Narodno blagostanje

Страна 292

остали радници који ће морати да дају најмање око 10% своје наднице за три гране социјалног осигурања (болесничко, за несрећне случајеве и пензионо). Једни се сасвим ослобађају; социјалнога осигурања, а код других се оно проширује.

Нова Уредба од 22 марта о. г. кратка је и садржи углавном оно што и Закон. Она предвиђа ступање на снагу ове гране осигурања 1 септембра о. г, од тога дана почиње плаћање приноса, које је Закон предвидео у износу од 3% обезбеђене наднице. Осигурање за изнемоглост, старост и смрт, по члану 2, спроводи се код Средишњег уреда за осигурање радника и то само за она лица која плаћају осигурање за случај болести и несреће код Сузора. Лица која су ослобођена од обавезе осигурања за болест и несрећу, ослобођена су и од овог новоуведеног.

Члан 4 Уредбе предвиђа образовање потпорног фонда код Сузора од прописаних приноса осигурања за изнемоглост, старост и смрт ради давања потпора за изнемоглост и старост оним лицима, која због одлагања спровођења осигурања нису могла до сада стећи право на ренту за ове случајеве. У овај фонд улагаће се првих 2 година највише 6%, других пет највише 4% и трећих пет највише 2% од прописаних приноса.

Чланом 5 дозвољава се послодавцима да плаћају и веће приносе од прописаних у циљу повећавања права њихових радника на пензију, инвалиду и посмртнину.

Наредба, која је донета уз Уредбу, заснива се на

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_Бр. 19 _

овлашћењима која су Закон и Уредба дали Министру социјалне политике и народнога здравља. __

Добровољно осигурање није дозвољено.

Оним лицима која су плаћала принос за пенсионо осигурање код Пензионог завода за службенике у Љубљани, Братинских благајни или Шензионог фонда Дирекције речне пловидбе, а дођу под надлежност Сузора признаће се раније стечена права, а дотична установа предаће прописане приносе установи код које се стекло право на пензију, инвалиду или посмртнину.

По члану 6 Наредбе лица која потпадају под рударске законе обавезна су на осигурање за изнемоглост, старост и смрт код Братинских благајни, као и до сада, али се проширује и на она лица, која су „Правилима 6.6.' од 16 фебруара 1988 год. била изузета.

За особље Државних саобраћајних установа које је осигурано код хуманитарног фонда, а није до сада осигурано за изнемоглост, старост и смрт, каже се у Уредби, издаће потребне прописе Министар саобраћаја у споразуму са Министром социјалне политике, а на основу чл. [5] Закона о осигурању радника.

а Наредбом су регулисана и друга питања правне и формалне природе.

И Уредба и Наредба, у колико не значе примену одредби предвиђених законом, садрже и дају заковску снагу сугестијама и предлозима г. Матијашића, директора Сузора. ЈУ НОВИ СОЦИЈАЛНИ ТЕРЕТИ И ЊИХОВ ЕФЕКАТ

Целокупни социјални терети проузроковани осигурањем код Сузора, Братинских благајни и Пенсионог завода за намешетнике износили су у прошлој години око 490 милион динара, од чега отпада 250 мил. дин. на послодавце, а 170 мил. на раднике и намештенике. По г. Матијашићу, увођењем радничког осигурања за случај изнемоглости, старости и смрти терети социјалнога осигурања би се попели на преко 520 мил. дин. (300 мил. дин. за послодавце и 220 мил. д. за раднике), повећали би се код првих 20% а код других за 30%. Г. Матијашић је узео у обзир 565.000 осигураних са просечном надницом од 21,6 дин, те би приносна стопа од 3% обезбеђене наднице дала приходе од 104 мил. дин. годишње. Међутим, у међувремену је порастао и број осигураних (у децембру 1936 год. на 635.500) и осигурана надница (на 91,8 дин.).

Према томе би се повећали не само укупни терети con. осигурања него и они за осигурање за случај изнемоглости, старости и смрти (на 117 мил. д.. Привредне организације их цене на 110 мил. дин. Они ће варирати, што ће зависити од кретања запослености и надница. Просечни месечни принос би износио код обезбеђене просечне наднице од 21,65 дин. (540 дин. месечно), месечно 16,24 д., од чега пола плаћа радник а пола послодавац, код најмање наднице испод 8 дин, т. зв. шегртске принос би износио месечно 4,5 дин.; а код највећег надничног разреда са обезбеђеном надницом преко 48 дин., 36 дин. месечно. Према томе, просечни месечни принос по члану за ову грану осигурања кретаће се од 45 до 36 дин.

Из ових приноса Сузор треба да плаћа осигуранинима: 1) Инвалидску ренту после 4 године (200 недеља) улагања изнемоглим лицима која износи пре 10 година улагања осмоструки просечни принос а после 10 год. исто као и старосна, двадесетоструки принос последњих 10 г. (до 36% о. м., т. |. нешто преко 130 дин. просечно, а кретала би се од 36 дин. за оне са надницом испод 8 дин. до 290 дин, за оне са надницом преко 48 дин.; 2) старосну ренту

после 10 година (500 недеља) улагања лицима која су навршила 70. година живота; а износила би просечно око 900 дин, а кретала би се од 55 до 480 д.; 3) у случају смрти лица за која је уплаћено 100 недеља (2 год.)приноса даће се, поред погребнине, деци испод 16 година дечја рента у висини :/, права на ренту за свако дете, а удови“ ци потпору за 3 године у | годишњег износа мужевљеве ренте. Годишња рента може се давати и родитељима, унучади, браћи и сестрама испод 16 година.

Улози ће се враћати само ако осигурано лице наврши 70 година живота пре него што је стекло право на ренту и у случају удаје осигуране женске.

Повећавања рента са годинама улагања нема. И a: Матијашић констатује да је таква рента малена (што је последица малих приноса), и да је њен недостатк што се не повећава са продужењем плаћања, док се старосна рента прекасно даје и мисли да то треба касније уклонити.

Поводом доношења Уредбе Министар соц. политике и народнога здравља је изјавио да је отсуство ове врсте осигурања нанело материјалну штету не само радничком осигурању, него и држави, јер су остарели и изнемогли радници падали на терет осигурања за случај болести, јавног милосрђа, општина и државе, и његово увођење претставља акт социјалне правде како у корист радничке класе, тако и привреде, па и саме државе. Ствара се капитал из кога ће се давати зајмови држави, бановинама, општинама, за подизање здравствених, социјалних и културних устнова, а један део сретстава ће се употребити за сузбијање туберкулозе и подизање народнога здравља. Смањиће се и незапосленост, јер. ће многи изнемогли старци, кад им се обезбеди пензија, напустити: посао; смањиће се и управни и административни трошкови: Уреда за осигурање радника, јер се чиновнички апарат неће повећавати, а неће бити ни нових режија. | |

(С друге стране, изјавио је господин министар, да ћ се подвргнути ревизији целокупно уредско пословање, 2 нарочито лекарска: служба у циљу смањења издатака и

и: