Narodno blagostanje

Страна 524

»Ikarus« a. d. u Zemunu upis člana upravnog odbora с“ ет Jovana Pivničkog. — »Union« grafičko-nakladni zavod d. d. u Zagrebu, upis člana upravnog odbora г. d-r Pliverića Josipa. — »Zvečevo Novo« šumska ind. d. d. u Zagrebu, upis člana. upravnog odbora g. Sal Georga. — Jugoslovenska krznarska industrija d. d. u Inđiji, upis člana upravnog odbora g. Ljudevita Šregera. — Prva Čuruška štedionica a. 4. ч Сигиgu, upis članova upravnog odbora g.g.: Pagača Imrea, d-r Berića Milenka i Orosa Lajoša. — »Rekord-Erdeš« a. d., Novi Sad, upis člana upravnog odbora g. g. d-r Petrovića Branka i d-r Vermeša Imre.

Zborovi akcionarskih društava

21 avgust — »Travers« d. d., Zagreb (redovan).

26 avgust — Zagrebačka dionička tvornica papira u Zagrebu (redovan). — Opšta privredna banka u Petrovgradu (redovan).

28 avgust — Industrija d. d. za promet i industrijsku izradbu zemaljskih proizvoda- Daruvar (redovan). — Građanska dionička štedionica Daruvar (redovan). — Građanska Divovara d. d., Daruvar (redovan).

29 avgust — »Kroacija« d. d. za ind. drva u Zagrebu (vanredan). — »Faginea« d. d, za izvoz drva, Sušak (redovan).

31 avgust — Tvornica alimentarnih konserva »Neptun« d. d., Split (redovan).

20 septembar — Prvi akcionarski mlin u Beogradu (redovan). RAZNO

— Privilegovano akc. društvo za silose objavilo je licitaciju za građenje temelja (na betonskim šipovima) terminalnih (izvoznih) silosa u Šapcu i Pančevu sa rokom podnošenja ponuda 4 septembra o. g., koga dana će se u 11 časova pre podne održati licitacija u kancelariji istoga Društva u Beogradu, Poenkareova ul. 4.

Silosi u Šapcu i Pančevu spadaju u red najvećih šest silosa, predviđenih na plovnim vodama, i imaju kapacitet po 1.000 vagona.

Sa ovim je dosad objavljeno građenje pet silosa, jer je ranije već objavljeno građenje silosa u Bijeljini, Podgorici i Beranima. U Društvu se dovršavaju pripreme za objavu građenja daljih silosa u raznim krajevima i u najskorijem vremenu.

— Ministarski savet odobrio je uredbu o oduzimanju koncesija društvima Radio a. d. Beograd i Radio d. d. Zagreb. Obe koncesije date su 1997 i društvima je stavljeno u zadaću da do izvesnog roka podignu emisione stanice odredenog kapaciteta. Ovim aktom preuzima država radig-emisionu službu.

— U vezi s radovima na izmeni Uredbe o ograničenju otuđivanja nepokretne imovine u pograničnim srezovima apelacionih sudova u Novom Sadu i Zagrebu Udruženje bankarskih i osiguravajućih preduzeća u Novom Sadu pretstavkcm je tražilo od ministra pravde da, radi uprošćenja postupka i izbegavanja suvišnih troškova, prenos nekretnina ne podleži odobreniu Komisije za odobrenje prenosa nekretnina u slučaju, kada ih novčani zavod odnosno osiguravajuće društvo kupuje na javnim sudskim dražbama radi obezbeđenja svojih hipotekarnih potraživanja. Ncvčani zavodi su ovu svoju želju motivisali time da su oni, radi osiguranja svojih potraživanja, često prisiljeni da otkupe na javnoj licitaciji nekretnine svoih dužnika. Oni sigurno ne spadaju u red onih lica kojima je Uredba, u cilju obezbeđenja sigurnosti državnih granica,

·НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 33

nameravala onemogućiti sticanje nekretnina. Kad ovi zavodi budu prodavali nekretnine, tj|. kad se bude vršio definitivni njihov prenos, imala bi Komisija da da odobrenje.

— Prema podacima Godišnjaka nemačkih zanatlija broj samostalnih zanatlija u Nemačkoj od 1931 do 1936 stalno se povećavao i to sa 1,395.000 na 1,662.000 odnosno za 269.000 ili 19,5%. Od 1937 ovaj broj usled raznih mera opada, te se do 1939 smanjio za 181.000 odnosno 11%. Ove mere idu za tim da se svi oni samostalni zanatlije i trgovci koji kao samostalni privrednici iz ličnih ili strukovnih razloga ne mogu biti racionalno iskorišćeni, prevedu u položai najamnih radnika koji će s gledišta privrede biti mnogo korisniji: kao na pr. instruktori, organizatori, predradnici itd.

— Opšte jugoslovensko bankarsko društvo a. d. Na dan 15 avgusta t. g. održan je u Becgradu godišnji zbor akcioonara, koji je rešavao o bilansu za poslovnu godinu 19838.

Poslovna godina 19938 zaključena je čistom dobiti od Din. 4,5934.319.99. Zbor je odlučio da se akcionarima isplati 4%/o na ime dividende, što čini 2,400.000.—, da se dotira fondu za amortizaciju nepokretnosti Din. 500.000.—, a da se po odbitku dotacija predviđenih društvenim pravilima, ostatak od Din. 1,296.504.44 prenese na novi račun.

Iz bilansa se vidi da je banka u prošloj gcdini obraćala pažnju održavanju velike likvidnosti. Gotovina, zajedno sa kratkoročnim zapisima Ministarstva finansija, iznosila je na dan 31 decembra 19938 god. Din. 115,170.000.—. Ulozi na knjižice i po tekućim računima dostigli su Din. 252,690.000.—. U eskontovanim menicama i dužnicima po tekućim računima bilc je plasirano Din. 190,060.000.—.

U jednom od idućih brojeva analiziraćemo detaljno završne račune.

Po izvršenom izboru na ovom zboru akcionara Upravni odbor sačinjavaju gg.: Herman Abe, dir. Deutsche Bank (Berlin), Dr. Ivo Benković (Liubliana), Nikola Berković (Sarajevo), Dr. Ludwig Fritscher, dir. Creditanstalt-Bankverein (Beč), Robert Choude (Bruxelles), Dr. Josef Joham, dir. Creditanstalt-Bankverein (Beč) kao potpretsednik, Dr. Vasilije IL. Jovanović (Bzograd), Dr. Emil Miiller (Basel), Franc Neuhausen, Gen. konzul (Beograd), Paul Ramlot (Bruxelles) kao potpretsednik, Dr. Ivan Ribar (Beograd), Tanasije Zdravković (Beograd). Direkciju pretstavliaiu gg.: Georg Saal kao pretse-

davajući, a Fran D. Favale, David Hochner, Mavro Kandel i Jurai Pajanović kao članovi.

Berlin W 56, Behrenstrasse 35/359

Preko 300 filijala i depozitnih blagajni Stojimo Vam na raspoloženju za Vaše poslove u Nemačkoj

Obaveštenja daje:

KUPIT ОБРОВАЦ

Beograd, Obilićev Venac 56. Telefon 50-908.