Narodno blagostanje

Страва 768

Трговачки регистар

Нашичка творница танина и паропила д. д. у Загре-

бу, упис чланова управног одбора г. г.: Сер Ернеста Вил-

тона, Анселма Рења, Едуарда Видудеа, Бранка Пливерића, д-ра Адолфа Цуваја, Еде Марковића, Аце Павловића и инж. Ранислава Аврамовића. — Славонска Подравска железница д. д. у Белишћу, упис члана управног одбора г, д-ра Крупаја Јосипа. — Осечко прометно складиште д. д., упис чланова управног одбора г. г.: д-ра Божића Јована, д-ра Људевита Ендерлеа, Барића Милана, д-ра Јулија Баториа, Антуна Вабића и Јована Вуковића. — Загребачка творница ципела д. д., упис члана управног одбора г. д-ра Артура Марића. — „Танин“ д. д. за промет производа за стројење коже, упис члана управног одбора г. д-ра Артура Силберштајна. — Стражилово а. д. парне циглане и фабрике оксигена у Ср. Карловцима, упис чланова управног одбора г. Жарка Врањашевића и г-ђе Олге Рајачић. — Београдска текстилна индустрија а. д. у Београду, упис чланова управног одбора г. г.: Адолфа Минха и д-ра Владе Т. Марковића.

РАЗНО

— У Хагу је умро (ег Мешеп, један од највећих холандских финансијера. Он је био члан финансијског комитета. Друштва народа од његовог оснивања до пре еколико месеци. Он је изишао на глас са својим планом, који је добио његово име, о проширењу међународног кредита земљама које су осиромашиле у рату. План се није могао остварити зато што су ове земље више тражиле дугорочне место краткорочних зајмова.

— U Italiji jie početkom godine od svih industrijskih preduzeća bilo 8158 akcionarskih društava, u kojima je bilo uposleno 1,01 milion radnika. Procenat akcionarskih društava u ukupnom broju industrijskih preduzeća iznosi 5,58% a broj radnika 36,35% od ukupnog broja industrijskih radnika. Na pojedino društvo dolazi prosečno 124 radnika, što znači da su sva veća preduzeća u rukama akcionarskih društava.

— Ha jaBHe радове утрошено је 1936 у Енглеској 95 мил. ш. штер. и од рата било је само у две године утрошено више.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

— Road Trafic Actom u Engleskoj je 1934 god. uvedeno obavezno osiguranje vlasnika automobila protivu nesreće. Sada je ova grana osiguranja postala najvećim odelikom osiguranja od nesreće uopšte. Od 56 miliona funti sterlinga uplaćenih premiia preko 50% ide na osiguranje automobila. Rentabilitet ovog osiguranja je vrlo malen. U prošloj godini iznosio je 2,93% a u 1935 god. 1,88%. Radi se na diferenciranju premija: prema jačini i brzini kola, kao i osnivanju jednog fonda za nesreće nastale krivnjom t.zv. crnih vozača.

Сваки мапредак у производњи и

употреби, сђфе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

"и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

STANDARD — УАСПИМ

Oil Company of Jugoslavia Inc.

ЗАГРЕБ БЕОГРАД

КО

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 22 НОВЕМБРА 1937

Најкрупније промене биле су у пасиви. Обавезе по виђењу порасле су за 130,2 мил. дин. на 2,736,8 мил. Као обично и ове недеље су на првом месту жиро рачуни, чији пораст износи 1083 мил. а висина 1,7048 мил. Разни рачуни на којима су потраживања државних привредних установа, осим „Поштанске штединице" показују такође пораст од 29 мил. на 1.006 мил. дин.

Разна пасива је порасла за 22 мил. дин. на 343,2 мил. дин. Ова позиција садржи плате по нашим пасивним клиринзима. Њихов пораст заједно са смањењем девиза може да послужи као основа за закључак, да је наш увоз постао већи од извоза.

Девизе које не улазе у подлогу показују стално смањење. Највећим делом то је била последица њиховог претварања у злато, односно преноса злата у колико га има у тој позицији у разну активу, а и пасивности наше спољне трговине.

УНКТУРА

Разна актива је порасла за 10 мил. на 2,023 мил. дин. Засада се још јасно не види разлог. Пошиљке злата из Лондона су престале, курсне разлике у овој недељи нема, а ни у клириншким девизама нема понуде, напротив тражња је јача. Једино вероватно објашњење је то, да је извршен пренос злата из позиције девиза које не улазе у подлогу у разну активу. У „Привредном прегледу“ од 20 о м. процењена је вредност злата у разној активи ча преко 600 мил. дин. По нашем мишљењу она мора бити већа, Та позиција се састоји од курсне разлике, откупљених клириншких чекова и злата. На курсну разлику отпада 640 мил. дин. откупљена клириншка потраживања округло 300 мил. Оно што преостаје отпада на злато. То азноси нешто преко 1 милијарде. |

Зајмови- и то есконтни порасли су за 7,4 мил. на 1,853,4 мил. дин. Они на залоге су пали за 1 мил. на 247,5 милиона.

Подлога је пала за: округло ! мил. на 1,759: мил. са

а ai