Narodno blagostanje

21. новембар 1937.

НОВЧАРСТВО | |

- — Швајцарски зајам Француској искористиће се на исплату енглеског дуга. Одлив злата који је тим наступио нз Швајцарске (рачуна се око 100 мил. фр.) учинио је да се не примене ригорозно мере које би одбиле прилив злата из иностранства, а за које је било наговештено да ће бити примењене половином новембра. -

= Сток злата Француске банке повећао се 10 новем-

бра за 3,13 млд. Држи се да је ово злато продао банци девизни фонд, да би тако дошао до франка с којим би могао купити девизе које се нуде.

= У Енглеској се проширује зараза шапа и устобоље и у подручјима Есекса, Кента и Сафолка, иако су предузете све прохибитивне мере.

— Колумбија је ублажила своју девизну контролу и васпоставила слободно девизно тржиште. Један уред за контролу девиза „даје увозне дозволе уз обезбеду 5% вредности увоза. Одобрене девизе дозначује Вапсо де Ја МершђИса а морају се искористити за 30 дана; у противном банка их узима назад са курсом дана доспелости. Сво злато које се произведе а земљи има се депонирати код банке у року од 15 дана.

— Због девалвације франка и дизања цена расте у Француској потреба новца за поткусуривање, тако да се морају ковати већи износи. Међутим трошкови ковања комада од 5 и 10 сантима премашују њихову номиналну вредност и због тога се очекује промена у ковању ситног новца.

— Jednim zakonom u Grčkoj su produženi rokovi za plaćanje seljačkih dugova. Rokovi od 3 meseca produženi su do 15 marta 1938, rokovi od mesec dana do 15 aprila 1938 a naročiti rokovi od mesec dana do 15 maja 1939.

— Državna hipotekarna banka prodaće za naplatu zajma šibeničke opštine u visini od 2,7 miliona din. nepokretnosti 'opštine na kojima ima hipoteka. Zaiam је bio podignut za isplatu činovnika i popravku ulica a imao se amortizovati prirezom na preduzeće Dalmatienne, koji je izostao.

— Za vreme sankcija Itali{a ie zabranila društvima javnog prava da se osiguravaju kod stranih osiguravajućih društava. Sada je italijansko ministarstvo finansija skinulo ovu zabranu za društva koja stoje pod njegovim nadzorom.

— Poljska ne namerava da dosadašnji hipotekarni moratorii produži u njegovoj generalnoj formi nego da ga pretvori u individualni. Radi se na stvaranju jednog suda ad hoc, koji bi razmotrio svaki pojedini slučai i obzirom na stanje verovnika i dužnika odlučivao da li ima mesta moratoriju. Rešenje po pitanju moratorija u Poliskoj ima da se donese do kraja meseca. Ovaj plan se potpuno slaže sa gledištem koje je Narodno Blagostanje po ovom pitanju kod nas zastupalo od početka.

— У Холандији образован је конзорциј банака под воћством банке Менделсон и Ко. који би имао да одобри француским државним железницама зајам на годину дана у износу од 150 мил. форинти уз камату од 3: еф. У исто време влада исплаћује зајам лондонским банкама и истакнуто је да то треба да буде доказ како је државна каса у бољем положају. Она стварно нема на расположењу 6 милијарди франака да купи злата колико јој треба. Прилив француског злата још увек је скроман, и зато влада не сме на француском тржишту да предузима операције које би могле да покваре садашњу повољну ситуацију. Она не сме ни да искористи свој кредит код Француске банке, јер то би могло врло лоше деловати на поверење капитала које је тек почело да се осећа. Према томе државна каса је присиљена да тражи кредит у иностранству.

— Канада постаје све мање зависна од увоза капитала. У току 1936 отплаћено је 60 мил: долара америчких

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 767

зајмова тако да амерички пласмани износе :8,98. милијарди долара, енглески остали су непромењени, 2,82, а пласмани других земаља повећали су се" за 124.000.000. Канадске инвестиције у С.А.Д: попеле су се са 963 на 987 милиона долара, у Енглеској остале су на 47 мил, а у осталом свету такође непромењено са 621 мил. a

— Министар финансија одобрио је Народној БАНИ да може непосредно или преко овлаштених новчаних 34вода продавати путницима у Италији упутнице на потраживање по старом клирингу с Италијом који је откупљен од извозника, по курсу од 228,38- и у износима који у појединачним случајевима прелазе девизним правилником утврђену границу. Досада је Народна банка продавала те упутнице по 250 дин. тако да су се поједини путници слабо користили тим извозом, иако је било могућно куповати више него што је предвиђено у девизном правилнику.

— Народна банка дозволила је да се уплате у клиринг са Италијом премије за осигурање и реосигурање које дугују становници на нашој територији талијанским, по редовном курсу од 228,83 дин. за 100 лира.

— Народна банка је решила да су поморска паробродарска друштва дужна да јој продаду А девиза.

КОЊУНКТУРА

— Broj osiguranih radnika pri Okružnom uredu u Ljubljani iznosio je u oktobru 100.795 i bio za 1.239 manji nego u septembru, što pretstavlja Sezonsko kolebanie. Prema oktobru 1936 broj radnika veći је za 10.344. Ukupna osigurana dnevna nadnica iznosila je 2,45 miliona din i bila ž4 374 hiljade veća od one u oktobru prošle godine. Prosečna nadnica iznošila je 24:82 diu. (14,96 u šeptembru) ili za Па veća od prošlogodišnie.

— U trećem tromesečjiu o. g. engleska produkcija je opala za 3,1% prema drugom tromesečju o. g., ali je za 7,1% veća od one u istom periodu prošle godine. Indeksne brojke proizvodnje (1930—100) glase: treće tromesečje 1937 god. 131,2, drugo 135,4 a treće tromesečje 1936 god. 129,5 poena.

— Američki Nacionalni industrijski odbor izvršio је anketu o uposlenosti kod 1200 većih industrijskih preduzeća koja su početkom novembra imala 926 hiliada radnika prema 990 hiljada u avgustu o. g. Ipak u poređenju sa novembrom 19936 broj uposlenih je veći za 25 hiljada. i

— У OKTOOpy noueyO je y HeMaukO.j ce3OHCKO Omajlaње запослености. Број незапослених повећао се за 33.000,

на 502.000, и мањи је од броја незапослених у октобру 1936 за 575.000.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

30 новембар — Трепча Мајнз Лимитед Лондон (редован). — „Тегма“ а. д., Загреб (редован). — Туепнећ Century Fox Film Corporation Jugoslovensko d. d. (BaHDe-

дан). — „Нептун“ д. д. у Загребу (редован).

6 децембар — Метан д. д. у Загребу (редован).

7 децембар — Српска штедионица д. д: РИНКОНЦИМА (редован).

21 децембар — Д. д. вициналне железнице Сомбор

— Стари Бечеј у Београду (редован). — Д. д. подравскопосавских сједињених локалних железница у Београду (редован). — Д. д. локалне железнице Вршац— Ковин у Београду (редован) — Д. д. вициналне железнице Винковци = Брчко у Београду (редован). — Локалне железнице Јужног Подунавља у Београду (редован). — Чантавирска DOO на железница д. д. у Београду (редован).

21 децембар — Д. д. локалне железнице СуботицаБогојево—Паланка (редован). — Бач-Бодрошке жупанијске уједињене вициналне железнице Д. д. у Београду (редован). i: 3