Narodno blagostanje

Страна 404

се споразумети хоће ли то учинити у истој мери. Ако би обориле цену различито, пореметио би се садашњи однос између долара и фунте, куповна моћ једне новчанице скочила би на рачун друге, а то би имало далекосежних последица на извоз из ових земаља.

Пошто промена цена није никакво решење, и пошто о златном важењу не може бити говора док се бар не провентилирају питања обнове међународне трговине, држимо да ће ИС. А. Д. и Енглеска остати код садашње праксе. За сада у прилог тога говори више него сам деманти гласова о промени. Егализациони фонду Лондону откупљује све количине које се последњих дана нуде. У С. А. Д. расписано је издавање нових благајничких записа од 800 мил. долара. Од тога три стотине служе за покриће буџетског дефицита, а 500 за куповање злата које ће и надаље бити стерилизовано. Тиме је тежња за уравнотежењем бупета засада напуштена. Али сигурно не за увек. Превише је што је државни дуг нарастао за го-

ТУ ШТА ЈЕ ОСТАЛО

Злато се наметнуло људском друштву као најприкладније платежно средство. Накнадно је дошла теорија да објасни зашто је то средство најпрактичније. Пракса је била та која је до извесне мере усавршила његову функцију. Теорија јој је помогла да настави започето. Кад је у пракси, отежавањем размене добара, функција злата отежана, јавља се и теорија о његовој сувишности. Пледирајући за успостављање златног важења долази се у сукоб с модерним теоретичарима који су одрекли злату сваки значај и као средству размене и као мерилу вредности. Прелази оквир овог чланка да се упуштамо у теоретску дискусију по питању улоге злата. Али пошто су становишта оних који одбацују злато популаризирана, тако да пледирање за злато изгледа као анахронизам, истакнућемо зашто то ипак није.

Злато. је демонетизовано у читавом свету. Али и поред тога оно је остало светски новац. Као у време пуног либерализма, златом се може купити неограничена количина добара свих врсти и у свим земљама. Примају га врло радо и земље с везаном привредом. У Енглеској се чак појавило мишљење да је Немачка дошла у ситуацију где ће започети с тезаурирањем злата. Злато је једино средство за склапање међународних и дугорочних уговора о плаћању. Златне резерве су легитимација кредитне способности.

С демонетизацијом раскинута је само формална веза између злата и новчанице. У јануару 1934 утврђена је у С. А. Д. откупна цена злата са 35 долара по унци. Влада је задржала себи право да може сваког часа променити цену. Али ако нема то овлаштење унапред, влада га и код златног важења може добити од парламента и променити златну садржину новчанице. Фунта није златна валута. Али Егализациони фонд држи спремно злато да у сваком случају интервенише ако би њезин курс почео да се колеба. Колеба се курс и новчаница са златном подлогом. Курс фунте је годинама релативно толико стабилан као да је она златна валута. Тако би се за фунту могло рећи да је она у својој новчаној функцији стабилизована,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

- тражња не замени оном која ће

Бр. 26

дину дана са 31,6 на 36,2 милијарди. Зато се може пре претпоставити да је садашња акција за одржање цена злату један од напора да се добије времена и да се види како ће се завршити енглеско-амерички трговински преговори. С њима ће бити решена и судбина златног важења. У тој неизвесности вероватно је да ће тржиште злата остати немирно.

Да резимирамо у чему је суштина проблема. Употреба злата је смањена, а производња се повећава. Ново злато апсорбира тражња која произлази из коњунктурне политике. Ако се вештачка претстављати стварне потребе за златом, показаће се једнога дана да се злато производи сувишно. Јер само један мали део злата употребљава се индустријски, а већи треба да служи у промету. За тај већи део, због којега је искрснуо проблем, има само једно решење, повратак златног важења. С овим је исцрпен проблем.

ОД УЛОГЕ ЗЛАТА»

златна валута, само што не постоји обавеза размењивања за злато. Фактично се она размењује за злато, уколико то захтева међународни промет. Обавеза размењивања је укинута као резерва за сваки случај. Поред злата Егализационог фонда и Енглеске банке иза фунте стоји целокупна енглеска привреда и држава са својом финансијском политиком. У блоку с фунтом стоји низ новачаних папирних система. Преко фунте сви су они везани за злато.

Место да се каже да је злато напустило потпуно своју улогу, могло би се рећи и то, да је у тој његовој улози постигнута већа еластичност. Она се састоји у овом. И пракса и теорија слажу се у том да је за унутрашњи оптицај непотребно злато, него само у односу према иностранству. Новчаничној банци као регулатору новчаничног оптицаја и националног кредита непотребно је злато. Уколико је потребно за међународни саобраћај, држи га Егализациони фонд. Кад би се испразнило злато из овог фонда, питање је како би се кретао курс фунте и какве би све мере морала предузети енглеска влада да сачува привреду од јачих потреса.

Француски франак, кад је укинуто златно важење, није постао чисто папирна валута, јер је законом предвиђено у којим ће се границама кретати вредност франка у злату. Ову везу са златом сачувала је и немачка марка иако припада везаној привреди, која је у том правцу отишла најдаље.

Готовост којом се злато прима неограничено у свету, показује да је оно. остало средство плаћања. Стављене су му запреке да врши своју улогу. А по том што су новчанице водећих земаља у свету у коначној линији везане за злато, показује се да је оно остало и мерило вредности. Ако се хоће и данас, кад је укинуто златно важење, да изрази у ком се правцу мењају привредне прилике у свету и унутар појединих земаља, има само једно сигурно мерило, злато. То. долави отуд што је оно сачувало добар део своје улоге коју је-вршило у доба либерализма, и зато што му је вредност релативно стабилна, тако да се према њој,