Narodno blagostanje

пр -

"7. јануар 1939

bšenicu. Prizadova cena je inače nepromenjena ti. 160 din. рата Сер Tisa.

Izvozni par:tet prema martovskom terminu u Liverpulu bio je sredinom nedelje 62.—, a prema Roterdamu 65,50, odnosno na baz: cene za efekt:vnu robu 68.— din.

Kukuruz. — Svetsko tržište kukuruza i u ovoj nedelji bilo je vanredno čvrsto i kursevi su i dalje porasli. Ponuda iz S.A.D., nedovoljna je da podmiri tražnju evropskih UVOzničkih zemalja. Iz Podunavlja nema skoro nikakve .ponude pa su i srednjeevropske zemlje upućene na UVOZ prekomorskog kukuruza. Roterdam za januar not:rao је 5.05. hfil:: za mtc., a Čikago 54— centi za bušel. U Roterdamu kukuruz je bio skuplji od pšenice za 38%0, a u Buenos Airesu 162/0.

Domaće tržište je bio mirn:je, jer зе зтапјба tražnja iz pasivnih krajeva. Ponuda iz prve ruke relativno vrlo je mala. U poslednje vreme kukuruz su počeli da kupuju i izvoznici pošto je domaća cena, usled skoka svetske, došla na izvozni paritet. Prizad se povukao sa trž:šta pošto sadanja cena omogućuje izvoz za devize. Verovatno Pr:zad se neće pojavljivati na tržištu sve dotle dok bude moguć izvoz za devize, što je

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 15

veoma važno za sadanju deviznu situaciju naše zemlje. Sušen: kukuruz vagonska roba par:tet Inđija rađen je po 119—114 din. Prekovremeno suv sa 17% vlage, kcji se izvozi, radi se po 105 din., a s:rov u ponudi notira 163 din.

Izvozni par:tet prema martovskom terminu u Roterdamu b:o je sredinom nedelje 103,20, a prema ceni za efekt:vnu robu 111,50 d:n.

— Sirovine, — Trž:šte sirov:na, poslednjih dana, bilo je m:rno, a kursevi postojani što se ima pripisati energičnim restr:kc:cnim merama koj:ma se ponuda i tražnja kod većine sirov:na održavaiu u ravnoteži. Metali su not:rali: bakar 443/a, bakar elektrclit 50, kalaj 217, olovo 147/s, cink 1311/ie funti ster::inga za tonu. Kaučuk je notirao 8,25 pensi za libru. Pamuk u Njujorku drži se na 8.80—8:%) centi za libru. Da bi povećale potrošnju pamuka S.A.D. nastoje da iz tekstilnog mater:jala za pakovanje izbace jutu i zamene je pamukom. Kako je ovde u pitanju povećanje procizvodn:h troškova to će izgteda S. A. D. za izradu ovog mater:jala prodavati fabrikama pamuk iz intervenc:on:h kupovina po znatno nižoj ceni,

eRBBB

јоштанска

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ Филијале у Загребу, Љубљани, Сарајеву, Скопљу, Подгорици и Сушаку.

МА РУШИ

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ сваком физичком и правном лицу. ПЏлаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави. ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. | ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА | |

Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи,

а љузиље ду ди

Ширимте Народно БРрлегостање