Narodno blagostanje

· Страна 316

марака. Они су већи од половине свих издатака од кад је почело грађење цеста (14145 мил) На копање земље и насипање утрошено је 187,6 мил. на колске цесте 176,5, на пешачке 90,6, на мостове 73,1, на управне трошкове 40,9 мил. превозне трошкове 42,4, камате 29,2 и откуп земљишта 21,6. Менични кредити из ранијих година већином су претворени у средњерочне. До конца 1986 предато је промету укупно 1087 км. цеста (1985 = 108) а дужина у градњи повећана је са 757 на 1644 км. Број довршених мостова попео се на 2666 (1361) а нових је започето 851. Највећи број запослених радника био је 121,688.

— Министарски савет одобрио је Генералној дирекцији железница набавку у иностранству 20 специјалних кола за превоз свежег воћа, 15 за угаљ и 40 кола — цистерна за бензин.

— Генерална дирекција државних железница израдила је план о набавци железничког материјала у оквиру већ одобреног кредита од 400 мил. дин. који је изног имао да служи за набавку у Немачкој. Набавка потребног железничког материјала извршиће се у земљи и у иностранству путем појединачних лицитација и то до 34 мил. дин. у готовом, а остали материјал до 400 мил. на кредит.

ШТРАЈКОВИ

— Талас штрајкова и синдикалног организовања прешао је из САД. у Канаду. Љујсова група основала је до конца априла у Канади 62 своја синдиката од чега 15 у челичној а 34 у рударској индустрији. Њихова снага рачуна се на 50 хиљада чланова.

— Штрајк рударских радника у Ладање Доње завршен је компромисом, на основу којег ће бити смањене наднице за 10% уместо 15% како је предложила управа рудника, али су исплаћене заостале наднице.

—- Грађевински радници у Суботици ступили су У штрајк пошто послодавци нису хтели да пристану, да се наднице, које су биле утврђене истеклим колективним уговором на 3—4,25 по сату, повисе на 4,50—6,50 дин.

РАЗНО

— Г. Војин Ђуричић, управник Државне хипотекарне банке, указом Краљевског намесништва постављен је поново за управника за идућих 5 година.

— Милански сајам, који је недавно затворен, дао је одличне резултате. Број фирми које су излагале повећао се са 5826 у прошлој години на 5485, а број посетилаца достигао је рекордну цифру од 2,267 милиона што је за 252 хиљаде посетилаца више но прошле године.

— У Анкари је отворена изложба угљеног горива и горења. Овој изложби није толико циљ да подигне продукцију угљена, колико његову потрошњу т. Ј. да се становништво уместо дрвеним угљеном почне служити каменим угљем. На изложби су заступљене 62 фирме од. чега 1!

домаћих а 51 страна. Међу страним фирмама налази се и.

једна наша,

— Дубровачки срез повео је казнени поступак против месара, који су повисили цену месу без овлашћења. Убудуће према наредби цене првој и другој врсти меса имају бити означене на таблицама у радњама.

— Загребачко поглаварство издало је: наредбу да цене месу морају бити означене на таблицама у радњама.

— Друштво кућевласника у земљопоседника у За--

гребу на својој главној скупштини донело је резолуцију У којој тражи да се укину димничарски реони са сталним мајсторима и да се дозволи кућевласницима бирање овлашћених димничара. Исто је одлучено да се замоли министар финансија о поновном утврђивању прихода од кућа за 1988 год. пошто се он од 1985—1987. год. смањио више него за 20%.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 20 ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава.

15 мај — Банка за трговину и промет д. д. у Загребу (редован). — Југосл. д. д. за промет ПЏарамунт филмова у Загребу (редован). — Мотор Унион д. д., Загреб (редован). .

19 мај — Нови Кромар д.д. за трговину шарафском, жељезном и металном робом у Загребу (редован). Југословенско рибњачарство д.д. у Слав. Броду (редован).“ — Јавор д. д. у Загребу (редован).

20 мај — Творница жичане робе д. д., Велика Кикинда (редован). — А. Б. Ц. трговачко а. д., Београд“ (претходни) — А. д. „Јелица“ у Чачку (редован). — А. Е. Г. Унион југосл. д. д. за електрику, Загреб (редован). Први осјечки млин на ваљке д. д., Осијек (редован).

22 мај — Овекс извозно д. д. у Загребу (редован). = Иван Пенић д. д. у Загребу (редован). — „Лим“ д.д, творница жељезних бачава, металних производа и кисика, Загреб (редован). — Царинска и јавна складишта д. JL, Загреб (редован). — „Искра“ творница кемичких производа и свијећа д. д., Загреб (редован).

23 мај — Вараждинска индустрија свиле д. д., Вараждин (редован). — Вуна-текстил д. д. за производњу и трговину текстилне робе и кемијских производа у Вараждину (редован).

24 мај — Кинематографско д. д., Карловац (лан). — Инжињери Кајзер и Шега грађевно д. д. у Загребу (редован). — Новосадска фабрика шрафова и гвоздене робе д. д. у Новом Саду (редован). — Грађанско електрично д. д. у Новом Саду (редован).

25 мај — Столарска индустрија д. д., Загреб (редо-

ван). — „Славија“ творница кемичких производа д. д., 3aгреб (редован). — Д. д. за техничке и здравствене потребштине у Загребу (редован). — Столарска индустрија А де

Загреб (редован).

26 мај — Пучка дионичка штедионица у. Новој Градишки (редован). — Новоградишка штедионица JL. JL; Ho ва Градишка (редован). — „Монтаника“ д. д. у Загребу (редован). — Сједињене творнице стакла на дионице, Загреб (редован). — Керамичка индустрија д. д., Загреб (редован). — „Елин“ иугословенско друштво за електричну“ индустрију д. д. у Загребу (редован).

27 мај. — Континентално извозно друштво а. д. У Београду (редован).

28 мај — Инд. жељ. намештаја и метала д. д. у Су-: ботици (редован).

29 мај — Чаковечка међумурска штедионица д. д. У Чаковцу (редован). — Чаковечка јавна сладишта д. д. У Чаковцу (редован). 1

80 мај — Прва тителска штедионица д. д. у Тителу (редован). — Београдски кредитни завод а. д. у Београду (редован). — Српска штедионица д. д. у Новој Градишки (редован). — Сутинске топлице д. д., Златар (редован).

31 мај — Аранђеловачка Пода банка, Аранђеловац (редован).

10 јуна — „Оград“ опште грађевинско а. д. за Јавно

радове у Београду (редован). 13 јули — Творнице алиментарних конзерва „Нептун“ д. д. У Сплиту (редован). |

Трговачки регистар |

| _ „Ко-оп" хотелско акционарско „друштво, „упис фирме у Београду са. главницом од 500.000 дин. и чланова. управног одбора г, г.: Штиблера Милоша, Иконића Милана, Вулетића Мирка, Трајковића Бранислава и Делића Саве. — „Југо-вулкан а. д. у Београду, упис фирме са главницом од 665.000 дин. и чланова управног одбора-г.г: