Narodno blagostanje

(8, јанугр 1938.

Ratna šteta prompt. 493—– 495.50 42550 497.60 Ratna šteta term. 493—– 425— —— _ 426.75 Narodna bahka 755—" == == == Priv. agr. banka s, Kk. о — = Priv. agr. banka kr. kom. 216.— —— 216.50: 217.7% Stab. zajam —.— —.—= 90.— EO 5% Dalm. prompt 500 _______ ___ ___ 6%. Dalm. prompt 1.000 | —— —.— 75— 766% Dalm. prompt 5.000 8 78.25 78.50

6% -Dalm. termin —— —— = = 4% Агт. ођу. 1934 500 — —— —— —= 4% Арт. ођу. 1934 1.000 —.— —.— _—_— НЕ

4% Аст. ођу. 1934 |

5.000 i 10.000 == == === Duvan. loz ____- —=- · ==, == 2% Ташт. 102 —— —— —.— __Crveni KHrst —__ = —___ 1

Iz nje se pre svega vidi da su dva papira, koji su vodili kolo hose pri kraju prošle godine i početkom ove godine preuzeli istu funkciju i to mnogo snažnije ı u mnogo većim razmerama. Ratnu štetu smo ostavili na kursu od 423. To je bio veštački nizak kurs, kako smo: to istakli u prošlom broju. Berzijanci su hteli da toga dana, kad se zaključuju knjige, kursevi budu što niži, ali im je to vrlo malo uspelo. Prema prethodnom danu, kad je Ratna šteta bila 4221/o, kurs је skočio čak za pola poena umesto da padne. Jako se osećala čvrsta tendencija, koja je formalno eksplodirala 3. t. meseca. Još u početku sastanka kurs je počeo naglo da skače i već prvi poslovi su bili zaključeni po 4251/o. Izgledi su bili da kurs ide i dalie i kako berzijanci ne žele nikako da kursevi naglo skaču, to je celokupna tražnja zadovoljena od strane samih berzijanaca. Interesantna je stvar da se pojavila tražnja sa mnogo strana, a naročito od strane banaka. Kako je to došlo, videćemo malo docnije.

'Procentualno još su jače skočile akcije Narodne banke. Njih smo ostavili na kursu od 7530, a u toku prve nedelje ove godine na tražnju od 7600 nije se pojavila ponuda. Međutim do pre dve nedelje bilo je obilno robe po 7550. Što se je ponuda povukla pred ovako silnom tražnjom sasvim je razumljivo. Za analitičara berzanskih kurseva se nameće 5 svega pitanie, otkud ova tako jaka tražnja.

Poznavaocu berze i njenih poslova neće biti teško da na to pitanie da odgovor. Otkako postoji efektno tržište njegovi su najbolji i najživli; meseci od prvog: januara. do kraja maja. Uzrok tome leži u velikoj obilnosti novca, a ova dolazi od toga što kralem godine i prvih meseca nove godine ističu rokovi najvećeg broia kupona. Kao što smo gore Videli, toj se pojavi pripisuje u Londonu tako velika obilnost novca. Ta je pojava i kod nas tek od kratkog vremena Dočela da igra veliku ulogu. Kod nas je 1 februar najveći Киponshi dan u godini, jer toga dana skadira kupon našeg пајтпогођтојпцег državnog papira, Rente ratne štete. Docnije su došli agrarni papiri sa glavnom skadencijom krajem godine (Dalmatinci se isplaćuju uopšte jedanput godišnje 1 januara, a polovina kupona Begluka također na isti dan). Najveća je obilnost novca posle 1 februara, ali imaoci Ratne štete "mogu da eskontuju u povolinoj atmosferi na berzi kupon, da bi što pre kupili nove papire. To je ono što izvesni naši 'birokrati nisu mogli nikad da rauzmeju. Kod nas ie naplata kupona pre nekoliko godina bila zadatak za koji se čovek morao naročito da spremi, ili je trebao da dođe i suviše rano i da čeka eventualno do podne, ili da čeka po nekoliko dana pa i do dve nedelje, dok dobije protivvrednost kupona. Ta“kav način isplate Upon Stvorio 1 izvesno DČDOVEIČIiŠ kod

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 29

okretni berzijanci prodadu svoje papire uoči skadencije kupona, samo da uštede sebi trud i sekiraciju oko naplate kupona, čak po opasnost da.iste papire posle nekoliko dana kupe skuplje. Kapitalista ie čovek kao i drugi ljudi, i za njega važi pravilo: noblesse oblige. Ako ga dobro tretiraš, on je zahvalan i priznateljian. Zbog toga je na efektnom tržištu čitav vek važilo pravilo u celom svetu, da se imaocu omogući da u svako doba dobije protivvrednost svog kupona i na najkomotniji način. Kupon od kurentnog papira mogao se naplatiti kod prve najbliže banke.

Otkako je kod nas obraćena pažnja na službu državnih zajmova, otada se i kod nas počinje da povraća pojava, da kapitalist ne drži na računu protivvrednost naplaćenih kupona, dok se reši da li da kupi nove papire, već ih odmah ulaže u papire. Sva ova obilna tražnja u početku godine došla je od strane onih, koji su naplatili kupone agrarnih papira, koji su isplaćivani već prvoga, u subotu, odmah čim su podneseni, O čemu je sa velikim raspoloženjem bilo govora na berzi.

S tim u vezi je i objašnjenje skoka akcija Narodne banke. Pre svega Narodna banka je imala veliki dobitak. Drugo, za dva meseca će se isplatiti kupon koji je uračunat u kursu. Kako berzijanci veruju da akcija Narodne banke ima da bude 8000 dinara, to je lako mogućno da akcija skoči na tu visinu do kupona, tj. za dva meseca, U svakom slučaju tendencija je veoma čvrsta.

Opšta čvrsta tendencija na beogradskoj berzi stoji unekoliko u vezi sa završnim računima Narodne banke. Ona je dotirala bogato svoje rezervne fondove. Ovi se imaju uložiti u hartije od: vrednosti. Prema tome se računa i sa tražnjom Narodne banke na efektnom tržištu. A mala tražnja je već dovoljna da i dalje učvrsti kurseve, koji i bez toga pokazuju vrlo čvrstu tendenciju.

Prazni se provode naši dolarski papiri. 8%-tni se vraća kursu od 93, a 7%-tni onom od 84. Čak su i Seligmanove obligacije bile popustile poslednjeg dana u godini na 99, da se odmah u početku ove vrate na 100. Uzrok ovoj pojavi smo dovolino objašnjavali. Jedan od malih uzroka je i kretanje kursa dolara. Prema dinaru on je sve slabiji. Zaoštrenje krize u Americi daje maha pretpostavci da se može dolar dalje devalvirati — što je, po našem mišljenju, potpuno isključeno.

Izveštajna nedelia ima svega četiri dana usled božićnih praznika, ali je interesantno da na Beogradskoj berzi praznici

· ne samo da nisu dejstvovali dezeinteresujući na berzijance, već

su šta više maksimalni kursevi postignuti poslednjeg radnog dana ove nedelje, a i jedan od najvećih obrta. Pri tome treba imati u vidu da se poslovi zaključeni u sredu imaju likvidirati tek u ponedeljak, što obično odvraća ljude od posla. Poslednjeg dana ove nedelje Ratna šteta je dostigla kurs od 49750, tako da je za četiri dana skočila za četiri i DO poena. I termini su skočili tako da je ultimo januar zakliučen po 426.75.

Procentualno najveći skok imali su 6% Dalmatinci, komadi od 1000. Dok su se oni radili poslednja dva meseca. po 74—74,50, dotle su poslednja dva dana ove nedelje skočili na 75 i 76. Smatra se da ovaj papir ima vrlo mnogo Šansa, jer nije u velikim komadima, a prema kursu ima bolie ukamaćenje no ostali agrarni papiri. Akcije Agrarne Banke imaju stalno čvrstu ·tendenciju. Ovde se oseća apsolutna oskudica robe. Taj je papir sasvim u čvrstim rukama.

Najveći posao poslednjih dana bio je kod 6% Begluka. I kod ovoga papira se oseća oskudica već duže vremena. Nema ni dvadeset dana, kako su krupni komadi došli na kurs od 80% što znači jednu važnu etapu u razviću. I do pretposlednjeg dana ove nedelje rađeni su po osamdeset, da poslednjeg dana skoče na. 80.75. Samo jedan mali deo tražnje mogao