Narodno blagostanje

Страна 636 | 7"

истраживање руда и копова, набављање рударских концесија, експлоатација рудника, прерада руда итд. Почетни капитал филијале износиће ! мил. дин. и потписаће је пуноважно г.г.; Жорж Шелено и Рене Пе.

— Светска производња калаја смањила се са 17.100 тона у јуну на 15.900 тона у јулу т. г. Исто тако мања ie и потрошња и то 14.990 тона у јуну и 14.770 тона у јулу. За последњих 1 месеци до конца јула тг, производња је порасла за 12%

__— Диришки труст бауксита, као што је познато, контролише читав низ предузећа, међу осталим и неколико југословенских, констатује у свом годишњем извештају да је прошла година у баукситу била врло жива, али да сви производи нису нашли прођу. Значи да се радило делом и о покривању потреба унапред, т.ј. о пуњењу лагера. Друштво је закључило прошлу годину са чистим добитком од 1,5 мил. шв. франака на капитал од [1 мил. фр.

TRGOVINA

— Завод за унапређење спољне трговине основао је на Сушаку своју експозитуру, чији је главни задатак да негује наше трговинске односе с Италијом.

— У Штокхолму одржала се од 26—929 септембра конференција удружења за мекано дрво. Главни задатак конференције је да одреди извозне контигенте за мекано дрво у 1988 год.

— Мадагзко-буајсагвк! рбетст зрогагит, хакЦисеп u početku septembra t. g. sadrži, prema »Zuricher Zeitung«-u, ove pojedinosti: Mađarska liferuje 2500 vagona pšenice po ceni od 20,60 franaka, pored posebnog kontingenta od 1000 vagona za Pšeničnu zadružnu centralu u Švajcarskoj. Sem toga Švajcarskoj je data opcija na 7500 vagona sa rokom do konca novembra. Pošto su u gornjoj ceni uračunati transportni i ostali sporedni troškovi, računa se da će mađarski izvoznik dobiti na granici 17,30 franaka ili 20,13 penge po kvintalu. Pored toga on će dobiti premiju svoje vlade u iznosu od 0,50 penga.

— Egipatstii ministar finansija izjavio ie da će poduzeti mere za zaštitu cena pamuku, koje na svetskim tržištima DOkazuju jaku besističku tendenciju. U obzir dolaze zajmovi proizvođačima, koji bi ih osposobili da čekaju poboljšanje cena dok eventualno i Amerika pristupi sličnim merama. Na Egipat otpada oko 6% ukupne svetske proizvodnje pamuka.

— Čehoslovački fabrikanti stakla rešili su zbog poskupljenia sirovina da povećaju prodaine cene za prozorsko staklo prosečno za 6%.

— Услед бесе на светском тржишту памука чехословачке фабрике готових памучних производа показују велику уздржљивост у куповинама, јер очекују даље падање цена.

— Холандска влада укинула је одредбу о мешању бутера с маргарином, тако да ће овај појевтинити. Цена бутеру у извозу повишена је на 80 центи по кг. а то је највиша цена за последње 4.год. Трошарина на бутер у земљи смањена је са 65 на 55 центи по кг. и за толико ће му се смањити цена у продаји:

TRGOVINSKA POLITIKA

— Италија је аустријској и мађарској влади изразнла жељу за ревизијом постојећих трговинских споразума. Она би имала да доведе до смањења извозних вишкова Аустрије и Мађарске према Италији, који су у првом полугођу 1937 изнели 96 мил. лира код прве и 168 мил. лира код друге. Ова акција Италије доводи се у везу са послед-

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 39

њим итало-југословенским споразумом, који, као што смо писали, нама гарантује највеће повлашћење и према специјалним привилегијама, које Италија буде дала некој земљи. Тако би, према писању аустријске штампе, Југославија имала да профитира на рачун досадашњих вишкова Аустрије и Мађарске. Још није познато у којим ће тачкама постојећи споразуми са Мађарском и Аустријом претрпети измене. Зна се само да ће онај са Мађарском морати да се ревидира до конца т. г., када он истиче, док онај с Аустријом остаје у важности до средине 1938 год.

— Protiv Idnovog govora u Ženevi, u kome je on rekao, da bi njegova vlada pristupila sniženju preferencijalnih carina и Коошјата radi političkog i privrednog smirenja, podneo je ovih dana Savez fabrikanata u Engleskoj protest. U njemu se skreće pažnja na posledice eventualne takve politike po englesku privredu i ističe potreba jačanja sadašnjeg spoljno-trgovinskog sistema Vel. Britanije mesto njegova slabljenja, na koje cilja pomenuti ZOVOT.

JAVNE FINANSIJE

— Поводом пада курса француског франка последњих недеља „Der Osterreichisthe Volkswirt" oHcraryje да француска влада није интервенисала ради његова заустављања и ако валутни фонд располаже са преко 7 милијарди франака (по садашњој вредности). Претседник Шотан изјавио је да се задаћа његове владе састоји у одржавању златног стока, а не у расипању овог ради одржавања франка. То се може односити на интервенције које не би имале изгледа на успех, каже лист, али се није смело применити на последње падање курса, које се могло зауставити и са мањим средствима. „Валутна политака, која напушта борбу за валуту, напушта и себе саму.“

— Министарство финансија дало је објашњење да су финансијске дирекције дужне сваку жалбу која се односи на трошарински предмет, без обзира да ли је жалба благовремена или не, доставити Оделењу пореза, које ће предмет решити.

— Poliski ministar finansija Kvijatovski izjavio је štampi da vlada namerava provesti reforme u kreditnoj i finansijskoj politici. Ova će se sastojati pre svega u finansiraniju državnih investicija izvanrednim budžetom, koji bi se pokrivao zaimovima kod štedionica. Narodna banka će imati da se posveti privatnoj privredi i država će Što više izbegzavati da se služi njenim kreditima. Tako će ona moći proširiti kredite privatnoj privredi, bez opasnosti od inflacije. Da bi se ovo proširenje uspešnije izvelo, poliski ministar najavljuie uvođenje politike otvorenog tržišta, koja je u Belgiji dala dobre rezultate. Za to će biti potrebno izmeniti postojeći Statut Poliske banke u tom smislu, da ioji se omogući kupovina javnih hartila od vrednosti ı preko predviđenog iznosa od 150 mil. zloti.

— Начин на који је Пољска вршила службу HO HHOстраним јавним дуговима имао је за последицу масовну репатријацију државних и самоуправних облигација. Повериоци са домицилом у Пољској, наиме, боље су третирани од оних изван Пољске, и то у пркос што им се исплаћују већи преноси по каматној служби. Остали добивају само мале износе у готову, а највећи део у фундинг-боновима. Рачуна се да је услед тога највећи број иностраних зајмова са 45—60% нашао купца у Пољској. Још се не зна да ли су по среди куповине државне касе или приватника.

— Управа румунских државних дугова изјавила је спремност да дозволи увоз купона оних државних зајмова депонованих у иностранству, чији су имаоци домициларни у Румунији, Исплата осталих купона обезбеђена је нај-

\ | ћ 1 „8