Narodno blagostanje

_ Т август 1937,

— Тресет садржи и остатке влакна из стабљика разних трава и њиховог корења. Ова влакна су већ у току прошлог рата искоришћавана за прављење коњских покривача, грубих конопаца, али не у великој мери. Несташица сировина у Немачкој навела је опет произвођаче да тресет узму као сировину. Конструисане су машине за чишћење влакна, и подигнута предузећа већег обима, али још увек она раде само са 50% капацитета.

= Фабрика локомотива у Скотсвуду, која припада бившем Армстронг-концерну, продата је непознатом купцу, сматра се држави. Ову фабрику узеће у закуп фирма Армстронг-Викерс и производиће у њој ратни материјал. Тако друштво нема да сноси терете адаптације, и Да осети тежину кризе, кад се производња смањи. | — Фабрика стакла П. Теслића у Сиску се проширује, чиме ће бити омогућен рад у фабрици три смене за 24 сата. Капацитет се повећава за преко 50%.

— Američka čelična firma Bethlehem Steel Corp. daje za drugu četvrt o. 2. dividendu od 1.50 dol. po akciji, prema 1. dolaru za prvu četvrti. Ukupna dobit iznosi 10 mil. dolara u drugoj četvrti 1937 i 18,32 mil. za prvo pola godine. Narudžbe su stigle u vrednosti od 147,27 mil. dolara prema 89,56 mil. Dr. god.

— Medunarodni karte! koksa osnovao je kontrolno društvo sa kapitalom od 100.000 belgiiskih franaka, pod imenom »Association International de Cokes«. Zadaća je društva da prema sporazumu o proizvodnji i prodaji koksa kontroliše izvozne cene i količine. Članovi su nemački, belgijski, engleski i poliski proizvođači. koksa.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Ирак је добио од Енглеске свој први зајам у иностранству у износу од 3 мил. ф. ст. Од тога ће сеу прво време уписати само 1 мил. фунти и употребиће се за градњу железница. Зајам је гарантован приходом од петролеја.

— На исти начин на који су дале злато Бразилији, САД. ће дати и Перу- -у Колумбији и Чиле-у.

— Код Пензионог фонда за приватне чиновнике у Љубљани закључила је Банска управа Дравске бановина зајам у износу од 7 мил. дин.

"— Министар финансија прописао је правилником, да разрез, књижење и наплату приреза за пољопривредне коморе врше пореске управе. Пошто је припадништво у комору обавезно за све пољопривреднике, коморски при: рез се разрезује без обзира:на пристанак пореског обвезника. За лица која не морају али могу да буду чланови пољопривредне коморе порез ће се разрезати на основу

пријаве коморе да су се дотична лица добровољно прија“ |

вила за чланове. За основицу приреза служи земљарина, а код добровољних чланова који не плацу земљарину течевина. НОВЧАР ство

|| — Белгијске штедише уложиле су 1936 год. у разне штедионице 3051 милион белг. франака према 2865 милиона у 1936 год. Повучено је 2662 милиона (2940 у 1985). Заједно са каматом од 319, разлика износи 1157 франака пема 219 претпрошле године.

— Румунија је путницима који иду у иностранство одобрила да могу без нарочите дозволе изнети сем досадашњих 2000, леја у националној валути и страних банкнста'у вредности од 2000 леја. Само за ческе круне, шилинге и пенге ограничен је овај износ на вредност од 1000 леја.

- — У румунску луку Констанцу већ су стигле прве пошиљке“ злата румунске Народне банке који је ова држала у 'депбу код француске Народне банке и које представља задњи део румунског злата депонован у иностран-

" НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 507

ству. Депо се састојао из 619 шипки злата у тежини од 7818

"кг. и 950 хиљада златних фунти стерлинга у тежини од

6956 кг. Укупна вредност овог злата износи са 98% прима 4 милијарде леја и лежала је у депоу као гаранција за испуњење разних финансијских обавеза румунске државе.

—_ У Белгији је донесен закон о опорезивању спекулације поводом девалвације франка 1985 г. За 1987 год. уплатиће се 20% обрта свих терминских послова девизама и златом закључених између ! новембра 1984 и 29 марта

1985 године.

— Питање издавања облигација од стране индустријских предузећа у Аустрији много се претреса ових дана. Закључено је да се кредит не тражи преко појединог предузећа него преко нарочите заједничке индустријске организације. У обзир долазе само предузећа са капиталом преко 100 хиљада. Да би се имао преглед потребног капитала за финансирање Индустријско удружење циркуларом је упитало своје чланове колики им је кредит потребан.

— Opšte iugoslovensko bankarsko društvo a. d. u Веоgradu održalo je devetu glavnu skupštinu 31 ЈШа о. ge. IZ izveštaja upravnog odbora proizlazi da jie banka, uz održavanje velike likvidnosti, i u prošloj godini posvetila svoiu pažnju poglavito razvoiu obimnih štednih i tekućih bankarskih poslova. Kao važniju promenu prema prošlogodišnjem zaključnom računu valja istaći s jedne strane dalji porast uložaka na knjižice i po tek. računima, s druge strane pak povišenje plasmana u kreditnom poslu, kao i povišenje stavki dužnika za izdane garancije i kaucije. Poslovni višak iz 1936 god. iznosio je 3,8. mil. din. Sa prenosom iz prethodne godine od 817,104, stajao je glavnoi skupštini na raspoloženju iznos od 4,6 mil. din. Od toga je radi čuvanja internih specijalnih rezervi upotrebljeno 3,4 mil. za već predviđene otpise starih nenaplativih potraživanja, dok je ostatak od 1,2 mil. prenesen ma novi račun. Od naročite je važnosti za banku zaključak glavne skupštine, prema kojem se, u svrhu opsežnije konsolidacije zavoda, stvara nova specijalna rezerva od 927 mil. din. uplatama, koje su već osigurane od grupe glavnih akcionara banke.

— Сумер банка која финансира индустријализацију Турске повисила је капитал са 62 на 82 мил. т. лира.

— Банке на подручју Дравске бановине су имале ! Јула пр. г. 5566 мил. дин. улога по текућим рачунима, према 588,2 мил. дин. 1 марта т. г. По уложним књижицама имале су ! јула 2514 мил дин. према 2836 мил. дин. 1 јануара т. г. i

— Јбубљанска кредитна банка ће од 1 августа т. Г. исплаћивати све старе улоге на књижице и текуће рачуне до 8.000 дин. по стању 26 маја 1932 год. Неподигнуте камате и улози до 30 септембра биће пренети на нове у свако доба расположиве кредите.

=— Од 1 августа о. г. обуставља се упутнички промет с Немачком, који је био успостављен 16 јануара 1985 године. |

— Бугарска аграрна и задружна банка закључила је 1936 г. са добитком од 20,6 милиона лева. Банка је давала ситне, краткорочне кредите (до једне године) и потпомагала задруге. Банка је повећала у 1936 г. свој обрт на 108,5 мил. лева. Она је откупила акције хипотекарне банке, које су биле у страним рукама, што је створило могућност реорганизације хипотекарних зајмова.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

| — Увођење 40-сатне радне недеље у Француској изазвало је у многим предузећима потребу за страним радницима. Страни радници у Француској сада траже: право на рад, право на повластице по социјалним законима, укидање изгона и олакшање формалности за стицање француског држављанства.