Narodno blagostanje

Страна 164

НАРОЛНО: БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 11

okolnostima vodilo malo računa. Od toga postoje dva.

izuzetka. Prvi, poreski obveznici sa {roje maloletne dece plaćaće doprinos prema jednom sfepenu niže, a oni sa najmanje petero za dva stepena niže. Dalje, lica preko 30 godina neženjena, kao oženjena ili udovci bez dece plaćaće po narednom višem stepenu. Činovnici, privatni i javni, (u koliko se tako može da razume član 10. amandmana) plaćaju samo polovinu ovoga tereta.

Po sebi se razume da se na ovai doprinos ne može razrezati nikakav prirez, pošto je on sam po sebi prirez.

U god. 1939/40 150 miliona dinara iz prinosa ovog doprinosa upotrebiće se za pokriće budžetskih i materijalnih rashoda Ministarstva vojske i mornarice. Mi pretpostavljamo, da je to pokriće napred pomenutog deficita od 147 miliona dinara.

Inače od prinosa ovog doprinosa 350 miliona dinara redovno se predaje Ministarstvu Vojske i mornarice, a ostatak se upotrebljava za službu Gb državnog zajma.

Već iz ovoga se da zaključiti da se od ovoga novog doprinosa očekuje prinos od najmanje 600 miliona dinara. Na tu bi se brojku došlo kad bi se pošlo od procene prihoda neposrednih poreza i novom budžetu. Ona iznosi okruglo 3 milijarde dinara, iz čega izlazi da bi sam doprinos imao doneti do 700750 miliona din.

Ne možemo da završimo, a da ne konstatujemo, da je u istoriji neposrednih poreza, a u normalnim vremenima (bez velike inflacije ili rata), vrlo redak slučaj povećanje tereta neposrednih poreza za jednu četvrtinu i Više u jedan mah.

POVIŠENJE TAKSA I TROŠARINA

Taksa na sitničku priznanicu, po kojoj se carini sobom doneta roba po T.br. 207 povišena je od 4 na 5 dinara. Ne plaćaju je dvovlasnici za carinjenje proizvoda sa dvovlasničkih imanja. Taksa po T.br. 208, za molbu i rešenje kojom se traži podnošenje naknadne deklaracije iste vrste ekspedicije, povišena je sa 25 na 60 dinara. Za uverenje o poreklu strane robe (T.br. 210) povišena je taksa sa 5 na 10 dinara. Taksa po T.br. 211, za molbu i rešenje kojom se (тад да зе паknadno podnesu uz deklaraciju potrebne isprave za ca-– rinjenje, površina je sa 35 na 60 dinara. Na uverenja o zdravstvenosti robe i uverenja o izvršenoj analizi na strani plaća se 50 dinara prema 25 (Т.Љг. 212). Ха molbu i rešenje da se uvozna roba istovari van carinskog stovarišta plaća se i to za robu na koju se plaća carina 150 dinara, a na koju se ne plaća 100 din., prema 100 dinara u prvom i 50 u drugom slučaju (T.br. 213). Za rešenje da se roba uvezena na neizvesnu prodaju izveze preko neke druge carinarnice povišena je taksa sa 50 na 100 dinara od deklaracije. A za rešenje da se roba izvezena s pravom na povratak uveze preko koje druge carinarnice uvedena je taksa od 50 dinara. Za rešenje o produženju roka u prvom slučaju iz T.Br. 215 taksa iznosi 100, a u drugom 50 dinara. Za odobrenje da se roba uputi kojoj drugoj carinarnici, ili da se carini kod one kod koje se nalazi pošto se izda odobrenje, taksa je povišena sa 30 na 100. A za odobrenje da se zadrži i carini roba koja je već trebala da se Vrati povišena je taksa sa 50 na 100 dinara (T.br. 217). Za odobrenje da se roba carini izvan carinskog stovaTišta uvedene su specilikacije. Za vagonsku robu plaća se 200; za robu iz šlepova do 200 tona 500 din., preko 200 tona 1.000 din; za tečnosti u tenkovima 100 din. po tenku, a za ostalu robu ispod 10.000 kg. 100 dinara. Ža odobrenje da se carinjenje izvesne robe vrši izvan određene nadležnosti carinarnice 200 din. Povišena је

taksa za odobrenje da se može automobilom izvršiti prelaz granice suvim priznatim carinskim putem sa 200 na 250 dinara, a uvedena je nova od 50 dinara za ostala motorna vozila (T.br. 218).

Taksa po T.br. 222, kad se utvrdi da je neosnovan zahtev da se vrati naplaćena dažbina povišena je sa 5 na 50 dinara od svake deklaracije i sitničke priznanice. Uvedene su nove takse za isti slučaj na poštansku deklaraciju 30 dinara. Taksa po T.br. 223 povišena je sa 10 na 30 dinara (molba i odobrenje naknadnog pregleda robe) i sa 5 na 10 dinara za poštanske ekspedicije od svake deklaracije. Po T.br. 224 povišena je. taksa sa 25 na 30 dinara, za uverenje po kome carinarnice utvrđuju vrednost robe, ako je to učinjeno na osnovu deklaracije i ostalih isprava.

Amandmanom unesen je nov &S 14 b., kojim je ovlašćen Ministar finansija da zajedno s Ministrom pravde uredbom propiše za celu Kraljevinu zajedničke bliže odredbe o utvrđivanju veličine osnovice za odmeravanje nasledne i darovne takse.

Državna trošarina na kavu povišena je od 800 na 1.000 dinara od 100 kg., pa će se 1 aprila popisati sve zalihe kod prodavaca na veliko i malo, ne uzimajući u obzir zalihe do 5 kg. Uvedena je banovinska trošarina na sirćetnu kiselinu zvanu »tehnička«, koja se upotrebljava u industriske svrhe, na 100 kg i 100% jačine, 200 dinara.

Ukinuta je trošarina na cipele od kože, a uvedena na kožu. Ostala je trošarina na obuću od gume, kaučuka, platna, krajaca, klobučine, i tkiva koje ne propušta vodu, svile, atlasa, somota, brokata i tome slično, sandale i papuče, izuzimajući opanke i čizme od gume, 110 ро-3 dinara od para, bez obzira na razliku u kvalitetu, koja je postojala dosada u tri stepena 3, 5, 12 dinara, dok se naplaćivala trošarina na cipele od kože.

NOVI ZAJMOVI

Pojedina ministarstva dobila su ovlašćenje da u toku budžetske godine zaključe zajmove u specijalne svrhe. Pored ovih novih ovlašćenja ostaju na snazi ranija data vladi da zaključi zajam od 4 milijarde dinara za finansiranje javnih radova i narodne odbrane, kao i ovlašćenja data osnivanjem Putnih i Melioracionih fondova. Ova ovlašćenja protežu se na veći broj godina i za sada se ne može kazati koliko bi se imalo zaključiti

zaimova u foku jedne godine. Iz finansiskog zakona (S 48 čl. 1.) ne vidi se hoće li se tako postupiti i u pogledu ovlašćenja datog Ministru saobraćaja, da u cilju obnove železničke imovine zaključi zajam do iznosa od 500 mil. dinara. Anuiteti ovog duga imaju se obezbediti unošenjem u budžet Uprave državnih železnica. Ostali zajmovi su manji i biće zaključeni kod