Narodno blagostanje

3. јуни. 1939.

куповати робом тј, извозом. Но не буде ли Мађарска могла да врши индустријализацију, она ће морати да се све више ограничава на увоз потрошних индустријских производа, које би плаћала биљним и сточним предметима исхране и индустриским сировинама аграрног порекла. Имајући ово у виду привредни кругови мађарске претпостављају да се убудуће неће моћи да настави досадашњи темпо индустријализације и то углавном због про-

La —

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 345

мена у правцима спољне трговине. Шта више, није искључено да ће морати да се изврше и извесне промене у садашњој структури индустријског сектора, који је развијан са тенденцијом ка све већем извозу индустријских производа. Преоријентација на индустријске гране које имају код куће сировинску базу сматра се консеквенцом садашњег трго“ винско-политичког положаја Мађарске.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ИНДУСТРИЈА

— Према споразуму који је склопљен између „Југочелика" као власника рудника железа у Љубији и мађарске железаре „Рима плурањи' и Мађ. државне железаре, „ЈУ гочелик“ има да им лиферује најмање 15.000 а највише 20.000 вагона железне руде годишње.

— У Тезну код Марибора подиже се прва Југословенска фабрика фотографског папира под именом „Колофот". Фабрика ће моћи да подмири све потребе домаће потрошње. — На основу решења министра трговине и индустрије образована је комисија за преглед свих фабрика цемента у Југославији. Чланови комисије су: Драгослав Пантовић и Богдан Херцеговац, народни посланици и Самнет Банер бивши чиновник Раљске фабрике цемента, као експерт.

— Услед обавезног мешања бензина са алкохолом и све веће моторизације земље производња алкохола у Ју гославији из године у годину расте. 1936/37 она је износила свега 470 вагона, у 1937/38 повећала се на 750 вагона, а ове године до 10 маја већ је износила 6560 вагона према 440 вагона у истом периоду прошле године.

— Оживљење пословне делатности које је пре 3—4 недеље забележено у белгијској индустрији железа и челика дошло је сада и на руднике угља, којима се пружа прилика да смање своје резерве. Пошто поруџбине још пристижу нарочито из Енглеске, производња челика се повећала у мају за 40.000 т. Тражња сировог железа је више порасла него челика, тако да су пуштене у погон пећи које већ дуже времена не раде.

— Од 1.049 акционарских друштава у Бугарској, са 4,8 милијарди лева главнице 1937 у 108 односно 9,8% свих акц. друштава ангажован је страни капитал са 1,98 милијарди лева, односно 40,3% од целокупне главнице. Највише страног капитала је уложено у индустрију (1,45 милијарди лева односно 48,3%), затим у кредитним установама (210 милиона лева, односно 22,2%/0), у осигуравајућим друштвима (27 мил. лева, односно 244%) а најмање у транспортним (20 мил. лева односно 63,1%/0. По националности швајцарског капитала има највише (25,99, за њим долазе Белгија са 20,5%), Италија са (13,2%0), САД. са (1,0), Немачка са (9,30/0), Француска (9,200), Чехословачка (7,4%), Мађарска (2,30), Енглеска (1,190) а напослетку Холандија, Румунија, Шпанија, Шведска и Југославија са свега (190).

— Задружна индустрија меса у Запрешићу проширује своје инсталације за производњу месних конзерви намењених извозу на западна тржишта и у Америку. Потребне инсталације наручене су из Немачке.

— Светска потрошња електричне енергије од 1929До 1937 повећала се са 310 милијарди квч. на 485 милијарди квч., односно за 56%. Дужина електрифицираних железница за исто време повећала се са 18.800 км, на 35.500 км. односно за 89%/«. Дужина телеграфских линија са 196,8 мил. км. на 272,9 мил. км. односно за 39%, број телефонских говор-

ница са 32,7 мил, на 37,1 мил. односно за 13% а број радио претплатника у Европи са 9,3 мил. на 31,7 мил. односно 34 240%.

— Централа индустријских корпорација је на своме збору донела резолуцију којом се тражи да се омогући благовремено снабдевање индустрије сировинама, да се појача извоз у неклириншке земље ради повећања прилива девиза, да се престане са претераном етатизацијом индустрије, да се обезбеди кредит индустрији нарочито из резерви радничког осигурања, које у највећој мери потиче од индустрије, да се државне поруџбине равномерно и непосредно додељивају свима заинтересованим домаћим предузећима, да оптерећивање јавним дажбинама буде сношљиво, равномерно и рационално подељено, да се у погледу социјалног осигурања приступи снижењу административних трошкова и терета социјалног осигурања, које мора да сноси привреда; да се изврши концентрација статистичке службе и да приликом доношења закона који тангирају индустрију и она буде консултована.

ТРГОВИНА

— У Италији све више нестаје кафе са тржишта, јер главни експортери кафе „сем неколико изузетака, као што је Холандска Источна Индија, продају кафу само за злато, а Италија неће овај луксуз да плати златом.

—_ На захтев заинтересованих привредника и према обећању претседника владе г. Цветковића обуставиће се

· принудан откуп опијума. За трговце опијумом није била

прихватљива принудна откупна цена од 90 дин. по кг. и по степену морфина. Они траже цену од 40 дин, за морфинску јединицу али под условом да продаја буде необавезна. Према обећању Т. Цветковића, претседника владе, сазваће се ускоро у Београду конференција трговаца, произвођача и стручњака за коначно решење опијумског питања. — Укинуће се државна трошарина на цемент који има да служи за пољопривредне сврхе и то за грађење ђубришта, бунара, силоса итд.

_—_ Увоз немачких аутомобила у Југославију од 1935 стално расте, 1935 увозили смо 457, 1936 г. 1596, 1937 r. 4.635 а 1938 г. 6.032 вредности од 110 мил. динара.

— Савез британске челичне индустрије почетком ове године снизио је цену челика али је задржао право да је коригира након 6 месеци. Пре неколико дана он је решио да цене остану непромењене још за 4 месеца изузев мањих измена у појединим случајевима. Сада је исту одлуку ' донела и организација произвођача црног и белог лима. Пошто је тражња јака а очекује се да ће се повећати, врло је вероватно, да ће цене по истеку 4 месеца бити повећане · Дотле, могуће је да се и трошкови производње повећају. Већ круже гласови да ће цене угља скочити.

— Наш извоз дрва за прва 4 месеца ове године већи је по количини за 82,56%/ т, или 97,640/, а по вредности за