Narodno blagostanje

Страна 60 al 798.481 радника и намештеника, за 9968 мање него у октобру, а за 18.923 више него у новембру 1937. Највећи пораст забележен је: код грађења железница, путева и водоградња за 4807, шумско-пиланске индустрије за 4217, превозних средстава за 3592, приватних саобраћајних предузећа за 1711, трговине за 1563, прерађивања коже и њених сурогата за 1300, општинских послова за 1224, јавног саобраћаја за 1067 и индустрије камена и земље за 1023. Број запослених је опао код високих градња за 3.168, индустрије одеће и чишћења за 1.228, индустрије дувана за 820, рударства за 747, кућне послуге за 701, индустрије кожа и гуме за 288, металне и машинске индустрије за 960 и индустрије папира за 231. Према новембру 1936 број запослених је порастао за 71.519. Пораст осигураних су забележили Оузори: у Београду (8516), Осијеку (7373) и Љубљани (2996), а пад они у Сарајеву (3445), Бањој Луци (1524), Загребу (1323) и Сушаку (1045). Просечна обезбеђена надница износила је 24,15 дин., за 0,12 дин. мање него у октобру, а за 0,84 дин. више него у новембру 19837. Укупна зарада износила је 439,90 мил. према 413,56 мил. дин. у 1937, за 6,372 више.

САОБРАЋАЈ

— Ради се на редакцији директне железничке тарифе између Швајцарске и наше земље. Тарифа ће обухватити наш извоз животних намирница, кудеље, дрва, жита и живих животиња и наш увоз машина, Тарифа ће бити израђена у швајцарским францима, као што је она која је сада у важности за извоз јаја.

— Због свог географског положаја Египат све више постаје важан центар ваздушног саобраћаја. Поред тога што има домаће друштво за ваздушни саобраћај које осим унутрашњих одржава линије за Кипар, Палестину и Ирак, он је раскрсница неколико британских линија за источну и јужну Африку, источну и јужну Азију, холандске за Индију и Аустралију и талијанске за источну Африку. Сада је влада добила 5 молби за дозволу летења и то од Дајче Луфтханза за азијску линију, која је досада ишла преко Атине, Родоса и Дамаска за Багдад, од Пољског ваздухопловног друштва, које жели да продужи своју линију за Палестину до Каира, Грчког друштва за ваздушни саобраћај за линију Атина—Крита—Каиро, Холандског краљевског друштва за ваздужни саобраћај за нову линију Амстердам—Беч— Будимпешта, ·Београд—АтинаКаиро и од једног америчког друштва за пробне летове Њујорк—Каиро.

ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

— Jzmeđa radnika i uprave fabrike cementa »Dalmacija« u Kaštel Sućurcu postignut je sporazum u pogledu nadnica i uslova rada. Najniža nadnica iznosi 4,75 din. po satu. Prekovremeni rad se posebno plaća.

— Pregovori između radnika i fabrike cementa »La Dalmatienne« u Dugom Ratu zbog sklapania novog kolektivnog ugovora prekinuti su i radnici su stupili u štrajk, pošto njihove zahteve uprava njje htela da primi. Uprava smatra da štraik nije legalan.

— Pregovori između radnika i tekstilnih fabrika u Dravskoj banovini, koji su povedeni povodom otkaza kolektivnog ugovora, prekinuti su. Radnici su tražili povišene nadnica za 15%, pošto su životne namirnice poskupile. Poslodavci ne pristaju na povišenje nadnica svim radnicima nego samo naislabije plaćenim.

— Недељна зарада енглеских радника за последњих 5 година стално расте. Код извесног броја индустријских предузећа код којих је вођена статистика о кретању надница у 1988 је недељна зарада 2,3 мил. радника порасла

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ______

Бр, 4

aa 260.000 фунти, а за 19.000 фунти код 320.000 радника. Просечан пораст износио је 241.000 фунти према 780.000 1937 и 492.900 1936. Трошкови живота лане су били за 56%/о изнад нивоа 1914.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА Zborovi akc. društava % januar. — Vladimir Arko ind. poduzeće a. d. Zagreb

(redovan). · 30 januar. — Mustad jugoslavenska tvornica čavala te želiezne i čelične robe d. d., Karlovac (redovan). — Jugosla-

vensko a. d. za trgovinu drva u Zagrebu (redovan).

8 februar. — lima dvor d. d., za proizvodnju žeste u Donjem Miholicu (redovan).

9 februar. — A. B. C. trgovačko d. d. u Zagrebu (redovan). 25 februar. — »Paster« zavod za proizvodnju seruma a. d. Beograd (redovan).

26 februar. — Čehoslovački dom a. d. u Beogradu (redovan). — Žička akcionarska zadruga u Kraljevu (redovan). — Kruševačka okružna banka (redovan). — Kruševačka banka a. d., Kruševac (redovan). — Čačanska zadruga a. d. iz Čačka (redovan).

28 februar. — Novovrbaška štedionica d. d. u Novom Vrbasu (redovan).

4 mart. — Radio a. d., Beograd (redovan).

5 mart. Savinačka štedionica a. d. u Beogradu (redovan). — Ivanjička kreditna banka u Ivanjici (redovan). — Kumanovska izvozna i promeina banka a. d. u Kumanovu (redovan). — Biljana a. d. u Beogradu (redovan).

12 mart. — Jošanica a. d., Beograd (redovan).

16 mart. — Senćansko industrijsko poduzeće a. d. u

Senti (redovan).

19 mart. — Prizrenska banka u Prizrenu (redovan). 26 mart. — Uroševačka privredna banka u Uroševcu (redovan).

Trgovački registar

Industrijska komercijalna banka a. d., Beograd, upis članova upravnog odbora 79. g.: d-ra Stevana Popovića, Tase Zdravkovića, d-ra Momira Glomazića, Bože Matovića, inž. Jovana Petrovića, Milana Mih. Stefanovića i Nikole Stojanovića.

PA3HO

— Шведски судови напуштају традиционалну праксу вођења записника на претресима. У судским дворгнама биће инсталирани најмодернији диктафони и гласноговорници који ће примати све изјаве које падну за време претреса. Након тога на основу диктафона израдиће се на пи-

саћој машини записник са копијама за све судије, држав-

ног тужиоца и браниоце.

— Претседник словачке владе стварајући покрајинску скупштину наговестио је намеру владе да образује други дом, неку врсту привредног парламента који ће сарађивати са скупштином на привредним питањима. Једна половина његових чланова биће бирана, а другу ће сачињавати наименовани стручњаци.

— Шварцарски министар финансија д-р Алберт Мајер, који је ту дужност вршио од 1929, пензионисан Је. Истакао се као одлучан противник девалвације франка, настојао је да уравнотежи државни буџет и радио је на побољшању међународних односа капитала. За његовог наследника изабран је д-р Ернст Ветер, који је последњих година био у вођству циришког Удружења за трговину и индустрију.