Narodno blagostanje

Страна 522

zbog naglog opadania nemačkog izvoza koji se srozao sa 16,8 mil. tona u prvoj polovini prošle godine na 12,7 mil. tona u. ovoj godini. Izvoz se povećao u sve zemlje ošim Francuske i Španije. Sama Nemačka је do 1 jula ove godine kupila 845.000 t. uglia više nego u odgovarajućem periodu prošle godine. - O ~ ooo Е-

— »Slavonija« d. и. 4. snizila ie glavnicu sa 15 mil. na 9,75 mil. din. smanjenjem nominale akcija sa 100 na 65 din.

— U rudniku zlata u Bakovićima, u kcme se nije radilo nekoliko godina, ovih dana počeo je ponovo rad. U obnovljenom rudniku zlato će se dobiti prženjem pirita, dok se ranije vadilo cijanizaciicm iz limonita.

— Radi što boljeg skorišćavanja obilncg roda voća u Zavodu za unapređenje spoljne trgovine u Beogradu održana je konferencija s pretstavnicima svih industrija za preradu voća, na kojoj se ukazalo na potrebu da se što veće količine prerade ne u alkcholna pića, nego u razne sokove, konzerve marmelade i slične proizvode. Industrije za preradu voća pokazale su spremnost da pristupe proizvodnji velikih količina svojih produkata pod uslovom da im se u cilju olakšanja izvoza u devizne zemlje daje šećer bez državne trošarine i odcbravaju olakšice za nabavku lima za konzervne kutije.

— Turska je u Sivasu podigla fabriku vagona koja će moći godišnje da izradi 800 vagona svih tipova, i biće uposleno oko 2000 radnika. Nova fabrika podmirića sve domaće potrebe.

— U Mančžuriji je osnovano treće preduzeće Za Droizvodnju sintetičnog benzina Kirin Synthetic Petroleum Co. Glavnica od 100 mil. juana upisaće po pola mandžurska vlada i japansko društvo Imperial Fuel Co. Godišnja proizvodnja biće 300.000 t. Počeće sa radom krajem 1940.

TRGOVINA

— Izvoz svežih šljiva »požegača« prema odobrenju Mi. nistra trgovine i industrije počeće 23 o. m. Iz derventskog i subotičkog sreza sveže šljive se izuzetno već izvoze,

— Ukupna vrednost naših kontingenata za izvoz u Italiju do kraja jiuna 1940 g. ustanovljena je na 315,1 mil. lira. Pored ove sume postoji једап kontingent, od 10 mil. lira, koji će se prema potrebi uvoza dodeljivati za razne proizvode.

— Izvoz ruda u prvom polugođu ove godine smanjio se prema istom periodu prošle godine za 18,4923 t. ili 4,98'/ dok se po vrednosti povećao za 5,7 mil. din. ili 3,G!/o,

— Pošto su domaće fabrike za preradu krpa prestale da kupuju stare krpe, a izvoz u klirinške zemlje je zabranjen, to su trgovačka preduzeća, koja se bave izvozom starih krpa, zatražile od Ministarstva trgovine i industrije ili da se zabrani svaki uvoz krpa iz inostranstva, dok domaće fabrike ne potroše svoje rezerve, ili da se nanovo odobri izvoz krpa u klirinške zemlje. Stokovi krpa na lagerima iznose oko 200 vagona.

— Zbog stalnog i nesrazmerno velikog porasta ugostiteljskih radnji novosadska Trgovinsko-industrijska komora u zajednici sa Trgcvinskom u Beogradu predložila je Ministarstvu trgovine i industrije da sazove konferenciju svih trgovinskih komora u zemlji na kojoj bi se raspravilo isključivo pitanje izdavanja dozvola za ugostiteljske radnje. :

— Prema odluci Narodne banke krediti za izvoz na slobcdna tržišta uz kamatu od 3%o odobravaće se izvozničkim firmama uz žiro banaka bez obzira, da li ove već imaju ili ne kredit kod Narodne banke, i to za robu podložnu kvaru od 50 do 75% vrednosti robe a za robu koja ne podleži kvaru do 90% vredncsti robe. Rok biće najduže tri meseca. Ali ako izvezena roba u tom roku ne bude naplaćena, kredit će biti produžen još za dalja tri meseca. Banke žiranti mogu naplaćivati od korisnika zajmova najviše 1l1/»/o godišnje na ime žiro-provizije. i manipulativnih troškova.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 33

— U prošloj godini je uvoz polioprivrednih mašina opet znatno porastao prema pretprošloj. Takc je na pr. vrednost uvezenih vršalica porasla sa 4,1 mil. din. na 11 mil. din., vrednost traktora sa 2,8 na 12,3 mil., trijera sa 1,5 mil. na 5,4 mil. a mašina za kosidbu sa 4,1 mil. na 12,6 mil. din. Ukupna vrednost uvezenih poljoprivrednih mašina od 19932 do 1938 porasla je sa 9,2 mil. din. na 70,1 mil. din. Porast ie najveći bio 1987 (sa 14,9 mil. u 1936 na 33,8 mil. din.) i 1938 (sa 33,8 mil. na 70,1 mil. din.). Istovremeno je Opao izvoz poljoprivtednih sprava naše domaće industrije i to sa 3,7 mil. din. u 1933 na 0,5 mil. din. u prošloj godini.

— Usled smanjenja uvoza pamučnog prediva iz klirinških zemalja i povećahja uvoza iz neklirinških, gde su cene znatno nepovolinije, cena ove sirovine za poslednja dva meseca na našim tržištima je skočila za blizu 10%. Očekuje se

-dalii skok cena.

— Ovih dana je otputovao jedan veći broj naših industrijalaca u Palestinu da prouče mogućnost izvoza naših metalurgijskih proizvoda.

— Uskoro će se održati osnivačka skupština Jugoslo-

vensko-talijanske trgovinske komore u Beogradu na kojoj će prisustvovati pored naših privrednika i pretstavnici privrednih ustanova iz Italije.

— Nemačka, koja je do sada plaćala naš antimon 100%/ u devizama, plaćaće od sada samo 50% u devizama a ostalo u kliringu.

— izvoz metala za prvih šest meseci ove godine porastao je prema prošloj za 5.685 tona ili 25,17%o po količini a za 152,8 mil. din. ili 67,74%o po vrednosti. Veći porast po vrednosti posledica je dobre cene bakra, čiji je glavni kupac bila Belgija. Izvoz tog metala porastao je u prvom polugođu po vrednosti za 75,2/o dok je po količini u povećanju za svega 30,25%0 Značajno je porastao još izvoz ојоуа, Коjeg smo izvezli 891 tonu ili 33,82% više nego u prošloi godini. Izvoz aluminiuma je takođe povećan i to po količini za 26,9/. a po vrednosti za 15,65%. Glavni kupac ovog metala je bio Japan.

— U poslednje vreme toliko je porasla tražnja dalmatinskog belog vina da će do berbe biti газргодапа зуа геzerva, ako ne nastupi zastoj u prodaji. U inostranstvo izvezeno je 3.332 hl. i to uglavnom u Češku i Holandiju.

— Međunarodni kartel bakra je povisio izvoznu kvotu za 10% na 105%. Ova mera očekivala se već duže vremena, pošto je mesečna potrošnja porasla na 180.000 t. u junu prema 150.000 u maju. Porast potrošnje naročito je zabeležn u evropskim zemljama, a u junu i u Americi, Povećanje kvote usledilo je i zbog toga da se spreči nagli skok cene, koje je iznosila u zadnie vreme 45 funti sterlinga prema 40 pre nekoliko nedelja.

— Potrošnja sintetičke svile u Sjedinjenim američkim državama za 7 meseci 1939 dostigla je rekordnu visinu od B8,1 mil. kg: prema 59,6 mil, kg. t. u istom vremenu 193 i 84,8 mil. kg. 1937. Rezerve za poslednjih 12 meseci smanjile su se od 24,3 mil. na 11,8 mil. kg. Cena za poslednjih 10 meseci ostala je neizmenjena.

NOVČARSTVO

— Odlukom ministra finansija državne i samoupravne ustanove kao i državna privredna preduzeća mogu primati od domaćih novčanih zavoda garantna pisma, koja izdaju inostranim firmama ili osobama kao kauciju samo u tom slučaju, ako ta pisma glase na dinare ili na strane slobcdne valute.

— Devizni stručnjaci Narodne banke i Ministarstvo finansija uz saradnju pravnika koji poznaju devizno zakonodavstvo, Već duže vremena rade na donošenju novog deviznog pravilnika. Žađatak koji im je postavljen odnosi se

а.