935 год.) свих новосаграђених станова на 47,8%.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

—· Činovnici Prve hrvatske štedionice tražili su, da im se: isplati trinaesta plata 1 БПапсемта, Који је Ђапста џргаva ukinula u decembru 1934. Banovinska inspekcija rada u Zagrebu posreduje između činovništva ı uprave, Која je odbila: da primi zahteve činovnika, pozivajući se na Uredbu o sniženju režije novčanih zavoda pod zaštitom.

—!Na području..glavne, Bratinske, blagajne и Zagrebu osnovaće se četrnaesta Bratinska blagajna u Završju, za radnike u Završju, Černju i Tužnome. |

— United Steel Corporation namerava da sredinom поvembra povisi nadnice prosečno za 10%. U isto vreme njihovi.stavovi će se vezati za indeks živoinih troškova amerikanskog Ministarstva rada, tako da se na svako povećanje ovog indeksa za 10%. povećaju nadnice za 5%. Ovom primeru nameravaju da se prikliuče i General Electric, Bethlehem Steel i Inland Steel, a posle se očekuju i ostale industrije. Nadnice stoje za 17% iznad stanja 1999; godišnja suma nadnica čitave industrije porasla je za 60 mil. dol. Industrija se odlučila za jače povećanje nadnica jer se boji ojačanja radničkih sindikata i preteranih zahteva. Industriia če-