Narodno blagostanje

Страна 44

177 prema 158:u novembru, a poravnanja van stečaja na 36 prema 01.

— Privredni položaj Madžarske se u toku 1938 popravio. Dobra žetva pšenice i povećanje cena svinjske masti mnogo su doprineli da se pr:hod poljoprivrede povećao Za 10 do 15%. Trgovinski bilans za 11 meseci je aktivan za 107,6 m:l. prema 99,6 mil. pengi 1937. Pro:zvodnja sretstava za proizvodnju u trećem tromesečju bila ie za 1290 veća nego u drugom a onih za potrošnju za 16. Državne porudžbine u vezi sa izvođenjem petogodišnjieg plana uticale su u znatnoi meri na povećanje industriiske proizvodnje. Pripojenjem teritor:je, koja je ranije bila pod ČSR. industrija je dobila važan izvor sirovina: drva, Železne rude, magnezita i kaoli na. Osim toga povećalo se unutrašnje tržište.

— У Француској код Анезна и Ст. Жилиена пронађени су извори нафте. Пробна бушења дала су досада добре. резултате,

— У годишњем извештају краљевске канадске банке истиче се да је од половине 1938 привреда Канаде почела да се опоравља. Рударска и индустријска производња се повећала. Али због ниских цена неких производа, нарочито пољопривредних, добит није порасла сразмерно повећа њу производње. Национални доходак 1988 је нешто мањи од оног 1987. Очекује се дољи повољни развој коњунктуре. САОБРАЋАЈ

—- Америчком парламенту поднесен је предлог закона о помоћи железницама. Њиме се предвиђа да се меЂБудржавна робна тарифа стави у надлежност Међународне трговинске комисије. Њена надлежност треба да се про: шири на цео саобраћај на земљи, у води и ваздуху. Зајмове које одобрава РФЦ (Финансијска комисија за реконструкцију) треба да најпре она одобри. Установиће се варочити уред за реогранизацију железница.

— Putni odbor u Mariboru utrošio je prošle godine na održavanje i gradnju puteva 5,3 mil. din. Novih puteva izgra"депо је 13,6 Кт. Predlog budžeta za 1939/40 predviđa prihode u iznosu od 6,7 mil. din. i isto tolike rashode.

POLOŽAJ RADNIKA

— Загребачка општина и Берза рада споразумеле су се у погледу запослења незапослених радника. Берза је одредила за то 200.000 дин., а општина 70.000, техничко особље и алат. Радиће се на оправци савског насипа.

IZ POSLOVNOG SVETA

Трговачки регистар

„Кроација“ кинематографско д. д., у Загребу, упис чланова управног одбора г, г.: Штарца Јакоба, Борковића Ризе и Рајхера Ариа. — Творница за памучну индустрију д. д. у Загребу, упис чланова управног одбора г. Г.: д-Рр Марковића Миљенка и Макса Пфифера фон Алтисхофен. — Траверс д. д. за инд. и промет железничким праговима у Загребу, упис члана управног одбора г Вилема Фан Ве-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бр.-3

гославенска удружена банка д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. Милана Милића. = Зборсви акционарских друштава

21 јануар — Нашичке творнице танина и паропила д. д., Загреб (ванредан).

22 јануар — Текстилна индустрија Живојин Вукојичић и синови а. д. у Београду (оснивачки).

24 јануар — Владимир Арко инд. подузеће н. д. (ванредан). — Д. д. железнице Патовад UDE у Загре-

бу (редован).

26 јануар — Творнице жесте и пјенице Максо Мајер д. д., Загреб (ванредан).

27 јануар — Д. д. ОНЕ творнице предења и ткања памука у Дугареси (редован). — „Мира" творница чарапа д. д., Дугареса (редован).

29 јануар — Фабрика уља „Домаћа“ у Новом Врбасу (редован).

30 јануар — Муња творница акумулатора-д. д. у Загребу (ванредан).

31 јануар — „Сана“ д. д. за индустрију гипса и умјетног гнојива, Загреб (редован). — „Мнац'“ шумско индустријско д. д. Загреб (редован).

8 фебруар — Рудници угља у Алексинцу Б. Д. (редован). 12 фебруар — Српска грађевинска банка, Београд (редован).

14 фебругр — Босанска индустријална и трговачка банка а. д. из Београда (редован).

15 фебруар — Југовулкан а. д., Београд (редован).

17 фебруар — Фабрика цигуре и кавиних сурогата „Фаворит' а. д. у Земуну (редован).

18 фебруар — Моравија фабрика плетених производа у Бесграду (редован). — Акционарско издавачко Apyштво „Ослобођење“ у Београду (редован).

19 фебруар — Пиротско електрично и индустријско друштво а. д. Пирот (редован). — Прва ужичка акционарска ткачка радионица, Ужице (редован). — Жупа а.д, Крушевац (редован). — Општа трговинска банка, Београд (редован).

25 фебруар — Дунавски кредитни завод а. д., Београд (редован). — „Раоник" трговачко и индустријско а. д,

Београд (редован).

26 фебруар — Трговачка банка д. д. Јаша Томић (редован). — Трговачка банка у Ћуприји (редован). — Трговачко индустријска банка, Београд (редован). — Извозна банка а. д., Београд (редован). — Београдска задруга а. Д, Београд (редован).

4 март — Трговачко индустријска банка, Београд (редован). — Електро-Макиш а. д., Београд (редован).

12 март — „Браничево“ а. д. Пожаревац (редован).

26 март — Бајино-Баштанска штедионица, Бајина Башта (редован). = | —

RAZNO a — Zanatliiske komore: i. udruženja: dobila::su „nacrt

sma. — PyckuH Llap'a. ., Beorpan, ynHc ()HpMe ca rmaBHH- „uredbe, o. osiguranju zanatlija. za slučaj nesreće, iznemoglosti, uoM 500.000 дин. и чланова управног одбора г. г.: Људе- ађагозн 1 от па, п Цепје. Џгедђа treba: 'da:stupi na. snagu вита Раца, Милана Бањанина и Ђоке Танасковића. — Ју- ·1 januara. 1940. . а ан -

LOM |

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 15 JANUARA 1989 G.

Stok dev:za i dalje se smanjuje. Devize koje ne ulaze u podlogu smanjile su se za 21.7 mil. na 587,8 mil. din. Verovatno je, da se razna aktiva iz istih razloga smanjila za 29.8 mil...na „2,005.6 mil..din. Zajmovi„.Đu . pali za. 27,0 „mil. din.

na 1.790.1 mil. i to eskontni za 2092 mil. na_1.676.6 mil. verovatno zbogz likvi điranja sezonskih kredita, i i IOmbardni za 7.5 mil. na 43.6 mil.

Obično je, da su male promene po pojedinim stavkama

u. aktivi. Već nekolko, nedelja:to ije, „teko Оди: доме po