Narodno blagostanje

ORAO SOLO U O S

17. септембар 1938.

momentima. Liverpul i Čikago reagirali su naiživlje na razvitak događaja, dok ie Roterdam ostao sve do sredine nedelje skoro poipuno miran sa svojim najnižim kursevima. Od momenta, otkako je holandska vlada povećala uvoznu taksu na pšenicu, kursevi u Roterdamu izgubili su raniji značaj i on ie prestao da igra iole značajniju ulogu u mehanizmu svetskog tržišta pšenice.

U statističkoj poziciji pšenice nisu se desile nikakve promene. Žetva u Kanadi ispala je veoma dobra (oko 900.000 vagona). Sjediniene Američke Države pored subvencionisanja iZvoza 279.000 vag. pšenice odlučile su da na isti način omoguće i izvoz 44.450 vagona pšeničnog brašna. Što se tiče njihovog koraka za zaključenje međunarodnog sporazuma na bazi raspodele izvoznih kvota nije postignuta ioš nikakva saglasnost sa Kanadom. Argentina i Australiia takođe ne pokazuju volju da uđu u pregovore radi zaključenia ovakvog jednog sporazuma. Izgleda da je držanje Kanade i Argentine bilo glavni razlog da se S.A.D., odluče na subvencionisanje izvoza pšenice i brašna. Istina, S.A.D., imaju veliku potrebu za izvozom, ali one žele time ujedno da izvrše i pritisak na Kanadu i Argentinu da bi ove primorala na sporazum. U Rumuniji cene su pale znatno ispod minimalnih.

Zaključni kursevi sredinom nedelje notirali su:

Х XII Ш М Liverpul šil. mtc. 11/5 11/2 11/1 Roterdam hfl. mtc. 4,10 4,32 4,42 Čikago centi bušel — 68.— — 68:/» B. Aires pez. mtc. 7.09. 7,19 — Vinipeg centi buš. G61/> 661/a — /O—

Domaće tržište sve se više emancipuje od intervencionih cena. Poslednje dve-tri nedelie ponuda je stalno malaksavala i imao se utisak kao da smo pri kraju kampanje, kada se prazne ambari i prodaju poslednje partije da bi se imala gde smestiti nova roba. Mlinovi su bili kupci svake ponuđene Коličine, a za poznije termine plaćali.su, čak i u žitnici, nekoliko dinara preko intervencione cene. Proizvođači su, usled mutne stuacije u svetu, postali još više uzdržljiivi, naročito srednji i krupni. Sem toga, seljak u Vojvodini zauzet ie berbom kukuruza i suncokreta pa je i to razlog smanjenoj роnudi pšenice. U Srbiji i Južnoj Srbiji cene se kreću, prema različitim vozarinskim relacijama, 155.— 172 din., u Gornjoj Bačkoi i Gorniem Banatu 156—1988 din.

Izvozni paritet prema oktobarskom terminu u Liverpulu

popeo se na 73, a prema Roterdamu na 62, odnosno na bazi cene za efektivnu robu na 72 din.

Kukuruz. Svetsko tržište kukuruza, uprkos popuštanju kurseva poslednjih nedelja, uspelo je da se odupre depresivnoi tendenciji i kursevi nisu ni iz daleka pali tako snažno kao što je slučaj kod pšenice. Tako visoku cenu održava porrošnja kukuruza u industrijske svrhe, jer se za stočnu hranu upotrebljavaju znatno jevtniji ječam i mnogo jevtinija pšenica. Verovatno da se ovako visoka svetska cena neće moći još dugo održati, jer će Argentina požuriti sa prodajom oko 250.000 vag. koji su sada osposoblieni za izvoz, dok su izgledi za berbu u S.A.D., vrlo dobri. U Mađarskoj i Bugarskoj stanje nove bilike veoma je rđavo. U Mađarskoj skočila je cena kukuruza na 20 penga za kvintal što znači da se izjednačila sa dekretiranom cenom pšenice. Usled ovako visoke cene kukuruza mađarska Narodna banka odobrila je devize da se iz-

vesna količina kukuruza može uvesti iz Rumunije i Jugoslavije. | .

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 607

Roterdam za septembar notirao je sredinom nedelje hfl. za mtc. 4,95, a Čikago centi za bušel 67. |

Na domaćem tržištu situacija je nepromenjena. Za stari kukuruz ima tražnje, ali nema ponude. Trgovci plaćaju stari kukuruz 135—138 din. Inače na lokalnim pijacama kukuruz se, prema vozarinsk:m relacilama, plaća i do 155, din. |J novom sušenom kukuruzu i ove nedelje pravlieni su veliki špekulativni poslovi na bazi 101—105 din. ti. znatno iznad svetskog pariteta. Ovako visoka cena mogla bi biti indicija da trgovački krugovi rod kukuruza procenjuju takvim da nećemo imati za izvoz. U Vojvodini berba je već otpočela i prinos će biti naibolji u celoj zemlji. Srbija i Južna Srbiia imaće deficitarnu berbu. U zemaliskom proseku žetva će biti osrednja i, kako po svemu izgleda, neće biti većeg izvoznog viška. Ukoliko bi se pak, održale sadanje visoke cene moglo bi se desiti da izvozni višak bude i priličan, jer bi, u tome slučaju, seljak prodavao radije kukuruz nego li pšenicu.

Izvozni paritet prema septembarskom terminu u Roterdamu iznosi 84, а ргета сет za efektivnu robu 92 din.

Stoka. — Na bečkoi pijaci svinje su rađene ove nedelje po 1,04 do 1,10 mk. za kz. žive vage prema kvalitetu. Tražnja je bila dosta živa i cene su, prema prošloi nedelji, nešto malo porasle.

I u Pragu došlo je do osetnjeg skoka cene ove nedelie. Naša roba rađena je po 8,60 do 9,20 kr. kg.

Sirovine. — Svetsko tržište sirovina u ovoj nedelji pokazivalo je prilično stabilnu tendenciju. Naročito su se čvrsto držali metali. Cene su notirale: bakar 41/:, bakar elektrolit 47, kalai 1921/a, olovo 151/», cink 14 funti sterlinga za tonu.

-

У 2 сат се 86 #14

Сваки напредак у промзводњи и

употреби cbe знање им сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга~

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc, ЗАГРЕБ БЕОГРАД