Narodno blagostanje

Страна 280

(за 52) и опанчара (за 21), иако се. врло упорно последњих година тврдило да је неизбежна катастрофа ових грана занатства, па се чак и у овогодишњем извештају тврди да се стање обућара и .опанчара погоршало и У прошлој години!

Ако упоредимо прошлогодишњи извештај нпр. са оним из 1933 г. примећује се велика разлика у начину приказивања. прилика у занатству. Оног претераног пе: симистичког описивања је нестало, али ипак још увек се хтело стварно стање претставити неповољнијим, и поред признања уске повезаности између прилика на селу и оних у занатству и непобитних чињеница повећане Купране моћи сељака. |

Сад се обично пише: „Живот занатлијског сталежа, изгледа, није пошао на боље како би то требало да буде, С обзиром да се свуда осећа живље струјање и да се људи хвале побољшањем... Но, ипак, мора се признати да је извођењем јавних радова један број занатлија, истина не велик, имао добре послове..." marrre Drožla budžetska godina ZaVIЈа зе и Епојезкој s deficitom од 5,5 miliona f. št. Prihodi od neposrednih poreza podbacili su predviđenu svotu, i to je trebala da bude opomena vladi da ne precenjuje izvore prihoda. Predloženi budžet za 1937/88 veći je od ostvarenog u prošloj godini i to na strani rashoda za.35,8 miliona (938,04 prema 902,19) a na strani prihoda za 41,7 (938.99 prema 896.59). Budžet је povećan Zbog паогиžanja. Jedan део većih troškova pokriće se zajmom (80 miliona) a drugi većim prihodom od carina i poreza, zahvaljujući '%soniunkturi. Samo za 15 miliona frebalo ie naći noOV iZVOT. Od:toga 13 miliona dobiće povišenjem poreza na dohotke na 55 ро funti, dakle na 28%, a. oko 2 miliona oporezivanjem viška dobiti industriiskih i trgovačkih preduzeća. Ovaj novi porez nazvan ·je kontribucija narodne odbrane, kao što se za vreme rata sličan porez zvao porez na višak dobiti.

'Porez će' plaćati i akcionarska preduzeća i neakcionarska. Samo što se drukčije proračunava višak dobiti koji će se 'oporezovati kod jednih i drugih. Kod akcionarskih preduzeća oporezovaće se višak iznad G6% i to u slučaju ako ukupan dobitak nije manji od 2000 f. š. Porez је progresivan, tako da se na višak iznad 6—10% plaća 1/5, iznad 10—15% LIM, iznad |5% plaća зе 1/3. Tu prestaje progresija. Neakcionarskim preduzećima višak se računa ne od 6, nego od 8%, i svuda za 2% više, dakle 12,17. Ovde progresiia prestaje od 17%.

Poreskom obvezniku stavlieno je na voliu da mu se višak dobiti izračuna na ovaj način, ili tako da se za podlogu uzme prosečna dobit za poslednjih nekoliko godina (1933—1935). Ovaj porez označen je kao specijalan i privremen, i neće ga uopšte plaćati radnici, činovnici ni slobodna zvanja. On ide na račun dobiti koja naglo raste s konjunkturom j najavljen je još kad je iznet predlog o zaimu za naoružanie od 400 mil. funti.

Na prvi mah začuđava da ie neznatna suma mogla da uzvitla toliku prašinu. Već se bilo govorilo da će opoziciia pokušati da opstrukciiom prisili vladu da promeni predlog.

Uzbuna oko novog poreza narodne odbrane u Engle·skoi Koliko god je preterano uzrujanje, ono ima i osnova. Pryo, |

svaki nov oblik oporezivanja, makar i s malim efektom, izaziva otpor. Drugo, u kasnijim godinama prihod od OVOP роreza imao bi da se poveća do 920 miliona. Treće, makar i. neznatan, on će ići na račun formiranja. novog- kapitala, 'i zato ga smatraju kao vladinu meru uperenu protiv preternog booma. · Napokon, neryozu је · pojačalo i бо Со зе „stvarno

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ | Бр. 18

nije znalo ·koliki je efekat novog poreza. Tvrdilo se da ijedna holding kompanija ima: sama da plati |. milion. Sasvim drugi su motivi zbog kojih su se uzbunili pretstavnici radnika. Engleska ie bila poslednjih godina relativno mirna, bez većih štrajikaških pokreta, zahvaljujući nesmanjenoj realnoi nadnici. U poslednie vreme počele su da

„rastu cene lače, a S druge sirane, Veća dobit potakla је Sin-

dikate da pokrenu pitanje nadnica. Novi porez koji smanjuje dobit na osnovu koje su sindikati hteli da traže Više

nadnice, nije mogao biti primlien bez protesta. Poslodavci, računajući sa zahtevom „radnika, ne mogu očekivati да (се ga oni povući kad se moVi porez ozakoni.

Povišenje nadnita išlo bi tada ioš jače na račun dobiti. I 7810, le razumljivo 560 зе СшШо да се du ODOZIČI protiv noуог рогета zaiedno sa liberalima glasati možda i neki konzervativci. Nije iskliučeno да Rkapitalisti budu popustliivili prema radničkim zahtevima, upravo Zbog OVOZ poreza. Jer ako je jedan deo dobiti i tako izgublien, poslodavac će radije da povisi nadnice i izbegne spor s radnicima, nego da plati porez i da se nateže s njima.

U obrazloženju ministar finansija je rekao da porez opterećuje svaki dobitak, a ne samo ratne industrije. To bi trebao da bude porez socijalne pravde, ali baš u tom Dpogledu stavljaju mu zamerke. Ima preduzeća koja je depresija toliko iscrpela, da ona s velikom dobiti mogu jedva da nadoknade gubitke i nepravedno je da im se navili nov porez.

Pravda će biti slabo zadovoliena ako uspe da se оуај porez prevali na potrošače. To se može.očekivati naročito kod preduzeća koja rade za masovnu proizvodnju. Ako bi htela da to spreči, vlada bi morala da zavede kontrolu cena; međutim, sam iznos poreza je toliko malen da ne opravdava izdržavanje kontrolnog aparata, i to ije uopšte neizvedivo ako se čitava privreda ne stavi pod kontrolu kao u Nemačkoj. Za to nema ni najmanjeg preduslova u engleskim prilikama. Neopravdano je i to što će porez poštedeti posednike obligacija, tako да око Збо гепшјегзког kapitala neće ništa doprineti za naoružanje. Porez је i inače ograničen da se ubire od malog broja lica, pa tim samim. розе пергауедап, гта га Кеупез5. | Značainiji je njegov prigovor što ga stavlia sa stanovišta konjunkturne politike. Novi porez smanjuje razliku između preduzimačke dobiti i kamate, a treba postaviti kao pravilo da ona ostane nepromeniena. Sa stanovišta industrije stavljaju prigovor da će novi porez pogoditi vrlo osetno dividendu i da će radi toga izmeniti radikalno sve one pretpostavke koje su se pravile u vezi s prosperitetom industrije i bile prema tome osnov investicione delatnosti. Ovo se smatra u toliko neopravdanije što su prošlih godina vršene investicije uz veće Žrtve, očekujući da će one biti naknađene kasnijim prosperitetom. Osim toga, samo Za ргуо Vreme predvida se da će porez dati dva miliona. Ali on će izneti više s daljim prosperitetom i industrija od tog prosperiteta neće imati ništa.

Koliko je snažna uzbuna u Londonu vidi se po tome, što se već pronose glasovi da će neka društva koja imaju sedišta u Londonu, a posluju u kolonijama, preneti tamo šVOia sedišta. Ističe se da nije pravo da rudnici zlata iz Južne Afrike, koji imaju tamo sedišta, ne budu oporezovani, dok

oni koji ih imaju u Londonu, moraju da plate porez.

Dok ovo pišemo, pitanje novog poreza nije još re šeno u parlamentu. Ne sumnjamo da će predlog prodreti u osnovi, ali nije isključeno da će vlada prihvatiti amandmane koji trebaju da ovai porez мете. što. elastičnijim i. pravednijim. U prvom redu. Tadi зе о 'godinama koje će biti uzete

kao polazne та. proračunavanje viškova dobiti. Oni. bi bili