Narodno blagostanje

5. децембар 1936.

светском тржишту кукуруза наступила је врло чврста ситуација. Ротердам је скочио на 4.70. хол. фор., а за јули чак и на 4.775 хол. фор. за квинтал, а Чикаго на. 107—109 центи за бушел. Подунавски кукуруз и даље има монопол на европском тржишту, којим постиже не само веће цене, него и то да иде искључиво за девизе.

На домаћем тржишту, упркос нешто већим довозима, ситуација је врло чврста. Главни купци су поред Призала Главни савез српских земљорадничких задруга и Аграрија. Задруге купују робу за Швајцарску са којом су склопиле компензационе послове. Према изгледима аргентинске бербе изгледа да се у пролеће може рачунати са живим интересовањем иностранства за наш кукуруз. Пре зад је до сада купио 725 вагона, а у новембру. месецу извезено је 1352 вагона од чега је највише отишло у Аустрију (1140 вагона).

| Цене на домаћем тржишту биле су ове: сушени шлеп Дунав— Тиса 89—90, вагон Инђија 87,50—88 дин, ови за децембар—јануар 75—76 дин. Паритет према Pcтердаму био је око 74 дин., а према Ливерпулу односно Лондону 71 дин.

Стока. — На тржишту свиња у Бечу цене ове не: деље скочиле су за 4—5 гроша на 1.52—1.62 шил.

У Прагу ситуација је остала непромењена; свиње су продаване по 6.50—7.40 кр. кг. Увозничке земље и даље инсистирају на снижењу царине.

На домаћем тржишту свиње су продаване ове недеље по 6.50—7.50 дин. према квалитету. Прима говеда због извоза у Немачку, а у којима се осећа оскудица, скочила су на 6 дин. Остала говеда рађена су по 4.25 до о дин. кг.

Сировине. — Услед сталног повећавања производње индустрије наоружања цене скоро свих сировина показују врло чврсту тенденцију. Највише су порасле цене метала услед чега скачу и цене прерађевинама гвожђа и челика. Међународни картел индустрије гвожђа повећао је цену

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Страна 803

лима и универзалног гвожђа за 26 шил. по тони. У вези с тим повећане су.цене у свима земљама. Цена каучука достигла је цену која се не памти од 1929 године. Знатан скок забележило је и олово услед исцрпљења стокова.

Сваки напредак у производњи и употреби, сбе знање и сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — VACUUM

'Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ МЕЊА и PEOIPA/U. — Филијале у Загребу, Љуљани СаВАЈАВУ И ПИСТУ,

да дна, PRE, (аута, (Ауе

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

_ ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

_ Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи. |