Narodno blagostanje

3. јуни 1939

Ротердам за јули нотирао је 3,80 хфл, за мтц,; а Чикаго 51:/5 центи за бушел.

На домаћем тржишту ситуација је чврста, јер је Услед невремена, понуда минимална док Призад, за извоз у Немачку, стално тражи. Компензациони послови на бази делимичне употребе интерних динара нису још дозвољени. Цене су следеће: шлеп Дунав—Тиса 105—106, паритет ИнБија 104—105, банатске утоварне станице 108—104 дин.

Извозни паритет према јулском термину У Ротердаму био је средином недеље 84,20, а према цени за ефективну робу циф енглеске луке 86,60 дин.

Стока. — Извоз говеда у Италију, услед скока цена у нашој земљи, у току маја месеца стално је опадао сишавши са 700 на 130 ком. недељно. Међутим, ! овог месеца забрањен је увоз наших говеда у Италију, јер су италијанске власти констатовале да су извесни комади били заражени слинавком. У Немачку извоз говеда повећан је на 500 ком. недељно.

На домаћем тржишту влада чврста тенденција, јер нема веће понуде, нарочито у прима роби. Цена прима воловима скочила је на 6,50—7 дин. а остале врсте раде се по 4,50—6 дин. | Извоз свиња развија се нормално. У Немачку се извози по 30 вагона недељно од чега 60 ваг. тешких и 20 ваг. лакших свиња. У протекторат Чехословачке до сада је ишло 90—95 ваг. недељно, али ће извоз сада бити смањен једно због тога што је отпочео и увоз из Румуније и МаБарске и друго, што је курс круне на домаћим берзама пао "на 137 дин. | У земљи цене свиња су чврсте. Тешке свиње преко 180 кг. плаћају се 9,20—9,25 дин., а лакше 8,50 дин.

Опијум. — За откуп опијума нове бербе одређена је цена од 20 дин. по јединици морфиума.

O BE aa Ce. 00, КРАЉЕВИНЕ

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Сваки напредак у производњи M употреби себе знање и сва искуства, што су их од године 1866 стекли сепецијалисти наше организације која обухвата цео свет, примењују се код фабрикације

наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — МАСПИМ

Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

ОСЛАВИЈЕ

ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ Филијале у Загребу, Љубљани, Сарајеву, Скопљу, Подгорици и Сушану.

ЈА ДЕА у A Si Adu парна, РА

радну даће АЊА до ЧАЈА ДА ли Sar суду ње

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају У исплађују код свих пошта без икаквих трошкова.

“ ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ, ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи,

Страна 351