Narodno blagostanje

Страна 214

· Производња „Артеп Мопфапхегке" има да се удвостручи. У Линцу ће се изградити велика топионица железа која ће претстављати најмодерније предузеће у Рајху. Повећаће се рад у рудницима бакра, олова, магнезита и мангана. У исто време вршиће се истраживања у циљу „про“ налажење нових наслага руда. За вађење нафте у бечком базену донеће се из Рајха справе за бушење да би се Бал убрзао и запослио што већи број радника.

Нарочита пажња посветиће се хемијској индустрији, добивању бензина и лаких уља из аустријског угља. Изградиће се фабрика целулозе и извршиће се реорганизација експлоатације дрвета.

Проблем саобраћаја заузео је у плану врло важно место, пошто је предвиђена изградња читаве мреже аутоцеста од 1.100 км. 2 нова моста на Дунаву, неколико железничких пруга, велике луке у Бечу и најзад канала Радна —Мајна— Дунав.

Паралелно са овим радовима за које се држи да ће дати запослење свим незапосленим радницима, радиће се на подизању пољопривреде путем организовања јевтиног кредита, градњом силоса, регулисањем бујица, снижавањем цена вештачког ђубрива итд. ЕШ О (6 ранцуски парламенат и Сенат дискутовали су ових дана о два закона: да се кредит Француске банке држави повиси са 15 на 20 милијарди и да се вишак девизног фонда изнад своте којом је био дотиран, уступи Аутономној каси народне одбране. Сами предлози, а још више дискусија, открили су колико је тешка финансијска ситуација владе. Блум није крно те потешкоће и покушавао је да одбрани предлоге упозоравајући на озбиљност политичке ситуације.

Неизвесност државних финансија у Француској

Аутономна каса основана је да се лакше дође до новца за наоружање, који штедиша у Француској неће да да влади за њене опште потребе. Ситуација после аншлуса у Француској била је таква да влада није смела да расдише зајам, јер не би успео, чиме би се не само влада компромитовала него би и положај земље ослабио. Блум признаје да је повећање кредита код Француске банке пут ка инфлацији. Али, сматра, ако се издавање новчаница буде комбиновало са зајмовима у току 1938 као и прошле две, онда ће се на тај начин ублажити или одстранити деловање инфлације, пошто ће се путем зајма повући новчанице. Оба система треба практиковати у току године. На приговор да ће повећање оптицаја изазвати тежњу да се новчанице замене за злато, Блум упозорава да не претстоји та опасност, зато што су политичке прилике у свету постале тако несигурне да ни друге валуте нису више при влачне, тако да је престало бежање у иностранство.

Опозиција је устала против тога да се Аутономно: каси уступи вишак франака изнад 10 милијарди који по“ седује. Речено је да се само рачунски може да претстави то као вишак. Фонд је дошао до њега продајући злато пошто. је курс франка пао. То није реалан добитак. Опозиција упућује владу да Аутономна каса закључи зајам.

Блум одговара да је по пословним принципима то фактични вишак којим се може слободно располагати. Уосталом, девизни фонд држи франке, а стварно њему је потребно да има резерву девиза и злата. Ако би се почео да враћа капитал из иностранства за прво време фонд има "довољно франака, а ако би му требало и преко тога, мо: гао' би да их добије од банке, уступивши јој злато. Овако би вишак франака, који леже изван промета ушао у привреду и оживео је.

Сенат је прихватио само предлог о повишењу кре-

"НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ II ___ Op 14

дита са 15 на 20: милијарди. Скупштина је морала да се

сложи, али то одбијање Сената дало је влади повода да – изиђе с другим предлогом, по коме се за случај ликвида- ције девизног фонда и фонда за интервенцију код подр- · жавања државних хартија од вредности, њихова средства:

имају употребити да се Француској банци врати аванс који је дала државној благајни приликом оснивања ових фондова, Финансијски програм се тек спрема, али перспективе су мрачне за сваки план у оваквој ситуацији.

Pred povećaniem proizvodnje kaučuka učuka, koji jena pet godina zakliučen 1933, ističe koncem ove godine. Stoga је međunarodni odbor izradio predlog za produženje sporazuma, koji је doz stavljen vladama Francuske, Engleske, Holandije i Šijama na proučavanje. Projekat novog sporazuma počiva uglavnom na principima do sada važećeg sporazuma. Polaznu tačku čini utvrđivanje kvote proizvodnje za svakog partnera Donaosob. Sem toga, na osnovu podataka o kretaniu svetske potrošnje, zalihe i cena, predviđa se povremeno utvrđivanje izvoznih kvota. Ova mera ima dvojaki cili: da sprečava prekomerni porast i osetniie padanje cene. Kartel polazi od stanovišta da bi politika povećania cena pomoću veštačkog održavania manje ponude mogla da naškodi interesima proizvodnje prirodnog kaučuka dajući potstreka sintetičnom kaučuku, koji jeibez toga već počeo da hvata koren. Stoga kartel smatra da mu u politici- cena glavni cili mora da bude što veća stabilnost.. Na slučaj pak ~ osetnijee padania potrošnje, što bi moglo da izazove' padanje cene, kartel će vršiti automatsku restrikcilu izvoza odnosno ponude. Novi plan, koji takođe treba da važi pet godina, DO-

lazi od pretpostavke da će u periodu 1938—19483 svetska potrošnia porasti i zato predviđa povećanje proizvodnie za 12%. Od ovoga najveće povećanje biće u 1999 prema tekućoj 00-

dini (8,5%9), dok će narednih godina biti 0,1 do 1,49. Pro.

izvodnja za pojedine godine predviđa se ovako (u 1000 dugih tona): 1938 g. 1335,2, 1939 g. 1449,0, 1940 1470,7, 1941 g. 1483,7, 1942 с. 1491,7, 1943 с. 1494,0. U novom planu vođeno

je više računa o pravičnijoi raspodeli kvota na pojedine рагtnere. Na sadanii plan najviše žalbi bilo ie iz Holandske In-

dije, koja je neprestano isticala da su njeni interesi zapostavljeni i tražila povećanje proizvodne kvote. Novi plan zadovoliava ovu želju Holandske Тпаје ргедуапјет роуеćania njene proizvodnje za 20%.

U obrazloženju novogz plana odbor ističe da on nema nikakve monopolističke tendencije i da je rezultat uvažavanja i interesa. proizvođača i interesa potrošača.

emi Prep — ||OHOBHJIO се неколико .

Девизна контрела не води Француског франка у вези са

нужно у дириговану кризом државних финансија привреду и на подлози депресије у привреди. Ситуација је данас.

| _______-___-____-_____

толико. сплетена да је. узрок: Моне франка, привредна депресија и сама постала после“. дица своје последице. Употребљена су неколико пута иста_ средства да се нађе излаз и покушана нова, без резултата. Експерименти су се могли правити док је још резерва зла-

та била велика. Међутим, Француска је изгубила већ једну половину злата од 1934. тако да се на преостало гледа не као на монетарну, негб ратну резерву. И економска и политичка ситуација захтевају да се нађе излаз по сваку, цену. Социјалисти и комунисти,

се уведе контрола девизног“ промета.

Međunarodni sporazum O regu-_ lisaniu proizvodnje i izvoza ka-_-

криза ..

који су У изборима би: ли још за златни франак, отишли су најдаље захтевајући. да у