Narodno blagostanje

Страна 604

da promeni pravac za Daleki Istok, i da ide kroz Panamski kanal. Takse za prolaz kroz Panamski kanal su niske, a nije iskliučeno da bi mogle biti snižene, a i premija osiguranja je niža, tako da bi se tim izravnali veći troškovi dalekog puta. — Japanske parobrodarske Штаје, Које saobraćaju sa Апејта от 1 !ndijom pozvale su engleske linije na konferenciju da se sporazumeju o isključenju konkurencije. Povod ovom pozivu dala je indijska vlada Која ie odlučila da uvede роsebne mere zaštite za plovidbu na liniji Kobe—Madras.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Севе и Егапсизкој skaču tako da je vlada preduzela mere da to spreči. One su ostale bez rezultata. Izdan je nov dekret, kojim ie vlastima, koje kontrolišu cene, naređeno da ne dopuste da se cene naveliko i malo peniu iznad onih koje su postojale 28 iuna 1997. Odbor za kontrolu cena može da dozvoli povišenie samo u slučaiu kad se radi o uvezenoj robi ili u slučaju kad je to inače opravdano. Od 14—21 VIII indeks cena skočio je sa 581 na 586.

— Kako je poznato, u Htaliili je odobreno povećanje cena sirovinama. Sada je objavljeno da povećanje cena sirovina ne jsključuie povišenie cena gotovih fabrikata. Za ovo povišenje treba naročita dozvola.

— Savez berbersko-frizerskih majstora održao je u Beogradu zbor na kojem je traženo: da se donese uredba po kojoi bi se berberski i frizerski zanat imao smatrati kao jedan, da se ne ukida trošarina na žilete, da se utvrde minimalne cene za berbersko-frizerske radnje, da se stavi van snage Uredba o minimalnim nadnicama berbersko-frizerskih radnika i da berbersko-frizerski učenici mogu biti zaposleni i nedeljom.

—- Sređišnii ured za osiguranje radnika u Zagrebu saopštava da je penziono osiguranje nameštenika od 1 septembra o. g. obavezno ako su nameštenici članovi penzionih fondova pojedinih preduzeća, ili ako su osigurana na veća davanja po čl. 89 Zakona o penz. osiguranju, penziono osiguranje nameštenika kod Suzora nije obavezno za nameštenike izvan Dpodručja bivše Slovenije i Dalmacije, ako su oni obavezno ili neobavezno osigurani kod Penzionog zavoda za službenike u Liubljani.

PA3HO

-— Deutsche Bank posle fuzije sa Disconto-Gesellschaft uzela je i ovu poslednju u svoi naziv. Po zaključku glavne skupštine uzeće se ponovo ime Deutsche Bank, tako da će otpasti dodatak.

— Industrijalizacila Francuske vidi se na promeni izvora dohotka, u procentima:

1913 1929 1935 Nadnice i plaće 43,3 47,1 50,4 dohodak od kapitala 19,6 16,4 19,6 razni izvori 35,7 31,6 225 penzije 1,4 4,7 7,9

НЕКРОЛОЗИ

— |! Пјер Кене. Потомак првог економисте, физиократе Кене-а и угледне породице француских финансијера, Пјер Кене био је по свом рођењу предодређен за економисту и финансијера. Али он није крчио свој пут помоћу наслеђених привилегија, јер његова активност почиње у оним поратним приликама опште поремећености када се тражило знање и инвентивност за правилна решења проблема. Родио се 1895, а већ 1922 био је члан финансијског секретаријата Друштва Народа. Са тридесет година, 1926 био је изабран у управни одбор Француске банке, а 1980 постао је директор Банке за међународне обрачуне и Базелу. На овај положај дошао је у часу када се криза у свету

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 38

продубљивала и узела огромне размере, а банка коју 16 водио имала је главни задатак, да одстрани један од најважнијих узрока кризе, слом међународних плаћања и кредита. Зато је он полагао тежиште свога рада на то да оствари међународну економску сарадњу, као претпоставку једног успешног решења кризе. Изгубио је живот, случајем, у време кад је свакоме постало јасно да се без те сарадње не може осигурати просперитет привреде у свету.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Trgovački rezistar

Srpski kreditni zavod d. d. u Bielovaru, upis člana upravnog odbora g. Tomića Dimitrija.

Zborovi akc. društava

i8 septembra. — Jugoslovensko kontrolno akcionarsko društvo (prethodan). — Tvornica tanina Sisak d. d. u Zagrebu (redovan).

20 septembra. u Zagrebu (redovan).

28 septembra. — Danica dioničko društvo za kemičke proizvode u Koprivnici (redovan).

Našička tvornica tanina i paropila d. d.

24 septembra. — Braća Janeković, trgovina drvom i parna pilana d. d. Zagreb (redovan).

26 septembra. — Srpska ratarska štedionica deoničarsko društvo u Starom Bečeju (redovan).

27 septembra. — Hrvatska dionička štediona u Vukovaru (redovan).

28 septembra. — »Polikemika« dioničarsko društvo za promet ı industriju sirovina u Zagrebu (redovan). — Radio Zagreb d. d., Zagreb (redovan). — Zagrebačka tvornica cipela d. d. (redovan). — Zagrebačka tvornica koža (redovan).

Сваки напредак у производњи и

употреби, сре знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

ЗТАМРАРРр — МАСПИМ

Oil Company of Jugoslavia Iac, ЗАГРЕБ БВОГРАД