Narodno blagostanje

7. август 1937.

Godina 1936 donosi preokret u razvoju indeksa svetskih cena, koji po prvi put raste, i to kod životnih namirnica sa 40,5 (1935) па 42,5, а kod sirovina: i poluprerađevina sa :39,5 na 415. Onai gotovih proizvoda pak ostao je nepromenjen na 48. Time su se makaze cena, koje su se već pre počele ztavarati, ioš više zatvorile, do G poena razlike, a razvoj situacije neindustrijskih zemalja u međunarodnoi razmeni dobara znatno se popravio. Tendencija indeksa cena izvoznih artikala neindustrijskih zemalia nastavila se u početku tek. godine, kao što pokazuje statistika, ubrzanim tempom. Pšenica le u februaru u SAD iznosila 65,8% cene iz 1929 prema 53,0% u decembru 1936, kaučuk 63,7 % prema 56,4, bakar 37,6% prema 33,1 #д. Тако је ргојесе |. g. donelo malu reakciju na ovaj nagli skok cena, ipak se može govoriti, da ie 1937 godina donela dalie zatvaranie makaza cena pomenutih grupa proizvoda. S tim je smetnja svetskoi razmeni dobara, ukoliko je ona dolazila od diskrepancije cena industrijskih i neindustriiskih zemalja, svedena na minimum i mi danas imamo stanje slično onom iz 1999 godine. =c——si:I === ||WniyhH y ранијим бројевима о кризи француских финансија истакли смо да је основни проблем у том да влада здравом економском политиком поврати поверење капитала. Јер поред нових уштеда, државна каса има још толико непокривених расхода да их може само покрити зајмом. Игдаци редовног и изванредног буџета премашују приходе за 47 милијарди франакг Министар Боне успео је да ову цифру смањи за 28 милијарде, али само тако што је повећао приходе државе на рачун пореских обвезника и потрошача.

Оснављање француског државног кредита

Пре свега, приходи се повећавају за 10:/, милијарди од царина и пореза. Дефицит жељезница смањиће се са 6"), на 4 милијарде. Издаци на наоружање неће изнети 16 него 11 милијарди, а за јавне радове предвиђено је 3: место 6 милијарди. Смањиће се расходи неких јавних тела, које је подмиривала државна каса (општина града Париза и т. д.). Према томе остаје да се у 1938 извуче са тржишта капитала 24 милијарде, и то франака који су за 40% испод Поенкареових. А за то је потребно да се успостави државни кредит.

Влада је пошла једним нарочитим начином да то постигне. Основан је фонд за подржавање ренти. Годинама Француз већ нерадо купује државне папире, што значи да је штедиша отказао држави кредит. То је допринело да папири падну, и да им курсеви не буду сигурни. А код мало критичне ситуације они се показују најнесигурнији. Овакво стање курсева отежава још више нове зајмове. Зато је влада одлучила да интервенише непосредно код подржавања курса ренти.

За огромну масу државних папира тешко је формирати. тако богат фонд да би могао успешно да интервенише. Белгија је имала сличан случај. Са 1 милијардом Франака 1985 требало је интервенисати на тржишту ренти. Фонд се исцрпео, и ренте су ипак пале. Ефекат је био тај да су мање пале, него што би без интервенције.

Ова метода је сасвим различита од енглеске и амег-

_ричке политике отвореног тржишта. Тамо држава купује |

папире од банака, а не од публике директно, као што ће

5 i : бити случај у Фуанцуској. Држава их не Kymyje HOBUAHHцама, тако да се са сваком куповином повећава оптицај,

него издаје краткорочне. менице, које на тржишту имају карактер новца, Тим начином регулише се оптицај новца, ствара се већа или мања маса -у оптицају ти тако се делује ва кретање каматне стопе. Сврха политике отвореног ip-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

трана 505

жишта је да се оствари што равномерније кретање при:

вреде, док је код фонда за помагање ренти једина сврха

да се успостави државни кредит.

Средства фонда добиће се ревалоризацијом златне подлоге Француске банке. Прва ревалоризација извршена је у септембру 1936, и то од 65 на 49 милиграма. Другом ревалоризацијом, са 43 милиграма злата за франак добиће се око 6,8 милијарди, са ревалоризацијом девиза око 7 милијарди. Један долар био би раван 22,96 ревалоризирана франка, а фунта стерлинга 114,10.

Да би могла купити ренте држава ће за фонд узети 7 милијарди новчаница из Француске банке. Покриће за ове новчанице биће ревалоризирано злато. То је пут у инфлацију. Са тим новчаницама држава ће откупити папире,

по којима је она дужник, да би тим повлачењем једног

дела папира створила боље услове за нову емисију. И зато се овом операцијом ствара само пролазно и несигурно поверење публике. Ренте су скочиле за 5% у року од неколико дана. Али тај оптимизам има више подлоге у расположењу владе да направи уштеде, него у вери публике у оснивање фонда за помагање ренти. У Лондону сматрају да би боље било да је ових 7 милијарди дотирано фонду за одржање франка. То је разумљиво, јер Лондону није пријатно да курс франка остане слободан и да се спуст» прениско.

Као пролазна мера, да се спрече снажна колебања курсева и да се ограничи деловање спекулације, фонд за помагање ренти могао би се бранити. Али он ће са својим развијањем инфлације бити одвише слабо средство за успостављање државног кредита. М зато, опет као једино средство, остаје здрава економска политика, која би привукла француске капитале из иностранства, и тим самим подигла и учврстила курсеве ренти и учинила сувишним фонд за њихово подржавање.

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

пРимеУју се код фабрикације наших

GARGOVL MASMBA

и дају им онај квалитет, који гаБанту сигуран и економичан погон. ,

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc, ЗАГРЕБ БЕОГРАД