Narodno blagostanje

Страна 426

— Potrošnja pamuka u Bugarskoj iznosi prosečno 10 mil. kg godišnje. Domaća proivodnja postepeno se povećava i lane је iznosila 4 mil. kg. Pod pamukom 1938 je bilo 75.000 ha zemljišta prema 55.000 1987 godine.

— Savez stočarskih zadruga u Zagrebu završio je 1938 godinu sa viškom od 32.908 din. Prodao je bikova za 4 mil. din., od toga 17 Ministarstvu poljoprivrede, 21 Vrbaskoi banovini, a ostalo zemlioradnicima, opštinama i zadrugama u Savskoi banovini. Savez traži da se iz inostranstva uveze veći broj bikova za priplod, pošto podmladak sadašnjih bikova u mnogim krajevima pokazuje znake degeneracije.

— Na skupštini Saveza agrarnih zadruga u Novom Sadu konstatovano ie da u području Saveza ima 65 kolonija sa 7156 kuća. Još bi trebalo sazidati 500 kuća i time bi bila završena kolonizacija u Bačkoj i Sremu. Država je dala za gradnju kuća 26.6 mil. din. Krajem 1988 bilo je u Savezu 161 zadruga prema 156 1937 godine.

— Površina zaseiana pamukom u Grčkoj od 20.295 ha 1932 porasla je na 82.015 ha 1937, 1938 je pala na 74.730 ha a ove godine je porasla na 78.900 ha. Krajem maja donesen je zakon kojim se teži da se pojača proizvodnja i poboliša kvalitet. Na istom zemljištu smeće se sejati pamuk samo svake treće godine. Predviđene su i kazne za slučaj nepridržavania propisa zakona od 100—2000 drahmi. Domaće cene su više od stranih, što je rezultat carinske zaštite. Izvoznici domaćeg pamuka po novom zakonu dobijaće premije.

— Dvadeset hiljada proizvođača mleka i putera u Belgiji održalo je zbor u Briselu i tražilo od vlade da odredi cena mleka od 82 santima i zabrani posrednicima da ga ргоdaju po 1,70 fr. kao dosada, dok proizvođačima plaćaju svega 0,70 franaka. Na zboru je rešeno, da se stupi u štrajk, koji je do sada proveden u 2 provincije potpuno, a u ostalim samo delimično. Vlada je poduzela mere da obezbedi slobodu pro· daje proizvođačima koji se nisu pridružili tom pokretu.

— Banska uprava Primorske banovine odredila je kredit od 1,2 mil. din. za radove na isušenju Siniskog polja, koji će se ovih dana započeti. Celokupni troškovi isušenja iznosiće 12 mil. din., od čega će 10 mil. dati država, a 2 mil. banovina. Površina obradivog zemljišta povećaće se za 4.800 ha. Osim toga odobren je kredit od 400.000 din. za dovršenje puta Starigrad—Hvar, gradnju mosta u Donjem Docu, za gradnju i popravak škola u Širokom Bregu kod Mostara i Nadinu kod Benkovca. у

— Ministar poljoprivrede odredio je pomoć po 100.000 di. vinogradarskim zadrugama u Smederevu, Tetovu, Gornjem Matejevcu, Slavonskom brodu, Vukosevljevici, Knjaževcu, Potočju (Pelješac), Grdelici i Cetinju i 50.000 vinogradarskoj zadruzi u Omašnici (Niš).

— Ministar poljoprivrede propisao je Pravilinik o primeni Uredbe o merama za sanaciju i unapređenje zadružnih saveza. Ovi treba u molbama upućenim ministru polioprivrede da iznesu svoje materijalno stanje i mere koje smatraju роtrebnim za sanaciju. Ministar će odrediti komisiju koja će pregledati stanje saveza i podneti predlog da li molbu treba usvojiti, Svoje rešenje uputiće ministru finansija na saglasnost. ИНДУСТРИЈА

— Fabrika feromangana »La Dalmatienne« u Šibeniku počela je da kupuje manganovu rudu iz rudnika u okolini Kumanova, koja sadrži oko 35% mangana. Kako su dosadašnji rezultati dobri, fabrika ubuduće neće uvoziti manganovu rudu iz inostranstva.

— Opština grada Virovitice otkupila je električnu centralu za 1.275.000 din. od Munjare d. d. U tom cilju je dobila zajam od 3 mil. din. od Suzora.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 27

- — Uprava »Jugočelika« sklopila ie ugovor sa raznim firmama u Nemačkoj, Češko-Moravskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Kranjskom industrijskom družbom u Jesenicama i Topionicom gvožđa u Capragu o isporuci 3 mil. t železne rude iz rudnika Ljubije u roku od 5 godina.

— Uprava Udruženja mlinske industrije podnela je pretstavku Ministarstvu trgovine da dozvoli izvoz belog brašna, pošto ima: velike rezerve istog, koje neće moći prodafi u zemlji. Preporučuje da se ne izvozi pšenica nego da se stvore velike rezerve za vanredne prilike da je ne bi docnije morali uvoziti kao sada šećer. Žali se da se porez na poslovni promet ne ubire svuda jednako i traži da se to uradi.

— Proizvodnia zlata u Jugoslaviji za 5 meseci 1939 iznosila je 981.71 kg.

— Uskoro će se u Engleskoj početi sa gradniom fabrike za proizvodnju sintetičnog benzina iz uglia na račun ministarstva vazduhoplovstva. Na gradnju i uređaj utrošiće se 6 mil. funti sterlinga, Odluka o gradnji ove fabrike je vrlo značaina, pošto je do sada vlada stajala na stanovištu da je proizvodnja sintetičkog benzina necelishodna, jer je skupa i nema u zemlji mrkog uglja, a za vreme rata moći se morem uvesti dovolina količina benzina.

— Nemačka proizvodnja drvne vune iznosila je lane 200.000 t, i po četverogodišnjem planu ima da se poveća na 325.000 t godišnje. Da bi se ta povećana količina proizvedene vune stvarno utrošila u produkciju tekstilnih proizvoda naređeno je da se od 1 jula g. g. ne sme upotrebljavati pređa od čiste vune, pamuka ili lana, nego mešana sa drvnom Yunom. Time se misli smanjiti uvoz pamuka i vune i povečati proizvodnju finalnih tekstilnih artikala.

— Posle nedavno izvršene fuzije talijanskih preduzeća za proizvodnju veštačke svile Snia Viscosa i Cisa stvoren je sa firmom Chatillon sindikat za prodaju na 10 godina. On će prodavati sve proizvode izuzev acetatnu i mlečnu vunu i kontrolisaće preko 80% talijanske proizvodnje veštačke svile. Dosadašnja prodajna organizacija Italraion ostaće u okviru OVOF sindikata.

— Do kraja 1938 bilo je u Ministarstvu trgovine i industrije registrovano 86 kartela za 25 više nego 19937. Priiavljeni su sledeći karteli: potkovica za obuću, ulja za jelo kartel nafte, vodika, pekara u Starom Bečeju i Senti i emajliranih kada.

ТРГОВИНА

— Izvoznici vune traže da domaće fabrike vunenih Dproizvoda otkupe 200.000 kg vune vrste »гаја« i »kaba« strižene 1937 i 1938. Ako fabrike na to ne bi pristale, zahtevaju da im se dozvoli izvoz u klirinške zemlje.

— Naš izvoz žive stoke za 5 meseci 1939 ie iznosio 144.965 komada u vrednosti od 248 mil. prema 143.992 komada odnosno 194.8 mil. din. u istom periodu 1938. U maju se izvoz povoljno razvijao, izuzev sitne stoke i konja, koji je slab. Znatno je napredovao izvoz svinja, čiji je najbolji kupac Češko-Moravski Protektorat i goveda, koji se skoro učetverostručio prema laniskom.

— Slovačka zvanična agencija »Slovak Press« izveštava da je platni promet između Jugoslavije i Slovačke uređen i da naši izvoznici koji žele da trguju sa niom pošaliu svoje ponude Trgovinskoj komori u Bratislavi. Ponude mogu biti pisane na srpskom ili nemačkom jeziku.

—Dnevna štampa piše da cene Yuni stalno rastu, u Vardarskoj banovini sada iznose 14—18 din. po kg, u Dunavskoj 22 din. za opranu cigaja-vunu a za neopranu 16—17 din., dok su lane bile cene merino-vune 15—22 din., cigaje 10—14. Proizvođači traže za merino-vunu 25 din., a za cigaja 18—20 din.