Narodno blagostanje

паре ан

7. август 1937,

Suprotno prilikama na svetskom, na domaćem tržištu sve do srede situacija je bila nepromenjena. U sredu međutim, Prizad ie spustio svoje otkupne cene za 10 din. po mtc. i za pojedine relacije plaćao (za šlepovsku robu): Tisa I 180, Tisa II 179, Begei 179, Tisa kanal 178, Dunav kanal i kanal Kralia Aleksandra 176, Dunav—Bačka, Banat i Barania 178, Dunav—Srem i Drava—Slavoniia 176, Dunav Srbija 175,

'Sava—Srbijia, Srem, Bosna 174 din. za mic. Što se tiče Va-

gonske robe Prizad, za sada, dok ne bude imao mogućnosti za nien izvoz, kupuje ovu samo u relaci{ama šleparskih pretovarnih stanica i to za 2.— din. jevtini|e radi pokrića pretovarnih troškova. Spuštanje otkupnih cena Prizad је тонvisao padom cena na svetskom tržištu. U vremenu od 17 jula do 3 avgusta izvozni paritet prema Liverpulu popustio ie sa 175.50 na 160.— din. ti. za 15.50 din. Prema tome, i nove Prizadove cene ostale su za 20—925 din. iznad izvozno” pariteta. Ponuda na tržištu bila ie i ove nedelje dosta jaka, jer mlinovi kupuju neznatne količine pa je sve upućeno Prizadu, koji je do sada kupio već oko 7000 vagona prema 3,500 vag. za isto vreme prošle godine.

Sredinom nedelje izvozni paritet prema Liverpulu pao je na 152 din.

Kukuruz. — Na svetskom tržištu kukuruza situacija u ovoj nedelji ostala je nepromenjiena. Tempo ukrcavania u Argentini popušta, ali za sada sve ukrcane količine nalaze plasman. Argentina, i pored toga što ima još znatne količine za izvoz, ukrcava obazrivo, jer očekuje da će se za veći kvantum uskoro javiti tražnja iz Kanade u kojoj je, usled suše, stočna hrana veoma omanula. Promptna roba u Roterdamu rađena је ove nedelie na bazi 5.40 111. ха mic. a za decembar—ianuar po 5.37 hfl. Čikago, usled očekivanja egzorbitantne berbe,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 511

dosta je labav. Terminski kurs za septembar sišao је па 97 centi za bušel, a za decembar na 66 centi. Kao što se vidi, u S. A. D. prilike su se ponova normaflizovale i između cene pšenice i kukuruza javila se ponova uobičajena diferencija, dok je ioš pre dva meseca kukuruz bio skuplji od pšenice.

Domaće tržište je bez promena. Austrija i nordijske zemlje, s vremena na vreme, pojavliuju se kao kupci, a isto tako i Prizad, koji pokriva nemački superkontingent. No poslovanije sve više prelazi na pšenicu, tako da se kukuruz sporadično radi. Ponuda je u srazmeri sa tražniom fe su usled toga cene postojane. Paritet šlep Dunav rađen je ove пеdelje 96—97 din., a vagonska roba paritet Inđija 91—94 din. prema kvalitetu. Danska je plaćala ove nedelje šil. 192 cif luka, kojoj je ceni odgovarao paritet šlep Dunav 93,30 din.

Stanjie useva je veoma zadovoljavajuće.

Stoka. —:·: Na bečkom tržištu svinje su rađene ove nedelie po 1.40 do 1.67 šil. prema kvalitetu. Na praškoj pijaci cene su bile 6.30 do 7 kr. prema kvalitetu.

Goveda su u Beču rađena po 0.75—1.45 šil. prema kvalitetu.

Voće. — Izvoz svežeg voća u punom je jeku. Šljive su rađene u Beču od 20 do 55 gr. kg. Velike razlike u ceni DOtiču otuda što se ne pazi na kvalitet robe te ona lošijeg kvaliteta izaziva obaranje cene i za bolju robu. Na praškom tržištu šljive su rađene po 320—350 kr.

Otpočeo je takođe i izvoz grožđa, ali u malim Кобе nama. Veći izvoz počeće tek za dve do tri nedelje.

Jabuke u Pragu prodavane su po 260—980 kr. U Nemačkoj tržište ie pokvareno blagodareći konkurentskoi borbi naših izvoznika, koji su srozali cenu na nerentabilni nivo.

ЈЕНЕ ЈИ ЧИ ЗЕРО ЈЕВР А ЧИ ЕСА та |

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

'Перавниниса Кере лаки рака Филијеала У БЕОГРАДУ — Пошт. фах 17.

Прима улоге на штедњу но најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и иностранству, Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ HEH AMA | PEDI — Филијале у РОК Љубљани, Сарајеву И O)

= PRVA ЈАЈА

ПН ENJA,

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније je сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и пепланују код свих пошта без икаквих трошкова,

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ. НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА, | па УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

| „Обавештења. дају Поштанска штедионица и све поште у земљи.

| Š а сиса и PVR NO а E Ze У о