Narodno blagostanje

Страна 424

vodi kartel. Prošle godine Amerikanci su prekoračili kvotu kojia im je bila dodeliena. Pošto je ove gođine situacija na američkom tržištu teža, pa pfema tome i potfeba za izvozom Veća, Veliko je pitanje da li će kartel moći đa sprovede do kraja svoju politiku. Glavha karakteristika te politike ogleda se u zakliučku koji je donesen odmah kod pregovora o produženju kar· tela, da se zadrže sadanje izvozne cene. Ovakva politika ije izraz uverenja da ije situacila u svetu takva, da obaranje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 27

cena ne bi doprinelo povećanju potrošnje. Stvarno, potrošnia se drži fa visini, iako je пебћо smanjena, i sa produženim naoružanjem ofa će se održati i dalje, a zasićenošt investicija ne đozvoljaVa da se tražnja više razvije nego što je sad. Prema tome život kartela produžeh je utoliko lakše, što su prilike još uvek povoline za železo. Ali pošto postoji mogućnost da se one pogoršaju, kartelu je glavna zadaća da obuhvati one zemlje koje stoje izvan niega. Od evropskih, koje znače na tržištu nešto više, samo je Švedska po strani.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Za poljoprivredne sezonske radove otišlo je iz naše zemlie u Nemačku 10.000 polioprivrednih radnika. Od njih su 5000 iz Dravske banovine, 4000 iz Dunavske a ostatak iz Savske i Drinske.

— Nadnice za vinogradarske radnike u vršačkoi okolini za teže stručne radove iznose 70—80 din. Nadnice za ženske su 40 din. To su najviše nadnice za posledniih osam godina.

— Prizad i 4 velike fabrike ulja u zemlji sporazumeli su se, da će uljanu repicu preuzeti bez bonifikacije, ako sadrži do 159, пеггећћ 2гпа а их У4% Donifikacije preko 159%/o.

— Југословенска влада је прописала Уредбу о унапређењу свиларства, којом се овлашћује министар пољопривреде да може код државних банака закључити зајам за Дирекцију евиларства у Новом Саду на бази прихода фонда за унапређење свиларства.

— Ове године засејано је у Сов. Русији шећерном репом 1,000.000 ха, за 53.000 ха више него што је предвиђено у програму. |

— Ministar poljoprivrede ovlašćen je dopunom Uredbe e unapređenju svilarstva da na osnovu prihoda Fonda za unapređenje svilarstva može zaključiti zalam za saniranje Državne fabrike svile u Novom Sadu.

— Ministar poljoprivrede utvrdio je otkupne cene sirovih svilenih čaura sa 16 din. za I. klasu, 9 din. Il. i 3 din. II za severne krajeve i 18 din. za Il. kl. u Vardarskoi banovini. ИНДУСТРИЈА

— Dva velika čelična društva »Carnagie Ilinois Steel Corporation« i »United States Steel Corporation« snizile su ćehe čelika. Kod prvog nove cene smanjene su na nivo onih iz 19928, dok se kod drugog smanjenje kreće između 6 i 17%/b od dosadašnjih cena. Ova smanjenja su izvršena na bazi Pitsburg, gde je »U. S. Steel Corp.« stavila u pogon racionalizovane fabrike. Očekuje se da će 1 Фтиса preduzeća sniziti cene, ali težište je kod onih predužeća koja rađe čelik za črađevnu i automobilsku industriju, pošto su ohe najvažnije za konjunkturu. Govori se da će Karnegijev koncern smaniiti nadnice, dok je pretsednik drugog iziavio da će one ostati na dosadđašniem nivou.

— Pregovori između naše države i uprave olovnih rudnika u Trepči o instalaciji topionice olova u završnoj su fazi. Kapacitet topionice biće veći, nego što je potrebno za domaću proizvodnju rude, tako da će moći da primi rudu i iz drugih država.

— Prema podacima komiteta za kalaj svetska potrošnja kalaja opala je od 67.500 t u prva 4 meseca prošle godine na 592.700 t. u istom vremenu 0. g. fi. j. za 29%. Od aprila 1937 do aprila o. g. potrošeno je u celom svetu 183.700

t kalaja. Svetska proizvodnia u prva 4 meseca o. g. bila je 62.300 t prema 57.800 t 1937. Vidljive rezerve iznosile su u maitu 26.308 t t. |. za 10% više nego lane. |

— Друга међународна конференција у погледу лова на китове, на којој је учествовало 14 држава, завршила је рад. Досадашњи прописи о чувању китова проширени су. У извесним деловима антарктика забрањен је лов за 1 годину а у неким за 2, јер постоји опасност да китови буду истребљени.

— Очекује се да ће француска влада једним декретом наредити оснивање уреда за злато са капиталом од 100 мил. фр., чији ће задаци бити да се појача експлоатација златних рудника у колонијама.

= Према информацијама „Политике“ неколико италијанских стручњака за електричну индустрију студирало је могућност изградње хидроелектричних централа у Југославији. У свом извештају они истичу да је за нас градња термичких централа рентабилнија због богатих лежишта угља. Струја добивена од њих била би јевтинија за скоро 409) од оне хидроцентрала. Градња хидроцентрала захтева милијардске инвестиције, док је за термичке довољно неколико стотина милиона. Осим тога на тај начин би се повећала производња угља, што би смањило његову цену и 'запослило знатан број рудара.

— Крањске дежелне етектрарне у Љубљани обавезале су се уговором да ће годишње купити најмање 10

мил. кв. сати електричне струје од трбовљанског угљево-

копног друштва по цени од 0,50 дин. за 1 кв. сат. Цена струје изнад ове номиналне количине биће јевтинија.

— Почетком прошле сезоне стање на тржишту вуне је било врло повољно, пошто су залихе биле мале. У 5 водећих земаља било је у резерви свега око 30 мил. кг. према 40 мил. средином 1936 и 50 мил. средином 1935. Британски империјални економски комитет проценио је овогодишњу производњу вуне 5 главних земаља на 61 милијарду кг. Продаја ове количине биће тешка с обзиром на то да је Јапан ограничио потрошњу вуне а неке европске земље и САД постале су слабији потрошачи због опадања коњунктуре. За прва 4 месеца ове године Јапан је увезас свега 14 мил. кг. према 66 мил, у прошлој години а САД за прва 3 месеца 28 мил кг. према 57 мил. у истом периоду 1937. Производња вунених продуката у Енглеској, Фран-

цуској, Белгији и Пољској пала је за 30%•. Да би се не-.

како извукли из овако тешке ситуације произвођачи и трговци вуном одлучили су да ограниче продају до јуна о. r. да би се тржиште рестеретило, Али и поред тога се осећала депресија цена, које су у Аустралији почетком о. г. биле повећане 19,67 поена за 1 фунту према 16,63 п. у истом времену 1937. Преносна залиха у овој кампањи према процени америчких стручних листова, износи око 120 мил. килограма.

— јапански министар финансија је наредио да се потрошња бензина мора смањити најмање за 16%/ према