Narodno blagostanje

Страва 96

Домаће тржиште развија се потпуно независно не само од светске ситуације, него и од интервенционих цена. На малу тражњу млинова, која се појавила концем прошле недеље, у недостатку понуде тржиште је. реагирало поновним скоком цена тако да је средином ове недеље разлика између слободних и интервенционих цена износила пуних 20 дин. по мтц. Према томе, ситуација на тржишту развија се тако као да у земљи нема довољно робе. Шта је У ствари видићемо на пролеће када произвођачи долазе У положај да се у погледу држања робе определе према изгледима за нову жетву. У слободном промету пшеница је рађена по 152—160 дин. према 140 дин. колико износи интервенциона цена база шлеп Тиса.

Извозни паритет према мартовском термину У Ливерпулу био је средином недеље 68,80 дин. а према Ротердаму 57.60, односно на бази цене за ефективну робу 62— дин.

Кукуруз. — Ишчекивани преокрет у цени кукуруза наступио је тек ове недеље када је дошло до рапилног попуштања курсева. Промена је дошла врло касно, јер се веровало. да ће цена кукуруза падати заједно са ценом пшенице. То се међутим, није десило и кукуруз је у увозничким земљама још и сада скупљи од пшенице. Но то

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Ep, 16

неће дуго трајати и за кратко време имаћемо сасвим другу релацију између цене пшенице и кукуруза. До промене је дошло из три разлога: због повољних изгледа за претстојећу бербу У Аргентини, извоза из Јужне Африке и уздржавања увозничких земаља од већих куповина. Ротердам је нотирао средином недеље +40 хфл. за мтц. што према прошлој недељи претставља пад за 0,50 хфл. по мтц., а Чикаго 49/; центи за бушел.

На домаћем тржишту ове недеље владала је лабава тенденција и цене су опет попустиле за 1-2 дин. по мтц. Понуде има нешто мало, али тражње нема, јер су потребе домаћег конзума у дефицитарним крајевима за извесно време подмирене. Цене за вагонску робу пале су и то: сушени 106, сиров 96 дин. паритет Инђија, а 96 дин. паритет банатске утоварне станице. —

Извозни паритет према мартовском термину у Ротердаму пао је ове недеље на 83,50, односно на бази цене за ефективну робу на 88,10 дин.

Сировине. — Ове недеље на светском тржишту <ировина владала је постојана "тенденција. Курсеви метала нотирали су: бакар 48:16, бакар електролит 4874, калај 2151/>», олово 145/, цинк 199ј,6 фунти стерлинга за тону. Памук је нотирао у Њујорку 9,05 центи за либру.

LAJPCIŠKI PROLETNJI SAJAM 1959

31 ИБЉШАЛИИ ПУЛЕ, 1 арАрјЈЕИТМЗУКТМ 5АЈМОЛМ

O А ро 185 МАРТА

60%, POPUSTA

> . UTRANSITNI/

LI TI pRžAVAMA

KIM DRŽAV- 0.

МИН ЗЕЈЕЗМ- | 5: | САМА

Sra obagreštenja daje: LAJPCIŠKI BIRO LAJPCIŠKOG SAJMA 24 BALKAN

Еп. Мгбапора 55 BEOGRAD Telefon 94511.

ДУ РРА Ба, |E5}| aalyicaen žic 77. e ~

Сваки напредак у производњи и

употреби сбђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866 ·

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — МАСПИМ

Oil Company of Jugoslavia Inc. SATPEB BEOTPAA