Narodno blagostanje

"Страна 284

da sadrže sve detalje o prirodi puta, datumu polaska, pravcu putovania kojim se želi ići i vratiti, traianju boravka i broju učesnika. | .

— Ured za pasoše u Vašingtonu primio je 36 novih pomoćnih nameštenika. To je dobar znak, jer se očekuje navala putnika koji idu na svečanost krunisania. U martu je ured izđao 15 hiljada putnica što je za 87% više nego u martu prošle godine. Za februar se računa ovaj broi sa 37 hiljada.

RAZNO

— Zagrebačko gradsko poglavarstvo smanjio је minimalnu težinu hleba zbog poskupljenja brašna, za beli sa 1 Ке па 940 grama, polubeli sa 1.08 kg na 1.02 kg, crni i raženi sa 1.90 na 1.14 kg. Cena hlebu ostala ie nepromeniena sa 4 din.

— Premijska sfopa koju traže osiguravajuća društva za osiguranje protiv kiše za vreme krunisania u Londonu iznosi 7—14%. Uprkos ovako visokoj stopi zakliučeno je dosta poslova, ier su troškovi osiguranika, naročito trgovaca, VrIoO veliki.

— Франнуски министар трговине г. Пол Бастид је обновио свој кабинет. Том приликом за шефа кабинета ушла је — његова жена, г-ђа Бастид. Госпођа Бастид има несумњиво квалификације за то место; она је професор правног факултета у Лиону.

— Министар просвете прописао је Уредбу о оснивању економско-комерцијалне високе школе у Београду, која ће бити државна установа у рангу универзитетског факултета, која се издржава из државног буџета. Настава ће почети 25 септембра. У Економску комерцијалну високу школу примиће се само редовни слушаоци са положеним испитом зрелости или завршеним испитом у др жавној трговачкој или поморској трговачкој академији који буду положили пријемни испит. Настава обухвата 8 семестара. Економско комерцијална школа завршава се дипломским испитом, после чега постоји могућ ност полагања и докторског испита.

— Američka firma »Swift i Co« pronašla ie novi metod presovania creva za kobasice. Novokonstruisanom mašinom učinjeni su suvišnim svi dosadanji komplicirani postupci a omogućeno je presovanje 1000 drobova na sat.

BIBLIOGRAFIJA

Mihajlović d-r Dragoslav P.: Privreda savremene Turske, sa predgovorom Ni. E. Dželal Bajar-a, ministra narodne privrede. — Balkanski Institut, Beograd 19937, VIII + 148 str.

Владимир Розенберг: Инострани капитал у Југословенској привреди, Београд. 1937 године 112 страна. При: мили смо на приказ ову књигу која садржи већ раније објављене чланке у „Привредном прегледу". На ову књигу вратићемо се опширније накнадно у низу чланака које

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 18

-

ћемо посветити питању

иностраног капитала у нашој привреди.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

· Зборови акционарских друштава

-1 мај — Синови Јакова Брунера трговачко д. д. У Загребу (редован). — Млин на ваљке д. д. у Краљевићеву (редован). : -

4 Mai — Југословенско д. д: за цестоградње и водоградње (редован).

7 мај — Индустрија папирнате робе д. д. Загреб (редован). _

8 Mai — Хемокарбон д. д. за експорт и импорт, За-

греб (редован) 9 мај — Апатинска кошарачка индустрија д д., Апа-

тин (редован). — Старо-кањишка прва штедионица д. 1. Стара Кањижа (редован). |

10 мај — Људевит Марке, творница лакова д. Дд, Домжале са седиштем у Љубљани (редован).

11 мај — Хрватска индустрија катрана д. д. у За: гребу (редован). |

12 мај — Текстилна индустрија д. д., Вараждин (редован).

14 мај — „Парагово“ каменоломно и грађевинско д. д. из Новог Сада (редован).

15 мај — „Алда“ механичка ткачница а. д. у Земуну (редован). — Општа привредна банка д. д, Суботица (редован).

16 мај — Мартоношка прва штедионица д. д. (редован). — Стражилово а. д. у Сремским Карловцима (редован). | 17 мај — Штимац и Дрндарски д. д. за промет робом, Загреб (редован). — Штимац и Чавић д. д. за про-

мет робом, Загреб (редован).

19 мај — Банка за трговину и обрт д. д. у Пакрацу (редован).

20 мај — Корес д. д. у Загребу (редован).

22 мај — Југословенска кудељна индустрија д.д. У Бођанима.

23 мај — Браћа Месаровић а. д., Сремска Митровица (редован). — Штампарско и издавачко д. д. у Новом Саду (редован). |

27 мај — Бачко потиска кредитна банка д. д.- У Старом Бечеју (редован). — Француско-српска индустрија цемента и угља а. д. (редован). — Фабрика Гођевац а. д. у Београду (редован). — Бачко потиска кредитна банка д. д. у Старом Бечеју (редован).

30 мај — Београдски кредитни завод а д., Београд (редован). — Хемијска фабрика Брила.д.у Београду (редован). — Јасеничка задруга у Аранђеловцу (редован).

6 јуни — Великобечкеречка фабрика шећера а. д. у

Београду (редован).

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 22 APRILA 1987 GOD.

Novčanični opticai se smanjio za 64.5 mil, na 6.300.6 mil. din. Do toga ie doveo u prvom redu porast obaveza po viđenju za 132,6 mil. na 2,180,4 mil. din. Razna pasiva је роrasla га 17,4 ти. па 315,5 ти.

Џ акнм је пајуес! porast zajmova za 27,8 mil. na 1.684,1 mil. din. Celi porast otpada na menične zaimove, dok su lombardni ostali nepromenieni sa 945,5 mil. din. Priliv deviza koje ne ulaze u podlogu iznosi 26,5 mil. Razna aktiva se povećala za 192 mil. na 1.020,1 mil. din. Povećanie stoka kovanog novca

Oea ay aa aac a UŠner a-